Μιλωντας στο κρατικο ραδιοφωνο της ΝΕΤ , ο Μανολης Οθωνας εκφραζοντας προφανώς την ομάδα των επτα υφυπουργων, απαντησε εμμεσως και στα οσα ειπαν το μεσημερι στη συνεντευξη
Τύπου, οι κυριοι Καρχιμακης, Οικονόμου, Νιώτης και η κ. Παπαηλίου :
Α) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Αν ορίσουμε το Συνέδριο ως το ορόσημο μίας συνολικής προσπάθειας ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ με ευρύτερο στόχο τον πολιτικό μετασχηματισμό της κεντροαριστεράς , η κριτική που ασκείται για πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες είναι ενδεχομένως βάσιμη.
Αυτό όμως, εκ των πραγμάτων στις παρούσες συνθήκες ήταν αδύνατον. Αν θεωρήσουμε λοιπόν το επικείμενο Συνέδριο ως αφετηρία αυτής της προσπάθειας, μπορεί πράγματι να αποβεί χρήσιμο και να γίνει ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι η αρχή και όχι το τέλος μίας διαδρομής πολιτικής ανασύνταξης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστέρας που θα εκφράσει την Ευρωπαϊκή Σοσιολδημοκρατία.
Β) ΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΗΜΕΡΑ
Όλους εκείνους που θέλουν να δουλέψουν, να παράξουν ζώντας σε μία οργανωμένη χώρα σεβόμενοι και υπηρετώντας δημοκρατικές αρχές και αξίες. Αυτοί είναι σήμερα οι μη προνομιούχοι, αυτοί ‘’πνίγονται’’ από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, θορυβώδεις οργανωμένες μειοψηφίες, συντεχνιακές αντιλήψεις. Αυτοί αναζητούν ζωτικό χώρο έκφρασης στο πολιτικό επίπεδο και ασφυκτιούν από το θεσμικό και εν τέλει δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα.
Γ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν πιστεύω να τίθεται από κανένα σοβαρά το ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει παράγοντας πολιτικής σταθερότητας για τη χώρα αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ούτε θεωρώ ότι παρά τις αδυναμίες , τις αστοχίες του προγράμματος αλλά και τις δυσκολίες του κόσμου, πρέπει να υπάρχει ερώτημα σε ότι αφορά την συνέχεια της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την χώρα. Πολιτικές κουτοπονηριές στα ζητήματα αυτά δεν χωρούν. Τώρα αν το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την επιλογή ευθύνης με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό για την χώρα τρόπο αξίζει πράγματι να το συζητήσουμε. Όχι όμως στην βάση αν και με ποια πρόσωπα θα συμμετάσχει σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα. Το θεωρώ ψευτοδίλημμα προκατασκευασμένο για να υπηρετήσει ευκαιριακές, εσωκομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες.
Να συζητήσουμε εάν έχουμε, αν θέλουμε και αν μπορούμε να συμμετάσχουμε με προοδευτικές , σοβαρές και ρεαλιστικές πολιτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες στον τρόπο διακυβέρνησης. Αυτό είναι το δύσκολο αλλά ουσιαστικό ερώτημα το οποίο θέτει ο κόσμος και σε αυτό περιμένει και πρέπει να απαντήσουμε.
Δ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς έχουμε την ευθύνη να διατηρούμε ανοιχτό μέτωπο έναντι δημαγωγικών, ευκαιριακών, παρωχημένων δήθεν προοδευτικών πολιτικών επιλογών. Είναι ευθύνη όσων προσώπων ή δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως υπάρχουν και θέλουν να εκφράσουν κάτι διαφορετικό να το πράξουν.
Θα ήταν μεγάλη η συμβολή τους στις ανάγκες της χώρας αλλά και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελληνικής Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Αριστεράς.
Ε) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού κομματικού συστήματος της χώρας, είναι η μητέρα όλων των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Εκεί βρίσκεται η μήτρα που γέννησε όλα τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Γι’ αυτό δεν αρκούν απλές βελτιώσεις δεν μπορούμε να αρκεσθούμε σε μερεμέτια. Χρειάζονται ριζικές ανατροπές με σχέδιο, με τις ευρύτερες δυνάμεις, συναινέσεις, αλλά ανατροπές. Άμεσα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος ξεκινώντας από τον επανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών. Δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να συνεχίζει να αναπαράγεται μέσα από διαδικασίες είτε παραδοσιακών , πελατειακών σχέσεων με το εκλογικό σώμα είτε με σχέσεις εξάρτησης και χειραγώγησης από λόμπυ συμφερόντων. Με εξαιρετικές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα οι βασικοί πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης ήταν όμηροι και δέσμιοι αυτών των καταστάσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου