Στην επιλογή του ως πρωθυπουργός το 2010 να προτάξει το εθνικό αντί του κομματικού συμφέροντος αναφέρθηκε με νόημα ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από την Πλατεία Κοτζιά σήμερα το απόγευμα.
«Και τώρα, μπροστά στις πρόκληση μιας ολικής κατάρρευσης, δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες μας. Δεν θα διστάσουμε, δεν θα δειλιάσουμε, δεν θα κρυφτούμε», είπε, σημειώνοντας ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής ότι «η ελπίδα σε αυτές τις ιστορικές στιγμές είναι ένα εθνικά υπεύθυνο ΝΑΙ» και πως η καταστροφή είναι στο ‘εθνικά ανεύθυνο ΟΧΙ’.
«Η απάντηση στην οδύνη του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων, δεν μπορεί να είναι μία τραγωδία δύο, τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων ανέργων. Γιατί εκεί θα μας οδηγήσει ένα ΟΧΙ. Η απάντηση στο οδυνηρό 30% των συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια της φτώχιας, δεν είναι να γίνουν 60%, 70%. Γιατί εκεί θα μας οδηγήσει ένα ΟΧΙ. Η απάντηση στην ύφεση 25% τα τελευταία έξι χρόνια, δεν μπορεί να είναι κι ύφεση 30%, άμεσα, σε ένα χρόνο. Δεν μπορεί να είναι το ολικό, εφιαλτικό black out στην κίνηση της αγοράς. Γιατί εκεί θα μας οδηγήσει το ΟΧΙ. Η απάντηση στο μειωμένο εισόδημα, δεν μπορεί ποτέ να είναι το κλείσιμο των τραπεζών, οι περιορισμοί αναλήψεων ή το κούρεμα καταθέσεων. Ούτε τελικά, η απώλεια των κόπων μιας ζωής και μηδέν εισόδημα», είπε, κάνοντας λόγο για παιχνίδι στα ζάρια της τύχης ενός ολόκληρου λαού.
«Όσοι από το 2010 πήραμε τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής μας για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ούτε τρελοί ήμασταν, ούτε παρανοϊκοί, ούτε δοσίλογοι, όπως έλεγαν και λένε κάποιοι πατριδοκάπηλοι. Να αποφύγουμε τα χειρότερα, τα πολύ χειρότερα, θέλαμε. Και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», είπε, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα ζει αυτά που η κυβέρνησή του μάτωσε για να αποφύγει, από τις κλειστές τράπεζες, ως τους εξοντωτικούς ελέγχους στην διακίνηση χρημάτων, τις ουρές ντροπής για ελάχιστα χρήματα από τη σύνταξη των δικαιούχων, τα θανάσιμα πλήγματα στο εμπόριο, την αγορά και τον τουρισμό, την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους. «Κι ακόμα δεν ζήσαμε τίποτα», είπε.
Επαναλαμβάνοντας πως ποτέ δεν τον ένοιαξε το πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις που πήρε εκείνος ως πρωθυπουργός, δήλωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει και σήμερα την μάχη για την πατρίδα. Κάλεσε, μάλιστα τους δημοκράτες πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους υπέρ της ρήξης, αλλά όχι της ρήξης μεταξύ των Ελλήνων και του διχασμού. Υπέρ της ρήξης με τα κακώς κείμενα στην χώρα μας. Υπέρ της ρήξης με κατεστημένα και μία οικονομία παρασιτική. Υπέρ της ρήξης με αντιλήψεις που θέλουν τον Έλληνα να ζητιανεύει για αυτό που δικαιούται, με το ρουσφέτι, το μέσο, την πελατειακή μιζέρια που κρατά τον πολίτη όμηρο και την πατρίδα εξαρτημένη.
«Προοδευτικός, αριστερός, δημοκράτης σημαίνει ρήξη με το κατεστημένο. Τότε μόνο δεν θα έχουμε ανάγκη δανειστών. Τότε και μόνο. Εμείς αυτό ξεκινήσαμε, αυτή τη ρήξη ξεκινήσαμε, για αυτό μας χτύπησαν. Γιατί εμείς έχουμε γνώση, έχουμε πίστη, είμαστε αφοσιωμένοι σε έναν ιερό σκοπό. Να υπηρετήσουμε την Πατρίδα. Να βροντοφωνάξουμε: Θέλουμε ενότητα, όχι διχασμό. Θέλουμε συνεννόηση, όχι ιδεοληψίες και δογματισμούς. Θέλουμε οι υγιείς δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλο τους το είναι για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, και να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος. Τώρα, όχι αύριο», είπε.
Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κυβερνώντες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να οργανώσουν μαζί ένα σχέδιο για την ομαλή πορεία της χώρας. «Να βάλουμε την Πατρίδα μπροστά από ο,τιδήποτε άλλο», όπως είπε.
«Τι σημαίνει πατριωτισμός εάν φύγουμε από το ΕΥΡΩ; Ή εάν ασφυκτιά η οικονομία μας με χρεοκοπία εντός του Ευρώ;», ρώτησε, «θα είμαστε την επομένη ακόμα πιο εξαρτημένοι. Θα αναζητούμε δάνεια αλλά θα έχουμε όρους δανεισμού ακόμα χειρότερους», προέβλεψε, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι διασφαλισμένο ότι δεν κινδυνεύει η θέση της Ελλάδας στο ευρώ. «Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα κουρευτούν καταθέσεις;», ρώτησε, «μήπως αυτοί που ορκιζόντουσαν ότι δεν θα υπάρξουν capital controls και δύο ώρες μετά τα υπέγραφαν;». Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι έφερε ξανά την ύφεση και διαλύει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. «Όσοι θα έσκιζαν τα μνημόνια, πρότειναν τελικά στους εταίρους μας επέκταση του μνημονίου και στη συνέχεια, μόλις χθες, νέο τρίτο μνημόνιο. Τι επιβεβαιώνουν έτσι; Ότι η χώρα έχει ακόμη την ανάγκη της στήριξης των δανειστών. Όπως το 2010. Απλά τότε η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Πολύ πιο επικίνδυνη για τη χώρα», είπε.
«Όλες οι ελπίδες που στήριξαν οι πολίτες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαψεύστηκαν μέσα σε πέντε μήνες. Εμείς δεν χαιρόμαστε για αυτό. Εμείς δεν ποντάραμε όπως άλλοι στην λογική της ‘αριστερής παρένθεσης’. Γιατί όταν αποτυγχάνει μια κυβέρνηση, αποτυγχάνουν όλοι οι Έλληνες», συνέχισε.
Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άργησε πολύ να πάρει τις σωστές αποφάσεις, κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κάνει επιλογές ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και φροντίζοντας για το δικό του αύριο. «Το διακύβευμα είναι εθνικό. Έχει χρέος να διασφαλίσει την ενότητα και την προοπτική της χώρας», είπε, μη αθωώνοντας πάντως από τις ευθύνες της και την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. «Κοινός παρονομαστής των επιλογών και της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης Τσίπρα, η αποφυγή ανάληψης πολιτικού κόστους», σημείωσε, τονίζοντας ότι την ‘ανικανότητα’ και τη ‘λιποταξία’ τους πληρώνουν σήμερα οι πολίτες, η κοινωνία και η οικονομία.
«Με το ΟΧΙ τιμωρούμε τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη, το μικρομεσαίο επιχειρηματία. Με το ΝΑΙ στέλνουμε μήνυμα και για την ανικανότητα της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Και μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Όχι για καταστροφή», είπε, θυμίζοντας ότι ιστορικά, η αριστερά και η Δημοκρατική παράταξη στη χώρα μας, ταυτίστηκαν με υψηλές ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες. «Σήμερα, αντί για αλήθειες, ουσιαστική διαπραγμάτευση και ανάληψη των αναγκαίων ευθυνών, έχουμε χονδροειδή προπαγάνδα, επικοινωνία για την επικοινωνία και μόνο επικοινωνία, απόκρυψη της αλήθειας. Έφτασαν δυστυχώς στο σημείο, ακόμα και να επιχειρούν να υποκλέψουν την ψήφο των Ελλήνων και να φαλκιδεύσουν τη γνησιότητα της λαϊκής ετυμηγορίας, δίνοντας μόνο μία εβδομάδα στο λαό να ενημερωθεί για να αποφασίσει. Βάζοντας δυσνόητο ερώτημα και προτάσσοντας το ΟΧΙ, που κομματικά τους βολεύει. Παίζοντας στα ζάρια το εθνικό, το δημόσιο και το λαϊκό συμφέρον», συνέχισε επιτιθέμενος στην κυβέρνηση και τονίζοντας ότι προσφέρει κακές υπηρεσίες στη Δημοκρατία. «Γιατί δεν έβαλαν σε δημοψήφισμα τη δική τους πρόταση, που έχει και την υπογραφή του κ. Τσίπρα, με μέτρα 8 δις, αν ήθελαν αληθινά να διαπραγματευθούν;» αναρωτήθηκε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται όταν λέει ότι έκλεισαν οι εταίροι τις τράπεζες λόγω του δημοψηφίσματος. «Ψεύδεται ο Πρωθυπουργός, γιατί αυτός τις έκλεισε τις τράπεζες. Ήξερε πολύ καλά ότι στις 30 Ιουνίου τελειώνει το πρόγραμμα. Ήξερε πολύ καλά ότι δεν μπορούσε ο Ντράγκι να συνεχίσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών χωρίς πρόγραμμα. Και αντί να φροντίσει να βρεθεί συμφωνία, άφησε να εξαντληθεί ο χρόνος - και να βρεθεί η χώρα με κλειστές τις τράπεζες. Μάλλον για αυτό πήγε σε δημοψήφισμα. Για να πετάξει το μπαλάκι αλλού. Κοροϊδεύουν, υπεκφεύγουν, λιποτακτούν, δραπετεύουν», κατέληξε, υποστηρίζοντας πως το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι στην πραγματικότητα ‘ναι ή όχι στο ευρώ’. «Με το ΝΑΙ την Κυριακή, κερδίζουμε τη στήριξη των λαών της ΕΕ κερδίζουμε μια νέα προοπτική. Το κούρεμα, με ομοφωνία, και με σίγουρη την παραμονή μας στο ΕΥΡΩ», είπε, αντιδιαστέλλοντας με ένα ‘όχι’ που θα έφερνε χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και κλειστές αγορές στην Ελλάδα, με το ιδιωτικό χρέος σε ευρώ, ενώ οι πολίτες θα διαθέτουν δραχμές.
«Σας καλώ να ψηφίσετε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Γιατί μια κακή κυβέρνηση ή μια κακή συμφωνία μπορούν να αλλάξουν, η έξοδος όμως από την Ευρώπη είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή», είπε, ζητώντας σε κάθε περίπτωση και εκείνος αλλαγές στην Ευρώπη, μακριά από πολιτικές λιτότητας.
Αναφερόμενος τέλος στα εθνικά θέματα, αξίωσε την παραίτηση του Πάνου Καμμένου. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου στα εθνικά θέματα έλεγε πάντα ‘δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης, αέρα ή θαλάσσης’, είπε, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχόταν Υπουργός Αμυνας να υπαινίσεται ότι την τάξη και την ηρεμία θα εγγυηθεί ο στρατός και όχι ο λαός και οι δημοκρατικοί θεσμοί. «Το λιγότερο που έχει να κάνει ο Πρωθυπουργός σήμερα, είναι να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Καμμένου», είπε, προειδοποιώντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει στον εθνικό μεσαίωνα».
Δείτε εδώ την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Διαβάστε εδώ την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου