Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αξιοπρεπής διαβίωση για τα άτομα με νοητική υστέρηση

         
koi-egainiasyd-panagiaeleousa1Εγκαινιάστηκε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο.......
 Μια εξαιρετική και πρότυπη μονάδα, που εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες, εγκαινιάστηκε χθες Κυριακή στο Αγρίνιο, με την παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων αρχών και φορέων.
Πρόκειται για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) – Οικοτροφείου του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», η οποία πλέον λειτουργεί κανονικά και εκεί θα βρουν ένα ζεστό και οικογενειακό περιβάλλον για να διαμείνουν μόνιμα εννέα άτομα του Εργαστηρίου.
«Η Στέγη αυτή πλέον ηγείται όχι μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα με εξωστρέφεια και σεβασμό στα άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες. Η κατασκευή του εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, το υλοποιήσαμε με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και σήμερα το αποδίδουμε με υπερηφάνεια στην τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος στη συνέχεια τέλεσε και τον αγιασμό για την έναρξη λειτουργίας της Στέγης.
«Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, ένα κόσμημα για όλη την Ελλάδα. Για να γίνει πράξη η λειτουργία του νέου θεσμού των Στεγών Διαβίωσης, χρειάζεται μια νέα κουλτούρα και νέα δεδομένα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με νοητική υστέρηση που μας θέλουν δίπλα τους και μας έχουν περισσότερο ανάγκη από όλους. Το ‘Παναγία Ελεούσα’ ηγείται όχι μόνο στην Περιφέρειά μας αλλά σε ολόκληρη τη χώρα με εξωστρέφεια και σεβασμό» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Με το συγκεκριμένο Οικοτροφείο, αλλά και άλλες υποδομές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, εντός του 2013 η Περιφέρειά μας διαμορφώνει τις σωστές δομές για τον άνθρωπο που έχει ανάγκη τη θαλπωρή, τη στήριξη και τη φροντίδα. Αντιλαμβανόμενοι πως η κρίση δημιουργεί περισσότερες ευάλωτες ομάδες εστιάσαμε στην κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και αυτό θα κάνουμε και στην επόμενη πενταετία».
koi-egainiasyd-panagiaeleousa2Υποδοχή και χαιρετισμό όσων παραβρέθηκαν στα εγκαίνια, έκανε η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» και Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Σαμαντά, η οποία τόνισε τη σημασία που έχει για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία η κατασκευή αυτής της πρότυπης μονάδας με τα σύγχρονα και λειτουργικά δωμάτια.
«Η Στέγη θα δώσει στους εννέα νέους μας τη δυνατότητα να διαμείνουν σε ένα υγιεινό, προστατευμένο και οικογενειακό περιβάλλον, θα απολαμβάνουν ένα σύγχρονο εξοπλισμένο σπίτι που διαθέτει φιλόξενους χώρους, με προσωπικό που τους διασφαλίζει μία σωστή διαβίωση ακόμα κι όταν οι γονείς ή η οικογένειά τους δεν μπορούν να είναι κοντά τους και να τους βοηθήσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο αποξένωσης και ιδρυματοποίησης. Δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους νέους μας που χρειάζονται μόνιμη υποστήριξη και δια βίου φροντίδα και παρακολούθηση, να σχεδιάζουν μόνοι τους την καθημερινότητά τους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν, να βρίσκουν ανταπόκριση στις επιθυμίες τους και να περνούν δημιουργικά την ώρα τους» σημείωσε κατά την ομιλία της η κυρία Σαμαντά.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, βουλευτές, εκπρόσωπος του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, η νέα Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο νυν Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου και πλήθος άλλων φορέων και κόσμου.
Αποκαλυπτήρια ονοματοδοσίας και απονομή τιμητικών διακρίσεων
Του αγιασμού προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της ειδικής τιμητικής πλάκας  με την ονοματοδοσία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε «Γεώργιος Τσούτσος», το όνομα δηλαδή του γιου της Επιτίμου Προέδρου του Εργαστηρίου, Μαρίας Τσούτσου, η οποία κατάφερε με τη στήριξη των φορέων της τοπικής κοινωνίας, να υλοποιήσει όσα οραματίστηκε.
Η Στέγη ανεγέρθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ με την επίβλεψη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση μετά την έλλειψη γονεϊκής φροντίδας των ατόμων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.
Το κόστος λειτουργίας της Στέγης για δύο χρόνια καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και το ΕΣΠΑ 2007-2013. Η ΣΥΔ – Οικοτροφείο βρίσκεται στο 2ο χλμ Εθνικής Οδού Αγρινίου – Αμφιλοχίας, έναντι του ΟΑΕΔ, παραπλεύρως της Β΄ Εκπαιδευτικής Μονάδας του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα».
Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με την απονομή τιμητικών διακρίσεων και στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του Οικοτροφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου