Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κατεπείγουσα έρευνα εναντίον Βαρουφάκη διέταξε η Σαββαΐδου

Κατεπείγουσα έρευνα εναντίον Βαρουφάκη διέταξε η Σαββαΐδου



Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων διέταξε η ΓΓΔΕ και η Κατερίνα Σαββαΐδου μετά τα δημοσιεύματα για το plan b Βαρουφάκη.

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου έχει ήδη διατάξει:
1) κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
2) και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.
Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.
Το ηχητικό Βαρουφάκη με δραχμή και χακάρισμα ΑΦΜ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις 16 Ιουλίου είχε παρουσιάσει σε στελέχη hedge funds το plan B που σχεδίαζε με παράλληλο τραπεζικό σύστημα και χακάρισμα για την κλοπή των ΑΦΜ των πολιτών. Ο ίδιος το αρνήθηκε, αλλά τελικά υπήρχε το ηχητικό.
To φόρουμ OMFIF, στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης πριν από λίγο καιρό, με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε το ηχητικό από ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και περιέγραψε όλο το σχέδιό του.http://www.iefimerida.gr/news/219267/katepeigoysa-ereyna-enantion-varoyfaki-dietaxe-i-savvaidoy



Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ηχητικό
-Πριν κερδίσουμε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός [Αλέξης Τσίπρας], πριν γίνει πρωθυπουργός, μου είχε δώσει το πράσινο φως να επινοήσω ένα ‘Σχέδιο Β’.

-Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από  τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.

-Η δυσκολία ήταν να πάμε από τους πέντε ανθρώπους που το σχεδίαζαν στους 1.000 ανθρώπους που θα έπρεπε να το εφαρμόσουν. Για αυτό χρειαζόμουν μια νέα εντολή (authorization), την οποία ποτέ δεν έλαβα.

-Το σχέδιο αυτό δεν το ήξεραν οι φορολογούμενοι.

-Με βάση τα ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία των πολιτών, σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς (reserve accounts) που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο. Αυτό θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα για πληρωμές, αφού έκλεισαν οι τράπεζες λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ

-Οι φορολογούμενοι και οι δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές.

-Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή.

-Η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα – φανταστείτε η εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγχεται από τις Βρυξέλλες. Όμως, η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ελέγχεται από εμένα.

-Διόρισα έναν καλό παιδικό μου φίλο, που είχε γίνει καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα. Μου είπε πως αν ρωτούσε την γγ Δημοσίων Εσόδων θα καταλάβαιναν αμέσως ότι σχεδιάζαμε να φτιάξουμε ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών.

-Θα διαψεύσω αν βγει κάτι από αυτά που λέω.

-Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

-Και ήμασταν έτοιμοι, να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Να πάμε στα γραφεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων – που δεν ελέγχεται από εμάς – να συνδέσουμε το λάπτοπ και ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα.

-Προσπαθώ να σας μεταφέρω τα θεσμικά εμπόδια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ώστε να εφαρμόσουμε μια ανεξάρτητη πολιτική για να βελτιώσουμε τις συνέπειες του κλεισίματος των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Στη Βουλή οι δύο μηνύσεις και προβληματισμός σε νομικούς κύκλους
Τον δρόμο για τη βουλή θα πάρουν πιθανότατα την Τρίτη οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Γιάννη Βαρουφάκη, από τον Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορούν να στείλουν ένα δημοσίευμα χωρίς μηνυτήρια αναφορά στη βουλή.
Εκτός και εάν, υπάρξει τελικά αναφορά στην Εισαγγελία που να σχετίζεται με τα επίδικα δημοσιεύματα, ή αν τελικά η ίδια η βουλή αποφασίσει να παρέμβει, όπως προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών. Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει στη δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.
 


Πηγή: Κατεπείγουσα έρευνα εναντίον Βαρουφάκη διέταξε η Σαββαΐδου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/219267/katepeigoysa-ereyna-enantion-varoyfaki-dietaxe-i-savvaidoy#ixzz3h7Rorh4L

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου