Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα: Έως και 500 εκατ. η «τρύπα» για το 2015

euro-xrimata-arxeio-3
 
Τρόμο προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία των εσόδων κατά τον μήνα Απρίλιο, τα οποία δείχνουν εκτεταμένη καθίζηση των εισπράξεων τόσο σε άμεσους όσο και σε έμμεσους φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων ετών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν στην «Καθημερινή» ότι μέχρι και τις 29 Απριλίου και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, οι εισπράξεις μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το ποσό των 600-700 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος για τον Απρίλιο προβλέπει έσοδα από την εν λόγω πηγή ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Τόσο στατιστικώς όσο και πρακτικώς είναι αδύνατον σε μία μέρα να εισπραχθεί 1,2 δισ. ευρώ.
Στην καλύτερη περίπτωση, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, θα παρατηρηθεί απόκλιση 400 εκατ. ευρώ από τον στόχο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπόχρεοι πληρώνουν την τελευταία μέρα της προθεσμίας τις υποχρώσεις τους.
Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι η κατάρρευση των εσόδων οφείλεται στους εξής λόγους:
1. Στη μειωμένη κίνηση που καταγράφεται στην αγορά.
2. Τα όποια χρήματα είχαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι οφειλέτες προτίμησαν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπουν ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων για όσους καταβάλουν προκαταβολή ίση τουλάχιστον με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης μηνιαίας δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους, παρά να πληρώσουν τον ΦΠΑ.
3. Εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς οι φορολογούμενοι θα τακτοποιούν πρωτίστως τις ρυθμίσεις οφειλών και μετά τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Οι ετήσιες απώλειες ΦΠΑ υπολογίζονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Εφόσον δεν προβλεφθούν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δεν πρόκειται να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που μηνιαίως δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1 δισ. ευρώ (στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έφθασαν τα 3,5 δισ. ευρώ).
Εφόσον και οι υπόλοιπες πηγές εσόδων παρουσιάσουν αντίστοιχη εικόνα με τον ΦΠΑ, τα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου θα παρουσιάσουν υστέρηση άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η εικόνα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ωραιοποιείται, καθώς τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν αυξημένα σε σχέση με τον στόχο του πρώτου τριμήνου κατά 679 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι μεγάλο τμήμα του ΠΔΕ θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η κατάσταση, πάντως, δεν προβλέπεται να είναι καλύτερη τους επόμενους μήνες, εξαιτίας τόσο της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας της πολιτικής αβεβαιότητας, όσο και της καθυστέρησης έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και της μη καταβολής του ΕΝΦΙΑ.
Η απουσία εσόδων, σε συνδυασμό με αδυναμία άντλησης κεφαλαίων ή δανεισμού από την Ευρωζώνη, έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο εκτός από το να στραφεί στον εσωτερικό δανεισμό, να διακόψει ταυτόχρονα και τις πληρωμές του κράτους προς προμηθευτές και οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου