Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Μέχρι τις 14 Ιουλίου τα μηχανογραφικά

        
epi-panelladikes-20143Ανοδική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Τα σχετικά εύκολα θέματα, κλιμακούμενης δυσκολίας, δεν φαίνεται να δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στους υποψηφίους.....
Παραδοσιακά οι καλές επιδόσεις συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις βάσεις εισαγωγής, καθώς ο συνωστισμός γραπτών στις μεσαίες και υψηλές βαθμολογικές ωθεί ανοδικά τόσο τις δημοφιλείς σχολές, αλλά και αυτές που τα τελευταία χρόνια αποτελούν τις δεύτερες επιλογές των υποψηφίων, που προτιμούν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις βαθμολογητών εκτιμάται ότι φέτος θα υπάρξει μικρή άνοδος των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής κατεύθυνσης είναι σε γενικές βάσεις από καλές έως άριστες. Αυτό αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις δημοφιλών τμημάτων, όπως η Νομική ακόμα και στα 19.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, οι βάσεις των φιλολογικών και παιδαγωγικών τμημάτων ενδέχεται να πάρουν και αυτές την ανιούσα.
Στο 2ο και 4ο πεδίο οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση είναι μειωμένες και στις μεσαίες η βελτίωση είναι σημαντική. Με αυτές τις εκτιμήσεις, αναμένεται άνοδος των βάσεων από 250 έως και πάνω από 1.000 μόρια. Σε περιζήτητα τμήματα (Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ) εκτιμάται ότι η άνοδος μπορεί να φτάσει τα 350 μόρια.
Στο πεδίο των επιστημών Υγείας (3ο Πεδίο) οι Ιατρικές Σχολές φιγουράρουν, κάθε χρονιά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ούτε και φέτος άλλες σχολές, κυρίως πολυτεχνικές θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις βαθμολογίες και τις βάσεις που, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων βαθμολογητών θα κυμανθούν ανοδικά ενδεχομένως και πάνω από 19.000 μόρια.
Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά και Αρχές Στατιστικής και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (5ο πεδίο) φέτος φαίνεται να είναι καλές, συμπαρασύροντας ανοδικά –έστω και οριακά- τις βάσεις στα τμήματα υψηλής ζήτησης (Οικονομικό Αθήνας, Πανεπιστήμιο Πειραιά).
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι βαθμολογίες
Οι επιδόσεις όσων συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές θα επικυρωθούν με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις αρχές Ιουλίου στα λύκεια όλης της χώρας.
Η αποστολή των αποκομμάτων και των καταστάσεων με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις προς τα λύκεια, προγραμματίζεται περίπου για την Κυριακή 29 Ιουνίου, ώστε οι βαθμοί να ανακοινωθούν την 1η ή το αργότερο τη 2η Ιουλίου.
Αυτό αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Προς τους προέδρους των Βαθμολογικών Κέντρων των ΕΕΚ και των Διευθυντών Λυκείων.
Τα βήματα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Μετά τον εξεταστικό «μαραθώνιο» των πανελλαδικών έρχεται η ώρα για τους υποψηφίους να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους για τις σχολές που θα επιθυμούσαν να εισαχθούν.
Πρόκειται για την περίφημη διαδικασία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Από σήμερα ξεκινά η «ιεροτελεστία» αυτή που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τελικό καθορισμό των βάσεων, αλλά και για την επιτυχία των υποψηφίων, καθώς η σωστή και έξυπνη συμπλήρωσή του είναι πιο πιθανό να τους οδηγήσει στη σχολή της επιθυμίας τους.
Αναλυτικότερα, όλοι οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο πρέπει να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password), τον οποίον θα χρησιμοποιήσουν στην πορεία για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού.
Το επόμενο βήμα θα ξεκινήσει την Τρίτη 24 Ιουνίου, οπότε και θα αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι με το password που θα έχουν δημιουργήσει και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που ήδη έχουν, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους.
Μέχρι τις 14 Ιουλίου τα μηχανογραφικά
Από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, ως και τη Δευτέρα 14-7-2014, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή.
Χρήσιμο για τους υποψηφίους μετά την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού θα ήταν να εκτυπώσουν, ή να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου