Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μείωση σοκ στα εφάπαξ...Μειώσεις-σοκ, που κατεβάζουν το εφάπαξ από τις 25.000 στις 4.650 ευρώ, βγάζει ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος με την εφαρμογή του ετήσιου συντελεστή βιωσιμότητας, που θα ισχύσει για όσους...
αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά.

Οι περικοπές με το νέο μαθηματικό τύπο μπορεί να φτάνουν, δηλαδή, για ορισμένους φορείς Πρόνοιας έως και 81,4%, εξαϋλώνοντας κυριολεκτικά το εφάπαξ σε Ταμεία με ελλείμματα, που είναι τα περισσότερα και, κυρίως, αυτά του Δημοσίου............

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας από τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο οποίος δημοσιεύει επίσημο έγγραφο που έστειλε το ΙΚΑ στο υπουργείο Εργασίας στις 19 Ιουνίου, με το χαρακτηρισμό του ως «Εξαιρετικά Επείγον», ζητώντας άμεσα να διευκρινιστούν σημεία της υπουργικής απόφασης σχετικά με τον υπολογισμό του βοηθήματος για τις νέες αιτήσεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο νέος μαθηματικός τύπος και ο συντελεστής βιωσιμότητας έχουν εφαρμογή στον υπολογισμό των εφάπαξ για όσους αποχωρούν από την υπηρεσία από 1/9/2013 και μετά, ενώ τα εφάπαξ που παίρνουν όσοι αποχώρησαν μέχρι 31/8/2013 υπολογίζονται με τον παλιό τρόπο και χωρίς τις νέες μειώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος που δικαιούνται να πάρει εφάπαξ 30.000 ευρώ, μετά την εφαρμογή του συντελεστή 0,179 θα πάρει 5.370 ευρώ (30.000 ευρώ Χ 0,179=5.370 ευρώ).

Όσο υψηλότερος και πλησιέστερος στην ακέραια μονάδα είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας τόσο μικρότερες θα είναι και οι μειώσεις.

Δηλαδή, για αρχικό εφάπαξ 30.000 ευρώ με συντελεστή βιωσιμότητας 1 το ποσό δεν αλλάζει, ενώ με συντελεστή 0,75 το ποσό πέφτει στις 22.500 ευρώ και με συντελεστή 0,65 πέφτει στις 19.500 ευρώ.

Επιβεβαιώνει ο Σπυρόπουλος

Διευκρινίσεις αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» για την μείωση του εφάπαξ από το ΙΚΑ έδωσε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ αποκάλυψε πως ο ίδιος δεν έχει διαβάσει το επίμαχο έγγραφο, που αναφέρεται στον τύπο με τον οποίο θα υπολογίζεται το ύψος του εφάπαξ, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την ισχύ αυτού του εγγράφου.

«Δεν έχω δει την απάντηση των υπηρεσιακών δομών του υπουργείου», είπε ο κ. Σπυρόπουλος...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου