Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πάω σε εκλογές...

Τσίπρας: Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πάω σε εκλογές


-Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα.

- Η απάντηση στην Αριστερή Πλατφόρμα:Δεν μπορώ να μην πω όμως, το πόσο με έχει εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων και σε προσωπικό επίπεδο.

Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ με εκβιασμούς δεν γίνεται...
«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης της τετραετίας. Αν δεν έχουμε...
κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμως, θα 
αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Kόκκινο».

Σε σχέση με το τι θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, απάντησε: «Η πρότασή μου είναι η πρόταση της λογικής. Έχουμε ένα κόμμα, όσων μελών έχουμε, και πρέπει συντεταγμένα αυτά τα μέλη να δώσουν απαντήσεις. Χωρίς προσπάθειες να εκμαιεύσουμε τις απαντήσεις τους. Με δημοκρατικό τρόπο. Πρέπει να γίνει μια διαδικασία συγκροτημένη, να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο, γιατί έκτακτες είναι οι περιστάσεις και να αποφασιστεί ποιο είναι το σχέδιο. Αυτή είναι η πρόταση της λογικής».

Στη συνέχεια, άφησε εκ νέου αιχμές για την στάση της «Αριστερής πλατφόρμας»: «Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει απαίτηση να τοποθετηθεί το κόμμα άμεσα και τώρα, πριν τη συμφωνία, είναι σαν να έχουμε μια βόμβα στα χέρια και όχι μόνο δεν υπάρχει στοιχειώδης ένδειξη συντροφικής αλληλεγγύης, αλλά σου λένε, «όχι, να σκάσει στα χέρια σου η βόμβα».

Η απάντηση του Τσίπρα στην Αριστερή Πλατφόρμα: Κέρδισα τη μάχη και ένιωσαν ασφαλείς για ιδεολογική καθαρότητα

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε στη στάση της "Αριστερής Πλατφόρμας" του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

"Εγώ σέβομαι τη διαφορά γι αυτό είμαι ο πρώτος ο οποίος ζητά συντεταγμένες διαδικασίες. Δεν μπορώ να μην πω όμως, το πόσο με έχει εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων και σε προσωπικό επίπεδο", σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε:

"Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα".

"Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα", είπε ακόμα και συνέχισε:

"Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται".

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα»

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα. Η προσπάθεια να μετατραπεί ήταν μια προσπάθεια έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Πρώτος εγώ έχω την ευθύνη γι΄ αυτό», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε στη συνέντευξή του «στο κόκκινο», «η πολιτική γραμματεία δεν είναι το μόνο κέντρο των αποφάσεων. Εκεί διασταυρώνονται τα κέντρα και συζητάνε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Αυτή η πραγματικότητα, μπορεί να είναι κατ’ άλλους η σύγχρονη λειτουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος. Αυτό μπορεί να λειτουργεί θετικά όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν ένα κόμμα όμως ασκεί εξουσία, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει».
«Όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο, πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές ειδάλλως θα πρέπει οι βουλευτές οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», σημείωσε και συνέχισε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής. Εγώ την άλλη άποψη τη σέβομαι γι αυτό και δεν ζήτησα να υπάρχουν κυρώσεις και ζητώ να πάρει το κόμμα κάποιες αποφάσεις και να κινηθούμε με βάση αυτές τις αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου