Η διάσκεψη της 8ης Απριλίου είναι τακτικά προγραμματισμένη όμως, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες συσκέψεις, θα επεκταθεί έως και το πρωί της επόμενης ημέρας. Υπενθυμίζεται πως η 9η Απριλίου είναι η ημέρα οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει δόση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters έδωσε στη δημοσιότητα τηλεγράφημα που ανέφερε πως κατά την τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group χθες Τετάρτη η ελληνική αντιπροσωπεία προειδοποίησε τους εταίρους πως τα δημόσια ταμεία θα αδειάσουν ακριβώς στις 9 Απριλίου και ζήτησε την εκταμίευση δόσεων στήριξης πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι εταίροι απέρριψαν το ελληνικό αίτημα, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Το τηλεγράφημα διέψευσε «κατηγορηματικά» το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας μάλιστα λόγο για «δημοσιεύματα που υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters οι εκπρόσωποι των εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντέτειναν κατά την τηλεδιάσκεψη πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας αντλώντας χρήματα από τους διάφορους οργανισμούς που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση (ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ), ακόμα κι αν αυτό απαιτεί την υπερψήφιση ειδικών νόμων.
Υπογράμμισαν δε, σύμφωνα πάντα με το Reuters, πως προκειμένου να αποδεσμευθούν τα «παγωμένα» 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δόσεις στήριξης η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσει.
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει παρουσιάσει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές δήλωσαν πως οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ακόμα ικανοποιητικές, αλλά η όλη διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν πως είναι κρίσιμο να υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Απριλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου