Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι «υποψήφιοι» Πρόεδροι στο ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια εκλογής …

Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο, το ΠΑΣΟΚ
Στις κάλπες θα προσέλθουν την προσεχή Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη συνέδρων για να συμμετάσχουν στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6-7 Ιουνίου, ενώ μία εβδομάδα μετά το συνέδριο αναμένεται η εκλογή από τη βάση νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ καλούνται να συμμετέχουν σε μια πολιτική διαδικασία, χωρίς να είναι εκ των προτέρων ρυθμισμένοι και συμφωνημένοι ο όροι και οι κανόνες του Συνεδρίου.
Και αυτό, γιατί το Συνέδριο ως Κυρίαρχο Σώμα του Κόμματος θα έχει, θεωρητικά, τη δυνατότητα να αποφασίσει για όλα τα εκκρεμή ζητήματα του. Από το πολιτικό πλαίσιο και το ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, το καταστατικό του, μέχρι και τα ανοιχτά οργανωτικά ζητήματα, το κεντρικό όργανο και την ηγεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο μη εκλογής προέδρου του από τη βάση του κόμματος προκαλεί εκνευρισμό από τώρα, αφού δεν αποκλείεται κάποιοι να θέσουν θέμα εκλογής προέδρου από το συνέδριο, εξέλιξη που αν συμβεί αναμένεται να πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την ενότητα και την συνοχή του.

Οι  «υποψήφιοι»

η Φώφη Γεννηματά αυτήν περίοδο είναι το φαβορί καθώς έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελεχών που στήριξαν τον Ε. Βενιζέλο, όπως του Πάρι Κουκουλόπουλου, της Τόνιας Αντωνίου, της Εύης Χριστοφιλοπούλου, του Μανώλη Όθωνα, του Γιάννη Δατσέρη, του Κώστα Πανταζή, του Παντελή Καμά κ.α.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του youpress.gr, την κ. Γεννηματά στηρίζει ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης καθώς επίσης και ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.
Το ιδεολογικό στίγμα καθώς και το πολιτικό πλαίσιο που αναμένεται να θέσει η κ. Γεννηματά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ θα είναι εκείνο της «Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας» με στόχο τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.
ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι όπως όλα δείχνουν υποψήφιος αλλά η δημοτικότητα του στην κομματική και εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα λόγω της γενικότερης στάσης του την προηγούμενη περίοδο, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εκλογή του στη προεδρία του κόμματος
ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίζεται ως μια μεταβατική ενδεχομένως λύση που έχει τη στήριξη στελεχών της νεώτερης γενιάς όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι υποψήφιος για τη προεδρία.
Από τη νεώτερη γενιά, υποψήφιος φαίνεται να είναι και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το πολιτικό πλαίσιο που θέτει για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι ο μετασχηματισμός του σε ένα νέο κόμμα, βασισμένο στις πολιτικές της κεντροαριστεράς και στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μέχρι τις διαδικασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ανδρουλάκη – Κωνσταντινόπουλου, με αποτέλεσμα να μην είναι τελικά υποψήφιος ο δεύτερος.
Ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει και ποιο πρόσωπο θα στηρίξει ο «απερχόμενος» Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα σενάρια

1. Το σενάριο παράτασης της θητείας Βενιζέλου λόγω πρόωρων εκλογών
Ένα από τα σενάρια που ακουγόταν τις τελευταίες ημέρες και παρά από τις «ειλικρινείς» δηλώσεις και τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος, είναι το σενάριο να αποφασίσει το συνέδριο την παράταση της θητείας του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Το σκεπτικό των στελεχών που πρόσκεινται στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν αυτό το σενάριο είναι ότι η εθνική διαπραγμάτευση και το οικονομικά ασταθές περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσουν πολύ σύντομα σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τη χώρα σε εθνικές εκλογές.
2. Εκλογή Προέδρου και οργάνων από το συνέδριο
Το ενδεχόμενο μη εκλογής προέδρου του από τη βάση του κόμματος προκαλεί εκνευρισμό από τώρα αφού δεν αποκλείεται κάποιοι να θέσουν θέμα εκλογής προέδρου από το συνέδριο, εξέλιξη που αν συμβεί αναμένεται να πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την ενότητα και την συνοχή του.
Το σενάριο αυτό απεργάζονται στελέχη που πρόσκεινται στο περιβάλλον του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και σε συνεννόηση με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που οι συσχετισμοί ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.
3. Πολιτικό συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση
Είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια. Το συνέδριο να συζητήσει πολιτικά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, να θέσει και να συναποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος την επόμενη ημέρα. Μια εβδομάδα μετά το συνέδριο και έχοντας αποφασίσει για την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του κόμματος, η βάση του ΠΑΣΟΚ, (τα μέλη και οι φίλοι) να αναδείξει τη νέα ηγεσία του.
Αυτό το σενάριο προασπίζονται τα κομματικά στελέχη του περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά.
4. Εκλογή οργάνων από το συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση
Πρόκειται για το πιο πιθανό σενάριο. Το συνέδριο να συζητήσει πολιτικά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, να θέσει και να συναποφασίσει για το πολιτικό πλαίσιο και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος την επόμενη ημέρα και να εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Μια εβδομάδα μετά το συνέδριο και έχοντας αποφασίσει για την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του κόμματος, η βάση του ΠΑΣΟΚ, (τα μέλη και οι φίλοι) να αναδείξει τη νέα ηγεσία του.
Το σενάριο εκλογής του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος αναμένεται να πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις κυρίως από το περιβάλλον της κας. Γεννηματά, καθώς, όπως θα υποστηρίξουν δεν είναι δυνατό να εκλεγεί κεντρικό όργανο πριν από την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του youpress.gr, οι υπόλοιπες «δυνάμεις», συμπεριλαμβανομένης και του απερχόμενου προέδρου, στοχεύουν να εκλεγεί το κεντρικό όργανο από το Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου