Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΟΟΣΑ: Μεταξύ των πιο δυστυχισμένων οι Έλληνες...

 
Εργάζονται παραπάνω αλλά πληρώνονται πολύ λιγότερα...
Λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους είναι οι Έλληνες συγκριτικά με το μέσο όρο παγκοσμίως σύμφωνα με το δείκτη “Καλύτερης Ζωής” του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη η Ελλάδα κατατάσσεται στην...
30η θέση, σε σύνολο 36 χωρών, για το πόσο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες που ζουν στη χώρα.

Φωτογραφία του Reuters από πρόσφατη διανομή τροφίμων στο Μεταξουργέιο Φωτογραφία του Reuters από πρόσφατη διανομή τροφίμων στο Μεταξουργέιο Το 71% των ανθρώπων λέει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες σε μια κοινή μέρα (αίσθημα ξεκούρασης, υπερηφάνεια για την εκπλήρωση ενός στόχου, διασκέδαση, κτλ) παρά αρνητικές (πόνος, ανησυχία, λύπη, βαρεμάρα κτλ), ποσοστό ωστόσο χαμηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο κατά τον ΟΟΣΑ που είναι 80%.

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η έκθεση, εργάστηκαν 2.032 ώρες το 2011, αρκετά περισσότερο συγκριτικά με το μέσο όρο που δίνει ο ΟΟΣΑ και είναι 1.776 ώρες. Μόνο στο Μεξικό κλήθηκαν να εργαστούν περισσότερο φτάνοντας τις 2.250 ώρες και στη Χιλή 2.047 ώρες. Την ίδια ώρα οι Γερμανοί που συχνά εμφανίζονται ως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.413 ώρες το 2011.

Ωστόσο το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στη χώρα μας το οποίο κατά την έκθεση ανέρχεται σε 15.800 ευρώ είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τις 17.820 ευρώ που θεωρείται ο μέσος όρος. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα, σημειώνεται στην έκθεση, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς με τους πρώτους να κερδίζουν έξι φορές περισσότερα από εκείνους που έχουν το χαμηλότερο εισόδημα.

Στις χαμηλότερες θέσεις, για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες με τη ζωή τους κατατάσσονται, στην έκθεση, η Εσθονία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Χιλή, το Μεξικό και στην τελευταία η Τουρκία ενώ καλύτερο μέρος να ζει και να εργάζεται κάποιος αναδεικνύεται η Αυστραλία. Η Πορτογαλία που επίσης έχει χτυπηθεί από την κρίση στην Ευρωζώνη κατατάχθηκε στην 28η θέση ενώ η Ιρλανδία που επίσης έχει λάβει μέτρα λιτότητας κατατάσσεται στην 15η θέση.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα το 5% των Ελλήνων εργάζεται αρκετές ώρες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου ενώ ο μέσος όρος των ατόμων που κάνουν υπερωρίες στις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα είναι 9%, και αφορά κυρίως τους άνδρες.

Για την εργασία, η έρευνα επισημαίνει ότι το 56% ηλικίας μεταξύ 15-64 ετών στην Ελλάδα έχει εργασία, που υπολείπεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο που είναι 66%.

Η εκπαίδευση θεωρείται σημαντικό κριτήριο για την εύρεση εργασίας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 65% των ενηλίκων μεταξύ 25-64 ετών κερδίζει τα προς το ζην με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης, ενώ ο μέσος όρος είναι 74%.

Όσον αφορά σε ζητήματα υγείας το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι τα 81 χρόνια (σχεδόν 83 για τις γυναίκες και 78 για τους άνδρες), ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο στις 36 χώρες της έρευνας όπου είναι 80 χρόνια.

Σε θέματα περιβαλλοντικής μόλυνσης αναφέρεται ότι τα μικροσωματίδια είναι 31 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αρκετά πιο πάνω από τα 20 μικρογραμμάρια που είναι ο μέσος όρος.

Η Ελλάδα επίσης εμφανίζεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών (που συμπερίλφθηκαν στη μελέτη του ΟΟΣΑ) στην ποιότητα του νερού με το 69% να δηλώνει ικανοποιημένο από την ποιότητα του νερού ενώ ο μέσος όρος είναι 84%...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου