Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

H γιορτή του Αγίου Δημητρίου σε Πάλαιρο και Αετό

        

epi-diorti-agiou-dimitriou5
Με σεμνότητα και ευλάβεια τελέστηκε ο εσπερινός χθες τη παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου, στις 25/10/2011 στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκετε στο Κάστρο απέναντι από το χωριό Αετός (Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας).
Τον εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Σπυρίδωνας Μανιαβός. Από νωρίς το απόγευμα ώρα 15:00 σχεδόν όλοι οι χωριανοί ανέβηκαν στο βουνό για την τέλεση του εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.
epi-giorti-agiou-dimitriou1
To μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στον Αετό Ξηρομέρου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι καθολικό παλαιάς Μονής, που χρονολογείται από το 1622 μ.Χ. και βρίσκεται σε χαράδρα περιβαλλόμενο από μαγευτική φύση. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής.
Το ναό θεμελίωσε ο ηγούμενος Δημήτριος το 1622 μ.Χ και το 1637 η μονή έγινε γυναικεία στην οποία υπηρετούσαν 22 μοναχές. Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό και ταυτόχροναπεριέθαλπε και συντηρούσε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
epi-giorti-agiou-dimitriou2
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκατοντάδες κόσμου γιόρτασε και η Ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Παλαίρου. Χθες το απόγευμα της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στο οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς και πολλοί Ιερείς από τη γύρω περιοχή…
Στον Εορτασμό του Αγίου Δημητρίου μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, ο Αντιδήμαρχος Θύμιος Φερεντίνος, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων.
epi-giorti-agiou-dimitriou3
epi-giorti-agiou-dimitriou4
epi-giorti-agiou-dimitriou6 (2)
epi-giorti-agiou-dimitriou7aetosnea-gr
http://palairosnews.blogspot.gr
http://xiromeronews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου