Το θετικό, επισημαίνουν στελέχη τραπεζών, είναι ότι τον Μάρτιο και ειδικά τον Απρίλιο σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού εκροών, παρά την εντεινόμενη ανησυχία που επικρατεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, μετακινήσεις καταθέσεων το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιήσει κυρίως επιχειρήσεις, καθώς ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη λειτουργία τους σε μια ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακινήσει κεφάλαια στο εξωτερικό ή μεταφέρουν καθημερινά τα έσοδα από πωλήσεις σε θυρίδες, δημιουργώντας μια «γραμμή άμυνας» σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα ρευστότητας.
Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αποτελεί μια καθαρά προληπτική ενέργεια που στοχεύει στην ανακούφιση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης βραχύβιας κρίσης ρευστότητας. Διευκρινίζουν ότι δεν εξετάζεται ούτε ως υπόθεση εργασίας το ενδεχόμενο ρήξης, καθώς οι επιπτώσεις για την οικονομία θα ήταν καταστροφικές και μη διαχειρίσιμες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών στο τέλος Μαρτίου, οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων υποχώρησαν κοντά στα 136 δισ. ευρώ έναντι 140,4 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.
Τον Απρίλιο οι εκροές θα διαμορφωθούν κάτω από το επίπεδο των 135 δισ. ευρώ.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και η χώρα σταδιακά μπήκε σε τροχιά πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, μέχρι σήμερα η μείωση των καταθέσεων προσεγγίζει τα 33 δισ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών καταθέσεων, αλλά και την αντιστάθμιση των απωλειών του αποκλεισμού των εγχώριων τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά, η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει συνολική ρευστότητα 113 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκ των οποίων 38 δισ. ευρώ μέσω της βασικής, κανονικής, χρηματοδότησης της ΕΚΤ και 75,5 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ανανέωση και την αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα επηρεάζει την ποιότητα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα μειώνεται το σχετικό απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της απομείωσης (haircut) που επιβάλλεται στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα στις 6 Μαΐου, οπότε λήγει το άτυπο τελεσίγραφο που έχει τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, η ΕΚΤ θα εξετάσει την αύξηση της απομείωσης (haircut) που επιβάλλεται στις εγγυήσεις που προσφέρουν οι εγχώριες τράπεζες για να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA.
Η αύξηση του haircut μπορεί να τερματίσει την πρόσβαση των εγχώριων τραπεζών σε νέα ρευστότητα, κάτι που αναπόδραστα θα οδηγήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ακριβώς όπως είχε συμβεί στην Κύπρο.
Διαβάστε κι αυτό: Δημοσκόπηση: Πρέπει να απομακρυνθεί ο Βαρουφάκης; Ποιόν προτιμάτε στην θέση του;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου