Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Στο στόχαστρο των δανειστών επικουρικές και πρόωρες συντάξεις...

Στο στόχαστρο των δανειστών επικουρικές και πρόωρες συντάξεις



Οι υψηλές επικουρικές συντάξεις αλλά και το καθεστώς «πρόωρης εξόδου» είναι τα δυο θέματα που μπαίνουν στο στόχαστρο των δανειστών.

Αυτό που αναζητείται...
στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι μια συμβιβαστική φόρμουλα, ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά ταυτόχρονα να καλυφθεί και το οικονομικό κενό που προκύπτει.
Την ίδια στιγμή με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται πως από τον «κουμπαρά» των ασφαλιστικών ταμείων –και συγκεκριμένα από τον μικρό λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ- θα καλυφθούν δαπάνες για συντάξεις. Υπολογίζεται πως το ποσό που μπορεί φέτος να πάει για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Στο «μέτωπο» των συντάξεων πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι έχει μπει πρόταση για επιβολή ειδικής εισφοράς στις υψηλές επικουρικές. Η πρόταση αυτή έχει τεθεί για να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Αντίθετος σε οποιαδήποτε νέα περικοπή στις συντάξεις δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, που επισημαίνει πως έχει έτοιμη διάταξη για την αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Η συγκεκριμένη διάταξη επρόκειτο να μπει στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο είναι πιθανό να πάρει «μετάθεση» για τον Ιούνιο (ώστε να καμφθούν οι πιέσεις των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις).

Όσον αφορά τις συντάξεις στο σύστημα των Ταμείων – με βάση τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος- μόνο 352 άτομα παίρνουν επικουρική πάνω από 1.000 ευρώ. Σχεδόν 10.000 δικαιούνται επικουρική από 500 ευρώ έως 1.000 ευρ4ώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία παίρνει ποσά κάτω από αυτό το όριο.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο
Πηγή: "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου