Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οριακό το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας- Τι θα μοιράσει τώρα ο Σαμαράς;

 
Το ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής του τρέχοντος έτους και των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2014 κυριάρχησε αργά χθες το απόγευμα στη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η συμφωνία των δύο πλευρών για θετικό πρωτογενές ισοζύγιο «επισημοποιεί» την επίτευξη του στόχου τον οποίο είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για παρεμβάσεις ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι εταίροι μας στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.



Όμως, επειδή το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να «κλείσει» σε χαμηλά επίπεδα, ίσως και στα 100 εκατ. ευρώ, «δένει» τα χέρια της κυβέρνησης ως προς τη διανομή κοινωνικού... μερίσματος.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως εάν επιτευχθεί πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, το 70% του υπερβάλλοντος ποσού μπορεί να διατεθεί για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων ή να επιτρέψει μείωση φορολογικών συντελεστών, ενώ το 30% για την απομείωση του χρέους.
Βέβαια, ερωτηματικό παραμένει ποια πρόβλεψη θα ληφθεί υπόψη ως στόχος για το πλεόνασμα. Κι αυτό γιατί στον προϋπολογισμό του 2013 έχει τεθεί ως στόχος τα 748 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «μηδενικό» πλεόνασμα στο τέλος του έτους.

Πηγή: Κώστας Τσαχάκης/ Έθνος

Σχόλιο Παραπολιτικής: Θυμίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε θέσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ παροχολογίας, δεσμευόμενος ότι θα μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα, πριν καν αυτό προκύψει.

Θυμηθείτε την ανεύθυνη δέσμευση του εδώ αλλά και τον τρόπο που τον είχε αδειάσει ο Στουρνάρας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου