Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οξειά δεν σημαίνει μόνο Ιθάκη…

koi-oxia1
Πρόσφατη εκπομπή στον ΑΝΤ1 της Κατερίνας Αντωνοπούλου έκανε ολόκληρο αφιέρωμα για το art island (νησί Τέχνης) που θέλει να δημιουργήσει ο εμίρης Αλ Θάνι στην Οξεια αλλά και τις αγορές του και σε άλλα μικρά νησάκια, στις Εχινάδες. Τα σχετικό αφιέρωμα είχε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την επένδυση και είναι πολύ σωστό που επικέντρωσε στα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμίρης αλλά και ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να επενδύσει «ήπια” σε μια προστατευόμενη περιοχή, με δεδομένες και τις αγκυλώσεις του Δημοσίου.
Κάπου εκεί όμως, ξεχάστηκε μια πολύ σημαντική παράμετρος, που μόνο λεπτομέρεια δεν είναι: Το γεγονός ότι από τις ακτές της Αιτωλ/νίας η Οξεια απέχει μόλις πέντε λεπτά , το Πλατυγιάλι δέκα και από την Ιθάκη σχεδόν μια ώρα… Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επένδυση του Άραβα πολυεκατομμυριούχου και της κόρης του Φατίμα, που θα έχει την ευθύνη,  θα υποστηριχτεί λογικά, κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία. Εργατικό προσωπικό   θα προέρχεται από την Αιτωλ/νία, όπως και οι πρώτες ύλες, εκθέματα, εικαστικοί,  επισκέπτες κλπ για την όποια επένδυση θα μεταφέρονται προφανώς από το κοντινό λιμάνι του Πλατυγιαλιού. Αυτό είναι ένα δεδομένο που η εκπομπή το παρέβλεψε και συνομίλησε μόνο με Θιακιούς, που περιμένουν τον εμίρη κάπως σαν Μεσσία, που θα τους φέρει ανάπτυξη, νερό, δουλειά, θα τους αγοράζει τα ψάρια, θα τους φτιάξει αλιευτικό καταφύγιο κλπ.
koi-oxia2
Πέραν λοιπόν των αδειών που θα πρέπει πρώτα να ληφθούν, των μεταβιβάσεων κλπ, μόλις αυτό το μεγάλο project πάρει μπροστά, εκ των πραγμάτων ο ρόλος της Αιτωλοακαρνανίας θα είναι πρωταγωνιστικός. Αρκεί ούτε αντιπαλότητα να δημιουργηθεί με την Ιθάκη (που εξαιτίας της παρανοϊκής  διοικητικής διαίρεσης της χώρας, της ανήκει διοικητικά η Οξειά και οι Εχινάδες) και παράλληλα όσοι έχουν ρόλο στην περιοχή να είναι έτοιμοι για την υποδοχή και υποστήριξη αυτής της επένδυσης, που μπορεί να αλλάξει πολλά , εάν αναλογιστούμε πως κάτι ανάλογο στο νησί Νεσίμα της  Ιαπωνίας έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλο πολιτισμού με χιλιάδες επισκέπτες.
Π.Η.Τ.
koi-oxia3
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου