Βαρύ είναι καθημερινά το πλήγμα που δέχεται η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας από τον τουρισμό λόγω της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις κλειστές τράπεζες, τους περιορισμούς στην ανάληψη κεφαλαίων και τον «βρόγχο» που έχει περάσει στο λαιμό της αγοράς.
Ενδεικτικά είναι όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης ότι κάθε ημέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα.Η κατάσταση αποκτά ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις με το δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά.
Παράλληλα μέρα με τη μέρα σαρώνει τα ξενοδοχεία, ειδικά της Αθήνας, το «κύμα» ακυρώσεων με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς να περιγράφουν ότι σχεδόν έχουν μηδενιστεί οι κρατήσεις από τον εσωτερικό τουρισμό.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά εντοπίζονται, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, στην έλλειψη ρευστότητας για την αγορά προμηθειών, στην απαίτηση μερίδας προμηθευτών να πληρώνουν με μετρητά, στην αδυναμία αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και στον ορατό κίνδυνο ελλείψεων βασικών ειδών αγαθών.
Ειδικά, δε, για τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και ποτά για τα καταλύματα ο κ. Ανδρεάδης προειδοποιεί ότι τα αποθέματα αρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών των καταλυμάτων το αργότερο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.
Την ίδια ώρα πτώση έως και 50% καταγράφεται στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων Ελλήνων ταξιδιωτών για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν την Τετάρτη η Travelplanet 24 και η airtickets.
Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων από το 1,05%, που ήταν το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, με αποκορύφωμα την 30ή Ιουνίου, οπότε το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%. Οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως τις 25 Ιουνίου σημείωναν αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως σήμερα παρουσιάζουν πτώση κατά 60%.
Ακυρώσεις και «SOS» από τα νησιά
Την κατάσταση περιέγραψαν οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων που μίλησαν στο protothema.gr. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το «πάγωμα» των κρατήσεων πανελλαδικά κι αυτό μας ανησυχεί. Υπάρχουν ακυρώσεις κυρίως από το εξωτερικό» είπε στο protothema.gr ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Α” Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις κι Ελλήνων και ξένων. Οι Έλληνες ακυρώνουν περισσότερο ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με εκδηλώσεις. Οι ακυρώσεις των ξένων μέχρι στιγμής αναπληρώνονται από τις κρατήσεις. Αυτά τα νούμερα είναι σε κάθε περίπτωση πτωτικά σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτή την εποχή. Οι οποιεσδήποτε πολιτικοοικονομικές εξελίξεις των επομένων ωρών ή ημερών θα ορίσουν και την πορεία του τουρισμού από εδώ και πέρα. Οι εικόνες που θα εκπέμψει η χώρα τις επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για τον τουρισμό», σημειώνει ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος ξενοδόχων Αττικής.
«Οι ακυρώσεις που έχουμε είναι κυρίως από Έλληνες. Το 90% αυτών είναι από Έλληνες. Έχουν παγώσει οι κρατήσεις. Οι ξένοι τουρίστες δείχνουν ψυχραιμία και είναι ήρεμοι κατά τις διακοπές τους στο νησί. Δεν έχουν υπάρξει, ευτυχώς, προβλήματα με τους ξένους τουρίστες ούτε ακυρώσεις είχαμε, πέρα από κάποιες ελάχιστες, που θα τα χαρακτήριζα μεμονωμένα περιστατικά», σημειώνει ο Νίκος Γράψας, πρόεδρος ξενοδόχων Λευκάδας.
«Δεν έχουμε καμία ακύρωση μέχρι στιγμής από ξένους. Μας ευνοούν οι συνθήκες στην Τυνησία, αλλά το θέμα είναι να μη γίνουμε κι εμείς Τυνησία. Ψυχραιμία, οι στιγμές είναι πρωτόγνωρες για όλους. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και σε καμία περίπτωση να μη μεταδώσουμε φόβο κι ανασφάλεια στους τουρίστες. Ο κόσμος που ήταν προγραμματισμένος να έρθει, έχει έρθει όλος. Η πληρότητα είναι στα φυσιολογικά επίπεδα, που πρέπει να είναι για αυτή την εποχή. Οι κρατήσεις, ωστόσο, έχουν μειωμένο ρυθμό, ενώ πολλοί Έλληνες που ήταν να έρθουν στο νησί αυτή την εβδομάδα, έχουν ακυρώσει λόγω του δημοψηφίσματος», λέει στο protothema.gr ο Μάκης Τιμοθεάτος, πρόεδρος ξενοδόχων Κεφαλονιάς, προσθέτοντας πως αυτή η εικόνα είναι ίδια και για την Ιθάκη. «Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την επάρκεια αγαθών κι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε παραμένουν υψηλές», τονίζει ακόμη.
«Ένα χάος υπάρχει. Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται και τι θα γίνει. Δεν είναι θέμα ακυρώσεων, αλλά αν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Ούτε καφέ δε μπορούμε να προσφέρουμε στον τουρίστα, γιατί θα πρέπει να πληρώσω μετρητά για τις προμήθειες και έχω τα λεφτά στην τράπεζα. Τι πρόσωπο θα δείξω στον τουρίστα και πώς θα τον εξυπηρετήσω, όταν μας έχουν δέσει τα χέρια; Προσπαθούμε να κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά, αλλά είναι πολλά προβλήματα που είναι αξεπέραστα. Θα του πω δε σου δίνω καφέ ή ψωμί, γιατί δε μου έδωσε ο προμηθευτής; Αυτό είναι δυσφήμιση για τον τόπο. Ο τουρίστας δεν θα ξανάρθει. Εκεί που είχαμε 25 εκατομμύρια, σήμερα κινδυνεύουμε να πάμε στο βάραθρο», λέει στο protothema.gr ο Παναγιώτης Μπράμος,πρόεδρος ξενοδόχων Κέρκυρας.
«Οι κρατήσεις στην Κέρκυρα από ξένους έχουν παγώσει. Ο κόσμος είναι μαζεμένος. Δεν ξέρει τι να κάνει. Πώς θα έρθουν στην Κέρκυρα οι Έλληνες, όταν δεν έχουν λεφτά; Με τα 60 ευρώ που μπορεί να βγάλει και με τα λεφτά του, αν έχει, μπλοκαρισμένα; Έξι μήνες διαπραγματευόμασταν και την τελευταία στιγμή δεν ξέρουμε πού είμαστε. Είναι καταστροφή για ολόκληρο τον τουρισμό στην Ελλάδα. Έχουμε Ιούλιο μήνα. Σήμερα έπρεπε να πληρώσουμε το προσωπικό. Με τι λεφτά θα τους πληρώσουμε; Έχουν δημιουργηθεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Να βάλουμε λίγο μυαλό. Έχει πληγεί η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας», προσθέτει.
«Έχουμε ακυρώσεις από Έλληνες κι από μεμονωμένους πελάτες. Οι κρατήσεις σαφώς έχουν παγώσει. Αυτή ήταν μία περίοδος όπου είχαμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες πλέον δεν υπάρχουν. Μέχρι στιγμής τηρούν στάση αναμονής οι tour operators. Οι ξένοι έρχονται γιατί έχουν προπληρώσει τα τουριστικά τους πακέτα, εντούτοις, εκείνος που έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει, ακυρώνει», δηλώνει στο protothema.gr η Χριστίνα Τετράδη,πρόεδρος ξενοδόχων Ζακύνθου και οικονομική επόπτρια στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
«Όμως, αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα, θα αρχίσουμε να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με τις προμήθειές μας και δε θα μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που έχουμε δεσμευτεί, τουλάχιστον σε ό,τι έχει κάνει με τον επισιτισμό, αλλά κι άλλα πράγματα. Όλα τα προϊόντα είναι εισαγόμενα κι όλοι ζητούν μετρητά. Την εβδομάδα αυτή την αντέχουμε, αλλά από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η οικονομία καταστρέφεται και κινδυνεύουμε να εξευτελιστούμε διεθνώς», συμπληρώνει.
Προβλήματα και με τον ανεφοδιασμό έχουν οι Έλληνες ξενοδόχοι
Eπείγουσες λύσεις αναζητούν οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα στο μέγιστο θέμα της επάρκειας προϊόντων, το οποίο φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις μεγάλες μονάδες κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα.«Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε στα ξενοδοχεία μας 2.500 τουρίστες και η επάρκεια των προϊόντων μας είναι έως την επόμενη εβδομάδα. Μόνο η Ρόδος φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 120.000 τουρίστες και υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εισαγωγές», επισημαίνει μεγαλοξενοδόχος του νησιού.
Αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν έρθει σε επαφή με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων ώστε να διευκολυνθούν οι εισαγωγές προϊόντων τουλάχιστον για τις πιο τουριστικές περιοχές, ενώ μία ακόμη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι να ζητείται από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες που διατηρούν γραφεία στην Κύπρο να πραγματοποιούν εκεί τις πληρωμές, ώστε να πληρώνονται μέσω Κύπρου οι προμηθευτές.
Επιπλέον, αξιοποιείται στο μέγιστο η δυνατότητα να απευθύνονται οι ξενοδόχοι στην τοπική αγορά, από την οποία, ούτως ή άλλως προέρχεται μεγάλο μέρος των προμηθειών τους, ενώ μία ακόμη εναλλακτική είναι και το «σπάσιμο» των παραγγελιών σε μικρότερες.
«SOS» κι από τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων
«SOS» εκπέμπουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που μέσα σε μία εβδομάδα η ζήτηση έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ. «Η ζήτηση έχει πέσει κατά 90% αυτές τις ημέρες. Πάμε για 7η ημέρα που έχουν παγώσει οι κρατήσεις κυρίως στο εξωτερικό. Έχει περιοριστεί πολύ η ροή των κρατήσεων. Το ίδιο ισχύει για όλα τα νησιά. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε δημοφιλείς και μη προορισμούς. Πράκτορας μου έλεγε χθες ότι περίμενε γκρουπ των 100 και πλέον ατόμων στην Κέρκυρα κι ήρθαν μόνο 20», δηλώνει στο protothema.gr ο Κώστας Βρετάνος,πρόεδρος της συνομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Ελλάδος.«Υπάρχει ανασφάλεια για τη χώρα μας και οι τουρίστες δεν είναι σίγουροι για το πώς θα ζήσουν εάν ταξιδεύσουν στην Ελλάδα. Οι εικόνες με ουρές στα ΑΤΜ και στα βενζινάδικα και ο φόβος για έλλειψη προϊόντων τρομοκρατούν κάποιον που θέλει να πάει σε μία χώρα. Εάν τα θέματα αυτά διευθετηθούν εντός της εβδομάδας έχουμε τον τρόπο να ξανακερδίσουμε αυτούς που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και να ισορροπήσουμε την κατάσταση. Εάν δε βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο θα έχουμε μια αρνητική χρονιά για τον τουρισμό», προσθέτει.
«Έχουμε πολλές ακυρώσεις. Υπάρχει κατάλυμα στην Άνδρο που μέσα σε δύο ημέρες είχε 21 ακυρώσεις. Οι περισσότερες είναι από Έλληνες τουλάχιστον για τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά στα υπόλοιπα νησιά είναι και ξένοι. Είναι τραγική η κατάσταση. Εάν δε λυθεί το θέμα θα το πληρώσει ο τουρισμός. Φτάνω στο σημείο να λέω στον πελάτη να του δώσω εγώ χρήματα αν δεν έχει μετρητά και να τα πάρω από την κάρτα του», τονίζει από την άλλη ο Στέλιος Πολυκράτης,επίτιμος πρόεδρος συνομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων Ελλάδος.
«Έχουμε δύο θέματα αυτή τη στιγμή. Το πρώτο είναι οι ακυρώσεις για το δημοψήφισμα την Κυριακή και το δεύτερο οι υπόλοιπες για το καλοκαίρι λόγω της κατάστασης. Υπάρχει μία αίσθηση ότι ένας στους τρεις Έλληνες κάνει ακύρωση. Την ίδια ώρα έχουμε διακοπή κρατήσεων από τους ξένους. Σε περίοδο ανασφάλειας για ποιο λόγο να προτιμήσει κανείς ένα μέρος που δεν είναι ασφαλές; Πρέπει να γίνει κάτι, να έρθουν σε συμφωνία. Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό», λέει στο protothema.gr ο Αντώνης Καρατάσος,πρόεδρος κυκλαδικής ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων.
Χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι πως μόλις 20 ήταν οι επιβάτες στο πλοίο της γραμμής για Δυτικές Κυκλάδες τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα μετά την επιβολή capital controls στις αναλήψεις και το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν η προτελευταία μέρα του Ιουνίου, στην καρδιά του καλοκαιριού, κι όμως οι επιβάτες προς Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κίμωλο και Μήλο ήταν ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου επιχειρήσεων επιβατηγού ναυτιλίας. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν για την επόμενη μέρα, την Τρίτη, να προγραμματιστεί και να εκτελεστεί μόλις ένα δρομολόγιο προς τα νησιά αυτά από τον Πειραιά.
Πτώση 50% των κρατήσεων στη ναυτιλία
Οσον αφορά στη ναυτιλία οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 50%. Η έλλειψη ρευστού και οι κλειστές τράπεζες εξάλλου εμποδίζουν κάποιον που είχε οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές να τις πραγματοποιήσει, με αποτέλεσμα και αυτοί να μην ταξιδεύουν τελικά για τα νησιά.Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια καυσίμων και για το κατά πόσον θα μπορούν να εκτελούνται δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων, αλλά και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, με τους υπευθύνους να προειδοποιούν πως η επάρκεια φτάνει για 4-5 μόλις μέρες, δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους ετεροδημότες που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα!
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου