Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Πιθανή υπουργοποίηση για δυο Αιτωλοακαρνάνες

        
po-kouroumplis-stratoulisΡεπορτάζ του Βήματος σήμερα σχετικά με την σύνθεση της νέας κυβέρνησης δίνει σοβαρές πιθανότητες σε δυο Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα. Πρόκειται όμως για Αιτωλοακαρνάνες που δεν εκλέγονται στον τόπο καταγωγής τους αλλά στην Αθήνα και συγκεκριμένα είναι οι κ. Πάνος Κουρουμπλής και Δημ. Στρατούλης, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα.
Έτσι, εν αναμονή ανακοινώσεων για τα ονόματα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στις 3:30 μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πρωί της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη συμφωνία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ για δικομματική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Βήματος, ο Νίκος Παππάς θα είναι υπουργός  Επικρατείας με αρμοδιότητα και στον επικοινωνιακό τομέα της κυβέρνησης.
Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο οικονομικό επιτελείο θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο Αριστείδης Μπαλτάς.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι -όπως όλα δείχνουν- ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.
 
Επίσης, έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση του επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα τουΘ. Δρίτσα. Βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α.Ν. Τόσκα
Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη.
Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ένα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου