Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Και δεν θα δοθεί παράταση...







photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com
Και βέβαια δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (λέμε, τώρα). Οι...
αστοχίες του συστήματος βαρύνουν ολοκληρωτικά τον πελάτη (τον κάθε φορολογούμενο) κι ας βγάλει τα μάτια του να βρει άκρη. Επειδή, ως γνωστόν, όλα τα λάθη είναι σε βάρος των ταλαίπωρων που πληρώνουν. Δεν μου έχει τύχει να συναντήσω ποτέ λάθος σε βάρος του κράτους.

Η πρώτη αστοχία που μας έτυχε, έχει να κάνει με τα κλειδωμένα κουτάκια της δήλωσης που αφορούν τους κωδικούς 507 – 508 του πίνακα 4Α (εισοδήματα που δεν ανήκουν σε άλλη κατηγορία). Η σύντροφός μου έβγαλε κάποια λίγα χρήματα που ταιριάζουν σε αυτόν τον κωδικό και της έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις. Βάλαμε το ποσό στον αντίστοιχο κωδικό αλλά είναι αδύνατο να γραφτεί και ο φόρος 20% που παρακρατήθηκε, καθ’ όσον το σχετικό κουτάκι είναι κλειδωμένο «από την υπηρεσία». Με συμβουλή φίλου λογιστή, ...βάλαμε το ποσό στο κουτάκι με τον κωδικό 602 που αναφέρεται σε παρακρατηθέντες φόρους έως 15%. Έγινε η υποβολή και το «σύστημα» μας έβγαλε μια ταμπελίτσα που γράφει τα εξής απλά:

«Για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής σας που υποβάλατε ηλεκτρονικά πρέπει να αποστείλετε εντός δεκαπέντε (15) ημερών στη Δ. ΗΛΕ. Δ (e - εφαρμογές) Θεσσαλονίκης & Χανδρή 1 ΤΚ 183 10 ΜΟΣΧΑΤΟ συστημένη επιστολή στην οποία θα αναγράψετε το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ σας και τη φράση Έλεγχος Δικαιολογητικών Ε1 εσωκλείοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:
τα φωτοαντίγραφα των διπλοτύπων καταβολής ή των βεβαιώσεων παρακράτησης φόρου της συζύγου», επειδή, λέει, το ποσό που γράψαμε η υπηρεσία δεν το θεωρεί σωστό. Εντάξει. Η επιχείρηση, της είχε δώσει τη σχετική βεβαίωση. Μικρό το κακό, θα πείτε.

Ο γιος μου έβγαλε μέσα στο 2013 κάποια χρήματα ως μισθωτός με μπλοκάκι, από μια επιχείρηση, κι ένα μικροποσό από άλλη. Το σύστημα κλείδωσε το σύνολο του εισοδήματος στον σχετικό κωδικό αλλά μόνο τον φόρο που παρακρατήθηκε από το μικροποσό. Τον φόρο από την κύρια επιχείρηση, τον κατάπιε. Και κλείδωσε το σχετικό κουτάκι, ώστε να μην μπορεί να γίνει διόρθωση. Πρόσφατα. Αρχικά, και τα δυο ποσά υπήρχαν κανονικά. Κι ευτυχώς που ρίξαμε μια τελευταία ματιά, πριν να υποβάλουμε τη δήλωση, και αντιληφθήκαμε τη λαδιά. Αν τη στέλναμε, ο φορολογούμενος θα εκαλείτο να ξαναπληρώσει τα ήδη πληρωμένα.

Απευθύνθηκα και πάλι στον φίλο λογιστή. Με πληροφόρησε ότι το σύστημα έχει καταπιεί τους παρακρατηθέντες φόρους και από κάμποσους πελάτες του. Και ψάχνει να βγάλει άκρη. Κι ως την ώρα, δεν τα έχει καταφέρει. Και η προθεσμία λήγει σε τέσσερις εργάσιμες: Τη Δευτέρα. Και δεν θα δοθεί παράταση (λέμε τώρα).

Κάρολος Μπρούσαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου