Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Με υπαγωγή στην Πάτρα, μένουν τα Τμήματα

 
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα υπάγεται πλέον το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τα Τμήματα παραμένουν
Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου Αθηνά και σε ότι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, μετατρέπεται σε Σχολή και που διατηρεί όμως τα Τμήματα της στο Αγρίνιο.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς και δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία και αύριο αναμένεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Αθήνα, ένα «ομοσπονδιακό» πανεπιστήμιο θα λειτουργεί στην Αθήνα στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθήνα», για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά.

Ακόμη, δημιουργείται, ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας καθώς το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ ενώνονται, ενώ καταργούνται 150 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό.

Τέλος, αναβαθμίζεται το διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα επικοινωνεί με έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση πανεπιστημίων και τη σύνδεση με αναπτυξιακό χάρτη.

«Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκοί κοινότητα» είπε ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εθνική υπόθεση και πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας «χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου