Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

«Βλέπει» λουκέτο στα Πανεπιστημιακά Τμήματα η νέα Πρυτανεία;

        
koi-panmio-pinakida3Συνάντηση μεταξύ των Διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου της Πάτρας και των Τμημάτων του Αγρινίου
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο Αγρίνιο, μεταξύ του προέδρου των Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστήμιου της Πάτρας κ. Βασιλάκη με διοικητικούς υπάλληλους των Πανεπιστημιακών Τμημάτων  που εδρεύουν στο Αγρίνιο.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες , αρχίζει, όπως όλα δείχνουν να γίνεται πεποίθηση η βραχύβια και αμφίβολη πλέον πορεία των Τμημάτων με τη νέα Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου να θεωρεί πως δεν έχουν μέλλον υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ειδικά τα Τμήματα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΝΤ) καθώς και το Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ) κρίνονται «τελειωμένα» ενώ μόνο το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) μπορεί να έχει κάποια προοπτική, μόνον όμως εάν μετεξελιχθεί σε Τμήμα Μηχανικών και φυσικά, μεταφερθεί στην Πάτρα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα Διοίκηση του Πανεπιστημίου της Πάτρας φέρεται να είναι προβληματισμένη και με τα κόστη και τα έξοδα των Τμημάτων του Αγρινίου και ειδικότερα με το πολύ υψηλό , όπως χαρακτηρίζεται ενοίκιο που καταβάλλεται στον Συνεταιρισμό Ένωση του Αγρινίου , για τη στέγαση του ΔΠΦΠ.
Φυσικά, κουβέντα δεν γίνεται για την «προίκα» που άφησε πίσω του το καταργημένο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Μια προίκα που μεταφράζεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό του, στα περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ από ερευνητικά προγράμματα, η τον αξίας περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ εξοπλισμό των εργαστηριών του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.
Με αιχμή το χαμηλόβαθμο των Τμημάτων του Αγρινίου, φαίνεται λοιπόν πως υπάρχουν ήδη τα σενάρια για την κατάργηση ή μεταφορά τους στην Πάτρα, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως στο νέο οργανόγραμμα του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, δεν φαίνεται να προβλέπεται καμιά αποκεντρωμένη υπηρεσία του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Παράλληλα πολλά ερωτηματικά υπάρχουν και για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Τμημάτων του Αγρινίου και εάν μπορεί το Αχαϊκό Πανεπιστήμιο να «τους τραβήξει» στην Πάτρα για κάλυψη οργανικών θέσεων εκεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη δυο υπάλληλοι στο Αγρίνιο ουσιαστικά δεν έχουν λόγο «ύπαρξης» και εκφράζονται φόβοι πως σύντομα θα φύγουν για Πάτρα.
 
Αυτά είναι θέματα  που θα προβλέπονται μέσα από τον νέο Οργανισμό του Πανεπιστημίου, που ναι μεν εκπονήθηκε από την προηγούμενη πρυτανεία σε μεγάλο βαθμό, αλλά τώρα, πιθανότατα θα υπάρξουν αλλαγές , μιας και ανέλαβε τα ηνία του Πανεπιστήμιου νέα Πρυτανεία.
Μιλώντας στο «Γ» ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασιλάκης, παραδέχθηκε πως η Πρυτανεία εμφανίζεται τουλάχιστον προβληματισμένη με την «ποιότητα» των Τμημάτων αλλά και το κόστος λειτουργίας τους. Σοβαρό εμπόδιο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλάκη, είναι τα υψηλό ενοίκια που καταβάλλονται .
«Αυτό που εγώ έχω βγάλει ως συμπέρασμα  είναι ότι η τοπική κοινωνία του Αγρινίου τα χρειάζεται τα Τμήματα. Θα πρέπει όμως να βρεθούν λύσεις σε συνεργασία και με την πρυτανεία ώστε να αποκτήσουν μέλλον και προοπτική. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για το «Αθηνά 2» και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα Τμήματα του Αγρινίου, αλλά τώρα  πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να «μαζευτούν» τα Τμήματα και να πέσουν τα κόστη» , δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης , συμπληρώνοντας πως Οκτώβριο – Νοέμβριο θα υπάρχει μια εικόνα για τις προβλέψεις του νέου Οργανισμού που επεξεργάζεται η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών. «Από εκεί και πέρα, επειδή η πλειοψηφία των συναδέλφων στο Αγρίνιο, δεν θέλει την μεταφορά ή κατάργηση των Τμημάτων, είναι δεδομένο πως εμείς είμαστε στο πλευρό τους.»
Εφημερίδα «Γεγονός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου