Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την συνταγματικότητα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων...

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για την συνταγματικότητα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων

Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της ΠΝΠ...
Η "καυτή πατάτα" για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε...
ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος περνά στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Σίνδος) είναι το πρώτο που στέφεται κατά της απόφασης της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» και υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα εν λόγω χρήματα προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ, έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του και είναι ακατάσχετα. 

Στην προσφυγή του το ΤΕΙ υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του. 
Επιπλέον προσθέτει ότι η επίμαχη Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, "καταστρατηγεί ευθέως και αναμφιβόλως την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιονομικής αυτοτέλειας".

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει στην ΠΝΔ δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της ενώ "η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί", καθώς μάλιστα "η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010".
Το συγκεκριμένο Τ.Ε.Ι. ζητεί από το ΣτΕ την άμεση αναστολή της Π.Ν.Π., αλλά και την ακύρωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι με την Π.Ν.Π. οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού υποχρεούνται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15νθήμερου...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου