Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

To κτίριο "φάντασμα" με 24ωρη φύλαξη

  


Αλόγιστη σπατάλη και διασπάθιση δημοσίου χρήματος συντελούνται σχετικά με την ενοικίαση ακινήτου που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ναυπάκτου, στο οποίο στεγάζεται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Δυτικής Ελλάδος
Το εργαστήριο, το οποίο θα λειτουργούσε ως κέντρο ανάλυσης δειγμάτων νερού και τροφίμων, παραμένει εδώ και πέντε χρόνια ερμητικά κλειστό, με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να συνεχίζει να μισθώνει το ακίνητο καταβάλλοντας κανονικά τα ενοίκια στον ιδιοκτήτη του.

«Το κτήριο είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό κλειστό, χωρίς να εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να το νοικιάζει και να καταβάλλει το μίσθωμα. Αυτά τα πληρώνουν οι πολίτες για ένα εργαστήριο στο οποίο έχει μπει λουκέτο. Μάλιστα έχει προκηρυχθεί θέση νοσοκόμας, η οποία παραμένει άφαντη» αναφέρουν πηγές, μιλώντας στη zougla.gr.

Του έβαλαν λουκέτοΗ ιστορία εκτείνεται από το 2003. Τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του Υπουργείου Υγείας, μίσθωσε το παραπάνω ακίνητο προκειμένου οι κάτοικοι της Περιφέρειας να αποστέλλουν δείγματα για αναλύσεις νερού και τροφίμων.

Πράγματι, το κτήριο νοικιάστηκε και εξοπλίστηκε με ειδικά μηχανήματα. Εν συνεχεία όμως διαπιστώθηκε ότι τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνονταν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών προκειμένου να μεταβούν στο εργαστήριο ήταν ιδιαιτέρως υψηλά.

Έτσι οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο», να αφήσουν τα μηχανήματα στην τύχη τους και να αναζητήσουν νέο ακίνητο, ώστε να στεγάσουν το εργαστήριο. Μάλιστα, δεν πάει πολύς καιρός που το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε να μεταφέρει τις υπηρεσίες του εργαστηρίου στην Πάτρα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα. Τα δημόσια ακίνητα άλλωστε δεν αξιοποιούνται.

Φυλάνε τους τοίχους
Παράλληλα, πέρα από τις χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται ετησίως για το παρατημένο και κλειδωμένο εργαστήριο, το δημόσιο καταβάλει εξίσου αρκετά χρήματα προκειμένου το ακίνητο να φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τη φύλαξή του, έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία security, υπάλληλοι της οποίας «επισκέπτονται» καθημερινά τις εγκαταστάσεις του φυλάσσοντας τους... τοίχους.
Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφεραν ότι η φύλαξη πραγματοποιείται ώστε να αποφευχθεί η κλοπή των μηχανημάτων και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του κτηρίου.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και τουλάχιστον πέντε χρόνια το εργαστήριο παραμένει κλειστό, οι αρμόδιοι φορείς αφενός το έχουν παραμελήσει, αφετέρου συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τόσο το αντίτιμο της μίσθωσης που ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, όσο και την εταιρεία security που το φυλά καθημερινά, χωρίς να ενδιαφέρονται για την μεταφορά του σε άλλη περιοχή.
«Πληρώνουμε από την τσέπη μας φόρους για να ενοικιάζει το δημόσιο ένα ακίνητο το οποίο δεν προσφέρει καμία υπηρεσία. Ντροπή», καταλήγει η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού.

zougla.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου