Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Επιχειρηματίες θέλει το υπουργείο οικονομικών τους μικρούς αγρότες.



Σωτηρης_Τσιλιγιάννης Του Σωτήρη Τσιλιγιάννη 
Δυσάρεστες εκπληξεις αναμένουν τους αγροτες, με ντζιρο κάτω από 15000,00 € και επιδοτήσεις κάτω από 5000,00€ κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων. Έπεσαν θύματα και αυτοί της πολυνομιας, της πολυπλοκοτητας και της μεταβλητικοτητας του φορολογικού συστήματος, που πριν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή των νόμων, τροποποιουνται…οι δε οδηγίες και επεξηγήσεις δίδονται κατόπιν εορτής….. ( 10 000 σελίδες φορολογικοί νόμοι αποφάσεις και εγκυκλιοι εξεδοθησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, με τελευταία τροποποίηση πριν μια εβδομάδα για τους αγρότες)…..
Ειδικότερα για τους αγρότες, μετά την κατάργηση του νόμου 2238 /94 και την θεσμοθέτηση του νόμου 4172, ανατράπηκε ο τρόπος φορολογίας τους που ίσχυε για πολλά πολλά χρόνια, βάσει πινάκων που είχε καταρτησει το υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας.. ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ…..
Από φέτος καλούνται να δηλώσουν τα εισοδήματα τους βάσει εσόδων -εξόδων και να φορολογηθούν από το πρώτο λεπτό με 13 % χωρίς καμία έκπτωση και να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, που συμπληρώνουν και οι επιχειρηματιες…. Την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη θα λάβουν , με την πρώτη τους επαφή με το λογιστή τους, όταν πληροφορηθουν το τι πρέπει να προσκομίσουν για να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση.
( παραστατικά ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ , ήτοι για αγορές λιπασμάτων, σπόρων, φαρμάκων, αγορές εξοπλισμού, μισθωτηρια συμφωνητικα, εργατικά, Δεη, Τοεβ, καύσιμα για τα μηχανήματα τους, επισκευές, ασφάλιστρα, τόκους και δάνεια, να έχουν διενεργήσει απογραφες όταν απαιτείται…..να προσκομίσουν αντικειμενικες αξίες από τον συμβολαιογραφο για τα καλιεργουμενα αγροκτήματα….. και ο κατάλογος δεν εξαντλείται….)
Η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη μετατρέπεται σε οδυσεια και Γολγοθάς, όταν αντιλαμβανονται ότι αυτά είναι αδύνατον να προσκομισθουν, και ότι δεν είναι μια κακόγουστη φάρσα……Η μη προσκόμιση των πιο πάνω στοιχείων συνεπάγεται την υποβολή ανακριβους δήλωσης με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει …. Προστιμα και λοιπές κυρώσεις….
Επιπλέον προβλήματα ενδέχεται να έχουν, όσοι κατέχουν αγροτικό αυτοκίνητο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, και όσοι καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ, προκειμένου να συνταξιοδοτηθουν, αν δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικα, για την ορθή υποβολή της δήλωσης τους…..
Σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον πρέπει να προστεθούν και οι ασφυκτικες προθεσμιες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που λήγουν 30/6/2015 , πρίν κάν αρχίσουν …..
Απορίας άξιον είναι , πως μέχρι τώρα οι αγροτικοί σύλλογοι, και εκπρόσωποι των αγροτών δεν έχουν αντιδράσει, σε τέτοιους αιφνιδιασμούς και σε τέτοιες ανατροπές …..Η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι , ότι οι εκπρόσωποι είναι μεγαλοαγρότες , με πολλές επιδοτήσεις και μεγάλο ντζίρο…καί δεν τους απασχολούν τα προβλήματα των μικρών …..
Για να ξεφύγουμε από αυτό το αδιέξοδο όλοι , Υπουργείο οικονομικών , αγρότες , και λοιποί φορολογούμενοι ,μια θα ήταν η λύση κατά την άποψή μου, πέραν της παράτασης των φορολογικών δηλώσεων. Η παράταση ισχύος των παλαιών διαταξεων μέχρι και τη χρήση 2015, και η ισχύς των νέων διατάξεων από 1/1/2016…..και να αποσυνδεθεί η πληρωμή του φόρου από την υποβολή της δήλωσης….. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ….. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ………..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου