Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

«Σφιχτός» ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2014

        
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το οικονομικό έτος 2014, όπως παρουσιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρήστο Χριστοδουλόπουλο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στην Πάτρα.
«Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, αξιόπιστο και ισοσκελισμένο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο και βασίστηκε με κάθε δυνατή ακρίβεια σε πραγματικά έσοδα και δαπάνες. Ένας προυπολογισμός της Περιφέρειας μας για το 2014, ο οποίος όμως για να είναι ρεαλιστικός, είναι αρκετά σφικτός. Σφικτός γιατί υπολογίζει τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας και κυρίως γιατί συνεχίζεται η λογική κουρέματος των πόρων που ακολουθείται την τελευταία τριετία από την κεντρική διοίκηση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Από νωρίς κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Από την αρχή τονίσαμε πως δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε σε βασικές λειτουργικές ανάγκες μας, γιατί οι περικοπές των λειτουργικών και επενδυτικών πόρων είναι μεγαλύτερες από ότι αντέχουμε. Και όμως τα καταφέρνουμε».
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή με την 792/2013 απόφαση της, τα έσοδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2014 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) θα είναι μόλις 94.500.062,09 ευρώ και συνυπολογίζοντας τα 21.592.299,24 ευρώ που αφορούν το ταμειακό υπόλοιπο, τα χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν είναι συνολικά μόλις 116.092.361,33 ευρώ σε έργα, δράσεις αλλά και λειτουργικές δαπάνες της Περιφέρειας.
Από το ταμειακό υπόλοιπο τα 15.042.289,24 ευρώ είναι δεσμευμένα σε έργα, ενώ τα υπόλοιπα 6.550.010,00 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων παρελθόντων ετών.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού (71.379.652,45 ευρώ) προορίζεται για πληρωμές έργων, ειδικότερα για τα έργα του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΤΑΕΑ και INTERREG.
Κυριότερες κατηγορίες έργων είναι: Έργα Εθνικού Σκέλους, ΕΣΠΑ με υπόλογο την Περιφέρεια, ΟΠΑΑΦ, έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια με υπόλογο το Π.Τ.Α., αποπληρωμές έργων αποκατάστασης ζημιών από το σεισμό, υλοποίηση διακρατικών προγραμμάτων (INTERREG κλπ.) και συνεχιζόμενα έργα του επενδυτικού προγράμματος της Περιφέρειας. Επιπλέον μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού είναι μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή αποζημίωση ειδικών συμβούλων, γενικής γραμματέα αντιμισθία αιρετής διοίκησης, μεταφορά μαθητών, επιδόματα Νεφροπαθών, επιχορηγήσεις Προνοιακών Ιδρυμάτων, Η Ελπίδα, δακοκτονία και Γεωργικά Προγράμματα.
«Πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα πρέπει να είναι εμφανής η αντίθεσή μας σε μια λάθος κυβερνητική πολιτική, η οποία ‘στραγγαλίζει’ οικονομικά τις Περιφέρειες. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να δώσει μια απάντηση σήμερα στο τι καλούμαστε να κάνουμε αύριο» προσέθεσε ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για το αυτονόητο. Δεν πανηγυρίζουμε για αυτό. Θα προτιμούσαμε περισσότερα αναπτυξιακά έργα. Όμως σήμερα, που ακόμα και το αυτονόητο αμφισβητείται, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίζουμε».
«Από αυτά μας μένει και ένα μέρος από τους περιορισμένους ΚΑΠ και από τα ίδια έσοδα προφανώς για να λειτουργήσουμε. Ουσιαστικά πρόκειται για ανελαστικές δαπάνες που αφορούν τις βασικές λειτουργίες της Περιφέρειας και συγκεκριμένα για 5.058.398,88 ευρώ» επεσήμανε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Χ. Χριστοδουλόπουλος και πρόσθεσε: «Οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση και αποκαλύπτουν ανάγλυφα, πως αν δεν υπήρχαν το ΕΣΠΑ, τα 18,5 εκ ευρώ που διεκδικήσαμε και πήραμε στο και πέντε της περσινής χρονιάς και η συνετή οικονομική διαχείριση των τριών ετών, θα ήμασταν ένας ακόμα διοικητικός – γραφειοκρατικός οργανισμός, διεκπεραίωσης υπηρεσιακών υποθέσεων, εντελώς αδύναμος και ανίκανος να παίξει οποιονδήποτε αναπτυξιακό ρόλο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Τα 18,5 εκ. ευρώ των ΚΑΠ που εντάχθηκαν στο Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δημοπρατηθεί στο σύνολο τους και εκτελούνται. Αξιοποιούμε τις  εκπτώσεις τις εντάξαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 και στο Προϋπολογισμό του 2014 ώστε να είμαστε έτοιμοι στις αρχές της νέας χρονιάς να εκτελέσουμε τα νέα έργα. Διεκδικήσαμε και εντάξαμε νέα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κυρίως για τη συντήρηση 4.000 χιλιομέτρων οδικού επαρχιακού δικτύου και 700 χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου, ώστε στις αρχές του 2014 να έχουμε τελειώσει με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Α. Κατσιφάρας: «Κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους. Η δουλειά που έχει ήδη ξεκινήσει στη συντήρηση των δρόμων της Δυτικής Ελλάδας είναι ένα έργο μεγάλου βεληνεκούς που θα βελτιώσει αποφασιστικά την οδική ασφάλεια. Το μεγαλύτερο ποσό -44.251.950,10 ευρώ- στο προϋπολογισμό μας αντιπροσωπεύει το ΕΣΠΑ το οποίο δίνει στην Αιρετή Περιφέρεια, την ευκαιρία και τη δυνατότητα, να παίξει σοβαρό ρόλο στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και να βοηθήσει την εθνική οικονομία στην προσπάθεια απορρόφησης των κονδυλίων. Η επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων είναι στρατηγικός εθνικός στόχος και όλοι έχουμε στρατευτεί σε αυτόν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το περιεχόμενο του Σ.Ε.Σ. έχει αλλάξει ριζικά. Στην πρώτη γραμμή δεν είναι πλέον τα έργα, αλλά η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανεργία και η κοινωνική πολιτική».
Τέλος, έγινε αναφορά τόσο στην κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας στη διεκδίκηση Κοινοτικών και Εθνικών πόρων,  στην έτοιμη μελέτη που έχει ήδη κατατεθεί για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εφαρμογή του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων προκειμένου να οδηγηθούμε στην οικονομική εξυγίανση της Π.Δ.Ε.
«Η δική μας Περιφέρεια είναι η μοναδική που έχει έτοιμη την μελέτη έτοιμη και έχουμε κάνει την πρόταση για ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» κατέληξε ο Περιφερειάρχης και κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων να ανέβουν όλοι μαζί στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν τους αρμόδιους Υπουργούς για να γίνει αυτό πράξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου