Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Νέα άτυπη ρύθμιση για 800.000 οφειλέτες για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις

29euro_617_355Δεκτές οι “έναντι” πληρωμές ώστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις
- Θα πρέπει όμως να καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές
- Τι αναφέρει η Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών
- Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει για το θέμα η ειδική επιτροπή στο Υπ. Εργασίας
Ηπιότερα κριτήρια θα ακολουθούν στο εξής τα ασφαλιστικά ταμεία προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών τους
.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το θέμα των ρυθμίσεων προς τα ταμεία και το δημόσιο, τα κριτήρια για τις κατασχέσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα για όσους είναι εκτός ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση, όμως ότι μπορούν να δίνουν ένα αναλογικό ποσό έναντι της οφειλής τους, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές............
Δεκτές οι έναντι πληρωμές για όσους αδυνατούν να ενταχθούν στις ισχύουσες ρυθμίσεις
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ποσό αυτό σε κάθε περίπτωση θα είναι χαμηλότερο από τη δόση που θα πλήρωναν, αν είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση. Η έναντι πληρωμή, όμως, δεν θα τους καθιστά ασφαλιστικά ενήμερους, αλλά θα τους σώζει από ενδεχόμενη επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών γίνονται ήδη δεκτές οι έναντι πληρωμές από όσους χρωστούν πάνω από 50.000 € και είτε δεν έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση είτε βγαίνουν εκτός ρύθμισης, αδυνατώντας να πληρώσουν υψηλές δόσεις.
Η ίδια “ρύθμιση” θα ισχύσει και για οφειλές μέχρι 5.000€ που βάσει νόμου δεν μεταφέρονται στο Κέντρο και την ευθύνη είσπραξης έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει στο υπ. Εργασίας η ειδική επιτροπή με στόχο όλα τα ταμεία και κυρίως ο ΟΑΕΕ να δέχονται τις έναντι πληρωμές από τους οφειλέτες με χρέη μέχρι ή και πάνω από 5.000 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ το μέτρο αυτό συναντά δυσκολίες και οι έναντι καταβολές των ασφαλισμένων του ακόμα και για βεβαιωμένα χρέη θεωρούνται ως μη γενόμενες.
Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με εσωτερικό του έγγραφο προς τις περιφερειακές του υπηρεσίες δίνει οδηγίες για τους τρόπους είσπραξης των χρεών και τα κριτήρια αξιολόγησης των υποθέσεων. Αναφέρει ότι στη σειρά προτεραιότητας για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής, η συμπεριφορά του οφειλέτη και η καταβολή ενός αναλογικού ποσού έναντι της οφειλής. Το ίδιο έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οτι “η καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα των τρεχουσών εισφορών και τμήματος της οφειλής εύλογου ποσού σε σχέση με το ύψος της αξιολογείται από την υπηρεσία για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων αλλά στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης δεν καθίσταται ενήμερος”.
www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου