Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Φόρο και στις ζημιές φέρνουν τα τεκμήρια για αγρότες

epi-agrotes3 
Να πληρώσουν φόρο όχι μόνο για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2014 από την πώληση των προϊόντων τους ή από άλλες πηγές (π.χ. φωτοβολταϊκά) αλλά ακόμα και για την τυχόν ζημίες που «έγραψε» η εκμετάλλευσή τους κινδυνεύουν φέτος πολλοί αγρότες λόγω της «παγίδας» των τεκμηρίων που κρύβει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Μπορεί, λοιπόν, με την πρόσφατη τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη να μειώνεται η προκαταβολή φόρου στο 27,5% από 55% (και στο 13,75% αν πρόκειται για νεοεισερχόμενους αγρότες), ωστόσο καμία μεταβολή δεν επήλθε στο ρόλο που διαδραματίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία μπορεί να επισύρουν φόρο ακόμα και στην περίπτωση που ο παραγωγός είδε την περυσινή χρονιά τη σοδειά του να καταστρέφεται.
Πιο συγκεκριμένα, αν το τεκμαρτό εισόδημα ενός αγρότη είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, τότε η διαφορά τους (τεκμαρτό μείον δηλωθέν) θα φορολογηθεί με 13% (ή με 26% αν το εισόδημα του αγρότη προέρχεται από μη αγροτικές πηγές) από το πρώτο ευρώ. Στο φόρο αυτό ο παραγωγός θα πρέπει να προσθέσει και την προκαταβολή (27,5%) για το επόμενο έτος.
Ωστόσο, τα τεκμήρια δεν εξαιρούν ούτε τους αγρότες οι οποίοι, π.χ. λόγω ακαρπίας, είχαν ζημιά από την εκμετάλλευσή τους. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, ο παραγωγός όχι μόνο θα κληθεί να πληρώσει φόρο 13% επί του τεκμαρτού εισοδήματος (συν την προκαταβολή 27,5% για την επόμενη χρονιά) αλλά δε θα ούτε τη δυνατότητα να μεταφέρει τη ζημία στο επόμενο έτος και να διεκδικήσει κάποιο συμψηφισμό.
Το σχετικό απόσπασμα του Ν.4172/2013 ο οποίος ισχύει στην περίπτωση αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Για τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, η ζημία του ίδιου φορολογικού έτους ή και των προηγούμενων δεν εκπίπτει και δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό στα επόμενα φορολογικά έτη».
Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωση της δήλωσης και να υπολογίσουν το ύψος των τεκμηρίων διαβίωσης, όπως και τη δυνατότητα κάλυψής τους από «μη αναλωθέν εισόδημα» ή άλλες περιπτώσεις.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου