Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τα ενδιαφέροντα σημεία της δίκης Παπακωνσταντίνου #Day5

           
 
Λουκας Τσούκαλης - πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας
 
Η κατάθεση του κου Τσούκαλη δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο προς δημοσίευση (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) πλην της αναφοράς στο ήθος του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και και το προσωπικό συμπέρασμα ότι δεν ενδιαφερόταν για την καριέρα του αλλά να μην πέσει η χώρα στο γκρεμό. Υπάρχει όμως ένας ενδιαφέρων διάλογος που προκύπτει κατά την κατάθεση:
 
Ένας εκ των αναπληρωτών δικαστών ρωτά τον μάρτυρα αν του φαίνεται λογικό να μεταφέρει τα στοιχεία από CD σε USB και παράλληλα κάνει αναφορά στο γεγονός ότι θεωρεί αδιανόητη την υπερασπιστική σκέψη του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αν ήταν αυτός ο δράστης, θα μπορούσε να διαγράψει περισσότερα ονόματα ούτως ώστε να μην στοχοποιηθεί.
 
Σε κείνο το σημείο παίρνει το λόγο ο πρόεδρος και αναφέρει ως «σατανική σκέψη» την ιδέα ότι ο Παπακωνσταντίνου μπορεί να διέγραψε μόνο τα 3 ονόματα, ούτως ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι, δηλαδή ότι θα ήτο αδύνατο να το κάνει τόσο στοχευμένα.
 
Σε αυτές τις σκέψεις, προσέθεσε και τη δική του ο συνήγορος του Γ.Π. κος Κουρελέας ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι αν τη νόθευση δεν την είχε κάνει ο Παπακωνσταντίνου αλλά κάποιος που θα ήθελε ως ένοχο τον Παπακωνσταντίνου, τότε είναι προφανές ότι θα είχε αφαιρέσει μόνο τα συγκεκριμένα 3 ονόματα για να τον στοχοποιήσει. «Ας έχουμε και αυτή τη σκέψη στη φαρέτρα μας», είπε χαρακτηριστικά και επικράτησε σιγή λίγων δευτερολέπτων. 

 
 
Σοφία Μπέλμπα - ιδιαιτέρα γραμματέας του Βενιζέλου
 
via tovima: Τη σκυτάλη του μάρτυρα έλαβε εν συνεχεία η κυρία Σοφία Μπέλμπα, ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Βενιζέλου από το 2005. Η κυρία Μπέλμπα ανέφερε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος δεν είχε στην κατοχή του το επίμαχο usb ούτε δευτερόλεπτο.
Ξεκαθάρισε ότι βρέθηκε στα χέρια της όταν τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Ι. Διώτης παρέδωσε το στικάκι στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Η κυρία Μπέλμπα το αποθήκευσε στο γραφείο της.
Ο κ. Βενιζέλος το αναζήτησε ξανά στις 1.10.2012 και ενώ δεν ήταν πια υπουργός, είχε μετακομίσει στα γραφεία του ΠαΣοΚ. «Κράτησέ το και θα σου πω» είπε εκείνη την ημέρα ο κ. Βενιζέλος στη γραμματέα του, για να το αναζητήσει την αμέσως επόμενη. Στις 2.10.2012 της το ξαναζήτησε, το έβαλε μπροστά της σε έναν φάκελο και το απέστειλε στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Η κυρία Μπέλμπα επιβεβαίωσε ότι εκείνη άνοιξε δύο φορές το αρχείο, για να ελέγξει αν το usb που είχε ανασύρει και παρέδιδε στον κ. Βενιζέλο ήταν το σωστό. Στη δικογραφία αναφέρεται άλλωστε ότι κάποιος χρήστης με το κωδικό όνομα «Σοφία» άνοιξε το usb.
 
«Ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται υπολογιστή» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέλμπα.
«Γιατί πήρατε το usb στο "σπίτι" σας, στο ΠαΣοΚ;» ρώτησε η εισαγγελέας τη μάρτυρα.
«Δεν ήξερα τι είχε το usb, το πήρα μαζί με όλα τα προσωπικά αρχεία» απάντησε εκείνη. «Το αναζήτησα ανάμεσα σε άλλα, μου έμοιαζε ότι ήταν σχετικό με αυτό που έψαχνα» είπε μετά την πίεση των συνηγόρων υπεράσπισης.
«Δεν θυμάμαι τι είχε προηγηθεί της αναζήτησης του usb από τον κ. Βενιζέλο. Είχε γίνει ντόρος δημοσιογραφικός εκείνες τις ημέρες...» πρόσθεσε.
 
Σχόλιο epikairo: Ένα ενδιαφέρον σημείο κατά την κατάθεση της μάρτυρος είναι ότι αναφέρει πως δεν γνώριζε ούτε ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του USB παρά μόνο της ζητήθηκε η φύλαξή του. Εντούτοις, όταν της τηλεφωνεί ο Βενιζέλος και της ζητά το USB που της έδωσε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, αυτή ανοίγει ένα κουτί στο οποίο είχε φυλαγμένα διάφορα USB και άλλα πράγματα και βρίσκει το συγκεκριμένο, ανοίγοντας μόνο μία καρτέλα. 
Η ίδια αναφέρει ως κριτήριο αναζήτησης ότι «έμοιαζε ότι ήταν σχετικό με αυτό που έψαχνε». Μόνο που το όνομα που άνοιξε, είχε μηδενικό λογαριασμό (δηλ δεν αναγραφόταν ποσό) ενώ η γλώσσα στην καρτέλα ήταν Γαλλικά. Επί της ουσίας, η καρτέλα δεν έμοιαζε να είναι τραπεζική καρτέλα παρά είχε στοιχεία γραμμένα στη γαλλική. 
 
H εισαγγελέας σχεδόν αναφώνησε πώς είναι δυνατόν να μεταφέρεται ένα έγγραφο του κράτους από το ΥπΟικ στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα να μην έχει παραδοθεί θεσμικά στον επόμενο ΥπΟικ ή ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ. Η απάντηση της μάρτυρος ήταν πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο του usb, το οποίο βέβαια αναγνώρισε μονομιάς, με το άνοιγμα μίας και μόνο καρτέλας. 

 
 
Φωκίων Γεωργακόπουλος - πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους
 
via tovima: «Δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ποτέ με τον κ. Παπακωνσταντίνου» τόνισε ο μάρτυς, που εισέφερε στο δικαστήριο τη γνώση του ως προς το τι πρωτοκολλείται στο Δημόσιο και τι όχι. «Δεν γνωρίζω να πρωτοκολλείται κάτι εκτός από έγγραφα» σημείωσε ο ίδιος.
«Αν το θεμέλιο μιας διοικητικής πράξης είναι παράνομο, τότε η νομιμότητα της πράξης κλονίζεται. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ελέγχου, ακόμη και ένας ψίθυρος· δεν μπορεί όμως να αποτελέσει βάση διοικητικής πράξης» πρόσθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος.
«Το πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση για τα συνοδευτικά εγγράφου που να πρωτοκολλείται» επεσήμανε.
Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι ένας τέτοιος χειρισμός, όπως αυτός που προϋποθέτει η λίστα Λαγκάρντ, απαιτεί «απόλυτη διακριτικότητα, μυστικότητα, κατάλληλες υπηρεσίες... Απαιτείται δηλαδή ένας νομοθετικός και διοικητικός μηχανισμός που θα επιτρέπει όλες αυτές τις ενέργειες».
«Αν απευθυνόταν ο υπουργός στο ΝΣΚ για τον χειρισμό της υπόθεσης;» ρώτησε η εισαγγελέας. «Θα του έλεγε, από νομικής πλευράς, να μη χρησιμοποιηθεί» σημείωσε ο μάρτυς, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «το παράνομο της λίστας εμποδίζει» και η λίστα μόνον ως βάση περαιτέρω ελέγχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
«Δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να πρωτοκολληθεί η λίστα» εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος εξηγώντας ότι «κάποιος υπουργός μπορεί να έχει μια ανεπίσημη, φιλική συνεργασία, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προϊόν αμφιβόλου νομιμότητας».
 
Σχόλιο του epikairo: Yπάρχουν κάποια σημεία-διαπιστώσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάνουν την κατάθεση του μάρτυρος ιδιαίτερα χρήσιμη:
 
1) Ηλεκτρονικό έγγραφο δεν πρωτοκολλείται. Η μόνη περίπτωση είναι να πρωτοκολληθεί το συνοδευτικό έντυπο έγγραφο, αν και εφόσον αυτό υπάρχει. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία αναγνωρίζονται ως έγγραφα μόνο σε ποινική περίπτωση.
 
2) Ένα έγγραφο για να θεωρηθεί επίσημο, απαιτούνται 3 στοιχεία:
 
 
α) Αριθμός Πρωτοκόλλου
β) Ημερομηνία
γ) Σφραγίδα
 
Τούτο αυτόματα συνεπάγεται πως το έγγραφο της Γαλλίας δεν ήταν επίσημο έγγραφο. Εδώ, θα ήθελα να σχολιάσω πως η εισαγγελέας την πρώτη μέρα της δίκης σχεδόν φώναζε για την επισημότητα που κινήθηκαν οι γαλλικές αρχές και τον απαράδεκτο και πρόχειρο τρόπο διαχείρισης από τη δική μας πλευρά, αναφερόμενη στον θεσμικό τρόπο λειτουργίας των 2 κρατών. Δυστυχώς γι᾽ αυτήν, η διάψευση ήρθε με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο από τον έγκριτο νομικό κο Γεωργακόπουλο. Το έγγραφο μεταφέρθηκε και παραλήφθηκε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ανεπίσημα, διότι συνιστούσε προϊόν υποκλοπής. [ο ακριβής διάλογος εδώ]
 
3) Για την διαχείριση ενός τέτοιου εγγράφου, χρειάζεται ένας νομοθετικός και διοικητικός μηχανισμός που να δύναται να υποστηρίξει την αξιοποίησή του. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο μάρτυς, ο οποίος είχε περάσει και μία δεκαετία από το ΥπΟικ, τέτοιος μηχανισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη. Όταν δε, η εισαγγελέας τον ρώτησε αν θεωρεί την Ελλάδα ως μία άχρηστη χώρα, αυτός ρώτησε ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας ενώ έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια. Σε αυτό το σημείο σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κος Πάσσος, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν εισέπραξε ούτε 1 ευρώ.
 
4) Όταν ο συνήγορος του Γ.Π. κος Βασιλακόπουλος πήρε το λόγο, έκανε μία εύστοχη επισήμανση. Η κατάθεση εστιάστηκε γύρω από την πρωτοκόλληση η μη του CD. Ο ίδιος αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος πρωτοκόλλησης ενός εγγράφου; Και σημείωσε ότι αυτός είναι να βρεθεί το πρόσωπο ή η υπηρεσία που παρέλαβε το CD. Αρνήθηκε ποτέ ο Παπακωνσταντίνου ότι παρέλαβε το CD; Η απάντηση είναι όχι. Άρα, η συζήτηση περί πρωτοκόλλησης του CD είναι συν τις άλλοις και άνευ σημασίας.
 
 
* Kαι η εύστοχη επισήμανση της ημέρας:
 
 
Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνον για ένα λόγο έπρεπε να δικαστεί στο υπουργοδικείο. Γιατί έλαβε γνώση ενός υλικού που είχε ληφθεί παράνομα. Πως είναι δυνατόν να λέμε για τη λίστα, ότι είναι παράνομο υλικό αλλά παρόλα ταύτα να λέμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή τί λέμε σε αυτή την αίθουσα ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι ολίγον έγκυος...
- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/en/politiki/item/9594-ta-endiaferonta-simeia-tis-dikis-papakonstantinou-day5#sthash.R7q70qdN.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου