Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Eνα εκατομμύριο το χρόνο, στα πόδια της Ανθής ...

 


ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Αιμίλιου -συγνώμη- Λιάτσου και Νίκου Σίμου... 

Από το "Εθνος της Κυριακής":
 
Μόνο ένας αριθμολόγος, βαθύς γνώστης των πυθαγόρειων θεωρημάτων, θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει το απόκρυφο νόημα των αριθμών και τον συμβολισμό τους γύρω από την εκπομπή της «γαλάζιας» πολιτεύτριας Ανθής Σαλαγκούδη που... κάνει το τηλεοπτικό της ντεμπούτο μέσα από την εκπομπή με τον ευφάνταστο τίτλο «136».

Δεν υπάρχει στην ιστορία της ΕΡΤ πιο κωμικοτραγικό εγχείρημα. Η εκπομπή της Ανθής έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στο Ραδιομέγαρο, μια και στους διαδρόμους κρατάνε την κοιλιά τους όταν, ερμηνεύοντας τι θέλει να πει… ο ποιητής με το «136», αναφέρονται σκωπτικά στον αριθμό των ημερών που η ωραία πλην άπειρη Ανθή περιφέρεται ασκόπως στους μουντούς ορόφους μέχρι να καταφέρει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που δυστυχώς δεν μπορεί να φθάσει χρησιμοποιώντας μόνο τις 12ποντες γόβες της. Δεν είναι αλήθεια ότι η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα περιφέρεται ασκόπως τόσον καιρό κάνοντας πού και πού μερικά διασκεδαστικά -για τους ηχολήπτες, εικονολήπτες, κάμεραμαν και τεχνικούς- δοκιμαστικά.

Επιμονή
Η αλήθεια είναι ότι η προστατευόμενη των «γαλάζιων» στελεχών, που κάνουν όλο και πιο ενδιαφέροντα τον γρίφο γύρω από την επιμονή στο πρόσωπό της, βρίσκεται μόλις 90 (!) ημέρες στην Αγία Παρασκευή (από τις 17 Σεπτεμβρίου), έχοντας ήδη πληρωθεί 10.500 ευρώ (μεικτά) μέχρι να καταφέρει να «τα πει» και ενώ έχει προσληφθεί ως Προσωπικό Εδικών Θέσεων (ΠΕΘ) με τον προκλητικό για την εποχή και για τις επαγγελματικές της ικανότητες μισθό των 3.500 ευρώ μηνιαίως. Oπως αλήθεια, και μάλιστα πικρή, είναι το κόστος της εκπομπής που αντιστοιχεί μόνο για 3 μήνες (60 επεισόδια) στο... 20ετές εισόδημα ενός μέσου πολίτη (302.770 ευρώ).

Η αριθμολαγνεία δεν έχει τέλος. Για να σοβαρευτούμε, στην πραγματικότητα το «136» προέκυψε από το «Ραντεβού Μεσογείων 136». Εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα κτίρια της Κατεχάκη τα οποία με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Στουρνάρα και Κεδίκογλου) προορίζονται για το υπ. Δημόσιας Τάξεως και τις ανάγκες υποδοχής των αλλοδαπών έχοντας προκαλέσει κύματα κινητοποιήσεων από τα σωματεία.
Καθυστέρηση
Μάλιστα, ενώ η εκπομπή ήταν να βγει πολύ νωρίτερα, επειδή ακριβώς η όμορφη Ανθή δεν ήταν έτοιμη, σημειώθηκε δραματική καθυστέρηση, για να ανακοινωθεί ότι επιτέλους θα δούμε το νέο τηλεοπτικό θαύμα από τις 17/12.

Oμως ο θεός του συνδικαλισμού δεν φαίνεται να έχει έρωτα με την Ανθή, η οποία έκατσε άλλες δύο μέρες να κάνει εντατικά μπροστά στον φακό, για να βγει τελικά καθυστερημένη και ζωντανή καθημερινά στο καλύτερο τηλεοπτικό φιλέτο της ημέρας, στη ζώνη 6-9 μ.μ. μαζί με τον Γιάννη Δάρα και τον εθνικό μας μάγειρα Ηλία Μαμαλάκη, δίνοντας lead in στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Νωρίτερα έγιναν 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες για να αξιοποιηθεί κάπου περίοπτα η δημοσιογράφος. Η ίδια μάλιστα είχε προχωρήσει και σε δηλώσεις όταν είχε ακουστεί ότι θα κάνει εκπομπή με τον Γιώργο Κουβαρά. «Είμαι ενθουσιασμένη που μαζί θα κάνουμε αυτή την εκπομπή, 8-10 το πρωί. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για μένα, ειδικά στις μέρες μας. Χαίρομαι που με εμπιστεύτηκαν γι' αυτή την εκπομπή και με έριξαν κατευθείαν στα βαθιά». Μόνο που, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, πνίγηκε στις... λίμνες δακρύων από τα γέλια των μελών του συνεργείου με το οποίο έκανε τα δοκιμαστικά. Αργότερα ακούστηκε το όνομα άλλου συμπαρουσιαστή, του συμβασιούχου της ΕΡΑ Βασίλη Μπεσκένη - θύµα κι αυτός της καθυστέρησης της παρ' ολίγον παρτενέρ του. Να όμως που η περιπέτεια της Ανθής στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ΕΡΤ θα έχει αίσιο τέλος.

Περίεργα κονδύλια
Δεκάδες χιλιάδες για γραμματείς και έξοδα συνεργείων, φιλοξενίας και... προεργασίας


Λεφτά υπάρχουν... για τη στρωμένη με γαλάζιο χαλί νέα σταδιοδρομία της Ανθής στην Ελλάδα της κρίσης και στην ΕΡΤ των κομμένων μισθών, επιδομάτων, συμβασιούχων και ενοχλητικών φωνών. Ετσι, μπορεί η διοίκηση της ΕΡΤ να ανακοινώνει τον μισθό της κ. Σαλαγκούδη (3.500 € μεικτά) και να νομίζει ότι ξεμπερδεύει με το να δημοσιεύει ότι κάθε εκπομπή της θα κοστίζει (μόλις) 3.027 € (πλέον ΦΠΑ), όμως η αλήθεια βρίσκεται πάνω και πέρα από αυτά και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη διαδικασία απόκρυψης των ψυχρών αριθμών.

Το Δ.Σ. ενέκρινε την εκτέλεση παραγωγής της εκπομπής με τίτλο «Μεσογείων 136» στις 11/12 μετά από εισήγηση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, δηλαδή του Αιμ. Λιάτσου και όχι του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης Κ. Σπυρόπουλου (πριν αποπεμφθεί). Αρα η εκπομπή είναι ενημερωτική και όχι ψυχαγωγική. Ε και; Θα αναρωτηθεί κανείς. Από πότε όμως η ενημέρωση και μάλιστα η καθημερινή ανατίθεται σε εξωτερική εταιρεία παραγωγής «TVE Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Ε.» κάνοντας χρήση εξωτερικών δημοσιογράφων (προφανώς), οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αμείβονται με 600 € μεικτά τον μήνα δημιουργώντας κλίμα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους αορίστου χρόνου και φυσικά τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ;

Του λόγου το αληθές καταδεικνύουν τέσσερα επιμέρους ποσά που αναφέρονται στην ανάλυση του κοστολογίου:

24.980 € πλέον ΦΠΑ για εργοδοτικές εισφορές οι οποίες θα καταβληθούν στον παραγωγό σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις και στις θεωρημένες ΑΠΔ του ΙΚΑ.
22.000 € για έξοδα προεργασίας των συντελεστών παραγωγών, χωρίς εξήγηση για το τι σημαίνει αυτή η προεργασία. Τι θα προετοιμάζουν δηλαδή;
27.000 € πλέον ΦΠΑ για δώρα, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές αυτών όπως προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και τα οποία θα καταβληθούν στον παραγωγό σύμφωνα με τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τις θεωρημένες ΑΠΔ του ΙΚΑ.
23.240 € για έξτρα αναγκαία έξοδα παραγωγής όπως σώμα εφημερίδων, γραμματεία γραφείου παραγωγής, έξοδα συνεργείων, έξοδα φιλοξενίας κ.ά. Kαι γεννάται το ερώτημα: Δεν έχει η ΕΡΤ «σώματα» εφημερίδων από άλλα τμήματα; Δεν διαθέτει δεκάδες γραμματείς; Και τι έξοδα έχουν έξτρα τα συνεργεία; Δεν περιλαμβάνονται στο καθημερινό κονδύλι των 3.027 €;

Το πιο ενδιαφέρον; Oτι εξασφαλίζεται και ένα έξτρα κονδύλι της τάξεως των 4.140 € (1.380χ3) για τρεις επιμέρους αποστολές , το οποίο σημειωτέον δεν περιλαμβάνεται στο κόστος παραγωγής και θα καταβληθεί στον παραγωγό με προσκόμιση παραστατικών.

Τέλος κάνουν το χατίρι στον Ηλία Μαμαλάκη, δίνοντάς του και άλλα 900 € από το εγκεκριμένο κονδύλι από την Επιτροπή Κοστολογίου με την καταπληκτική αιτιολογία «διότι υπήρξε συμφωνία με τη Διοίκηση». Εννοείται ότι θα υπήρχε συμφωνία με τη διοίκηση. Η Επιτροπή Κοστολογίου όμως το ξέρει; 'Η την γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους;

Υψηλές αμοιβές
Η έγκριση του κονδυλίου (285.240 € + 75.000€ για τις αμοιβές των Σαλαγκούδη/Δάρα τον χρόνο) αφορά μόλις 60 επεισόδια. Ετσι δεν χτυπάει στο μάτι ένα δυσθεώρητο ποσό (π.χ. 1 εκατ. €) στο οποίο θα εκτοξευθεί το κόστος της εκπομπής σε τυχόν ανανέωση της έγκρισης παραγωγής νέων επεισοδίων. Το ποσό αυτό βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνει τις αμοιβές ούτε της Ανθής Σαλαγκούδη (10.500 € μέχρι σήμερα και άλλες 30.000 € μέχρι το τέλος της σεζόν) ούτε και τη μισθοδοσία του Γιάννη Δάρα (2.200 € μεικτά ως αορίστου χρόνου). Οσο για τον μισθό του Ηλία Μαμαλάκη, αυτός δεν είναι σαφής. Αρχικά έγινε λόγος για 4.500 €, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε στις 6.000 € τον μήνα (διπλάσιος από αυτόν του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Σίμου).

Και το τελευταίο ίσως πιο κραυγαλέο για τους μυημένους περί τα νομοθετικά. Ενώ η ΕΡΤ δεν καίγεται να κυνηγάει διαφημίσεις ούτε καν σκίζεται να βρει χορηγούς για τοποθέτηση προϊόντων (product placement), στη συγκεκριμένη περίπτωση το προβλέπει και μάλιστα στο κοστολόγιο. Και ερωτάται η ΕΡΤ: Γνωρίζει αν η Κομισιόν που ψήφισε την οδηγία (Τηλεοπτικά χωρίς σύνορα) επιτρέπει την τοποθέτηση προϊόντων και για ενημερωτικές εκπομπές; Γνωρίζει ότι το ΕΣΡ «εγκαλεί» όλες τις ενημερωτικές εκπομπές που έχουν ανάλογα κρούσματα (το έχει πράξει για το πρωινό του ΣΚΑΙ); Μήπως γι' αυτό το πρόγραμμα βαπτίζεται με τον μπάσταρδο τίτλο «ενημερωτική-ψυχαγωγική»; Αυτό το infotainment - τέρας ποιος θα το εκμεταλλευθεί; Η ΕΡΤ ή ο παραγωγός; Ποιος θα ωφεληθεί στην υγειά των κορόιδων;

Η «ωραία» της Θεσσαλονίκης
Στα χνάρια του πατέρα της

Η Ανθή Σαλαγκούδη ήρθε στο τηλεοπτικό στερέωμα και ίσως να μην την ενδιαφέρει και πολύ να παραμείνει. Οι άσπονδοι φίλοι και εχθροί της υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί τις καρέκλες της ΕΡΤ ως εφαλτήριο για την πολιτική της καριέρα.

Ο πατέρας της, ο πρώην υφυπουργός Γ. Σαλαγκούδης, δεν έπαψε ποτέ να φιλοδοξεί να τη δει µε µια έδρα στη Βουλή. Τελικά ο στοργικός πατέρας και οι άνθρωποί του δικαιώθηκαν, αφού η προεκλογική τους εκστρατεία έφερε την Ανθή στην 8η θέση του ψηφοδελτίου του Κ. Γκιουλέκα.

Η Ανθή, που περιγράφεται ως «ωραία», «ταλαντούχα», «εντυπωσιακή», έχει το τηλεοπτικό της παρελθόν: Σπούδασε στο Τµήµα Δηµοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και παράλληλα µε τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται ως δηµοσιογράφος. Η µέχρι σήµερα δηµοσιογραφική της δράση περιλαµβάνει τα εξής: Από το 2002 και για 2 χρόνια συνεργάστηκε µε την εφηµερίδα «Μακεδονία» και τα περιοδικά «Επιλογές» και «Πανσέληνος».

Από το 2006 έως το 2008 εργάστηκε στην εκποµπή «Πρώτη Γραµµή» της ΝΕΤ. Tην ίδια περίοδο ήταν υπεύθυνη σε θέµατα Διαφήµισης και Προβολής του χιονοδροµικού κέντρου Καϊµακτσαλάν της Νοµαρχίας Πέλλας.

Από το 2008 έως τον Ιούνιο του 2010 εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα ενηµέρωσης της ΕΡΤ3 και παρουσίαζε το ηµερήσιο πρόγραµµα. Εννοείται ότι είναι «βαµµένη γαλάζια» µέχρι το κόκαλο, αφού είναι ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου