Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟ ΛΕΠΤΟ ΣΕ ΛΕΠΤΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ......ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ...
Σε λίγη ώρα θα ανακοινωθεί η κυβέρνηση από τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη ...
που αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαίωσε την είδηση ότι αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.  Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη θα είναι οι κύριοι Σταθάκης και Τσακαλώτος με την υψηλή εποπτεία να την έχει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι είναι δεδομένη η συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως και του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας. Για το Υγείας ακούγεται και το όνομα του Ρεθυμνιώτη Ανδρέα Ξανθού στη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε από την εκπομπή Πρωινό ΑΝΤ1 ότι ο πρωθυπουργός του ανέθεσε το υπουργείο, επικαλούμενος χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία. Ακόμη  στο Υγείας ως δεύτερος αναπληρωτής φαίνεται πως θα είναι ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνουν ο Νίκος Κοτζιάς και η Νάντια Βαλαβάνη, με τον Νίκο Χουντή να συζητείται έντονα για ρόλο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Το Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος. Υπουργός Επικρατείας τοποθετείται ο Νίκος Παππάς. Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει πιθανότατα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το Υπερπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προοριζόταν για τον Αριστείδη Μπαλτά, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες διεργασίες, ακούγεται και το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει μάλλον ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης που εξελέγη βουλευτής στη Β Αθηνών.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ανάμεσα στην Ράνια Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Στρατούλη, ωστόσο πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πως για τη θέση αυτή προορίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Γιάννης Πανούσης της ΔΗΜΑΡ ακούγεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο κ. Τσιρώνης από τους Οικολόγους προορίζεται για θέση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης αναλαμβάνει τον τομέα Διαφάνειας και Πάταξης της Διαφθοράς (ελεγκτικοί μηχανισμοί), το οποίο ίσως να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, ενώ το «παραδοσιακό» υπουργείο Δικαιοσύνης προορίζεται για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θοδωρής Δρίτσας αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο του προηγούμενου υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου του οποίου οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες έχουν υπαχθεί στο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε θέσεις υφυπουργών στην κυβέρνηση τοποθετούνται από τους ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ, ο Νίκος Νικολόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια. Οι επιλογές έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την κοινοβουλευτική εμπειρία.

Πώς θα είναι τα υπουργεία

Με απόφασή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συρρικνώνει τα 19 υπουργεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε 10.

Από τα 10 αυτά  υπουργεία, τα  τέσσερα είναι υπερυπουργεία τα οποία προέρχονται από την συνένωση με άλλα, ενώ παράλληλα δύο άλλα υπουργεία μετονομάζονται.

Ειδικότερα, δημιουργείται: ·Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.
·Υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
·Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των  υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
·Υπερπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακόμη, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται ως σύνολο υπηρεσιών με τις αρμοδιότητες, τα όργανα, τις θέσεις και το προσωπικό  από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πλέον των νέων υπερυπουργείων στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα υπάρχουν  τα υπουργεία: 1) Εξωτερικών,  2) Εθνικής Άμυνας, 3) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 5) Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και 6) Επικρατείας.

Πάντως, όλες οι  αρμοδιότητες, οι θέσεις και  το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται χωρίς μεταβολές στα νέα υπουργεία που συνιστώνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου