Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Σε αναμονή οι αγρότες και στο Αγρίνιο


Δέκα περίπου τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στον κόμβο του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο και μικρός αριθμός αγροτών μελών της ΟΑΣ Αιτωλ/νίας, παραμένει επίσης συγκεντρωμένος
Οι αγρότες και σήμερα Πέμπτη τηρούν στάση αναμονής, αφού δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά απόφαση για ενίσχυση των μπλόκων. Αν και σε τοπικό επίπεδο αναμένονταν ενίσχυση αυτή προς το παρόν είναι πολύ μικρή.
Από εκεί και πέρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα μεγάλα μπλόκα, σε Θεσσαλία, Βοιωτία κ.α. και τις ενέργειες του πανελλαδικού Ενωτικού Συντονιστικού, μετά και τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που με δηλώσεις του συναινεί με τις κινητοποιήσεις.
Στο Αγρίνιο, πέρα από τα κύρια και κοινά αιτήματα, όπως το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, η επιστροφή ΦΠΑ, τα δάνεια, οι κρατήσεις υπέρ ΕΛΓΑ και ΟΓΑ κλπ, υπάρχουν και τοπικά αιτήματα που τίθενται και αφορούν κυρίως στους κτηνοτρόφους, για τα σφαγεία στο Θέρμο, τις χαμηλές τιμές στο κρέας και τα γαλακτοκομικά, τις ελληνοποιήσεις κλπ. Ενα ακόμη αίτημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλ/νίας, είναι και αυτό του αρδευτικού της Μακρυνείας.

Το μεσημέρι,  υπήρχαν σκέψεις για συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου στο Άγιο Δημήτριο, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε.
Πάντως, διάλογο με τους αγρότες, επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το protothema.gr, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μάξιμου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ώρα που τα μπλόκα των αγροτών πληθαίνουν και ενισχύονται σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Μάξ. Χαρακόπουλος συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη, προκειμένου να βρουν λύση στο φλέγον ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Πάντως, νωρίτερα την Πέμπτη προκλήθηκε νέα ένταση στο μπλόκο της Νίκαιας στην Λάρισα μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών δυνάμεων καθώς οι αγρότες επιχείρησαν, για άλλη μια φορά, πεζή και με τα τρακτέρ, να φτάσουν στην νέα εθνική οδό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου