Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Παρέμβαση ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για τη ΝΕΤ


20130528-234911.jpgΛογοκρισία, κυβερνητικές παρεμβάσεις και κρυφή φορολόγηση των πολιτών μέσω του τέλους της ΕΡΤ, πρακτικές που προσβάλλουν τη δημοκρατία και πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της δημόσιας τηλεόρασης καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.
Με αφορμή τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:
“Το τελευταίο διάστημα δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πολυάριθμα περιστατικά λογοκρισίας και απαξίωσης του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης, με αιφνίδιες διακοπές εκπομπών έγκριτων δημοσιογράφων με πρόσχημα από την πλευρά της Διοίκησης την αναδιάρθρωση του προγράμματος και τον εξορθολογισμό των δαπανών.
Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν την υπουργική απόφαση, με την οποία το 25% του ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται από τους συνδρομητές της ΔΕΗ, μεταφέρεται πλέον όχι στην ΕΡΤ, αλλά στην Ανώνυμη Εταιρεία «Λειτουργός Αγοράς της Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.). Πρόκειται για ποσό που εκτιμάται στα 75 εκ. ευρώ ετησίως, το οποίο η ΕΡΤ καλείται να περικόψει από τον προϋπολογισμό της για να καλύψει τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, που αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή κάθε καταναλωτής της ΔΕΗ καταβάλλει 51,60 ευρώ ετησίως για το ανταποδοτικό τέλος προς την ΕΡΤ, ενώ ήδη από την αρχή της κρίσης είχαν εκφραστεί υποσχέσεις για τη μείωση του συγκεκριμένου ποσού. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση εν κρυπτώ μεταφέρει μέρος του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ για να στηρίξει την αγορά ενέργειας, χωρίς να το κατονομάζει ως τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, παραπλανώντας τον καταναλωτή.
Την ίδια στιγμή που μέσα από το ανταποδοτικό τέλος ΕΡΤ φορολογούνται στα κρυφά οι πολίτες, περικόπτονται εκπομπές και απολύονται δημοσιογράφοι με πρόσχημα των εξορθολογισμό των δαπανών, η διοίκηση της ΕΡΤ κατασπαταλά δημόσιο χρήμα μέσω χρυσοφόρων συμβάσεων Προσωπικού Ειδικών Θέσεων και Ειδικών Συμβούλων. Ταυτόχρονα, ξοδεύει αφειδώς δυσανάλογα υψηλά ποσά για εξωτερικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές, μεταφέροντας με αδιαφανή κριτήρια μέρος του έργου της σε ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής.
Ο ρόλος και ο χαρακτήρας της δημόσιας τηλεόρασης κατοχυρώνεται από το άρθρο 15 του Συντάγματος. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι αντικειμενικά και να λειτουργούν όπως λειτουργούν τα δημόσια ΜΜΕ σε όλα τα ευνομούμενα κράτη, παρέχοντας ουσιαστική, εξωστρεφή και αξιόπιστη πληροφόρηση. Η ΕΡΤ χρηματοδοτείται απευθείας από τους πολίτες για να λειτουργεί προς όφελος τους και όχι προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπεται σε μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας. Η ΕΡΤ έχει προσφέρει στο ελληνικό κοινό πολυάριθμες ποιοτικές παραγωγές, έχει διασώσει ψηφιακά το αρχείο της, ένα πολύτιμο εργαλείο ιστορικής τεκμηρίωσης των τελευταίων 40 χρόνων. Στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ποιοτική πλευρά των δημόσιων ΜΜΕ και να απομονώσουμε πρακτικές κομματικοποίησης, αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας που πλήττουν τη δημοκρατία.”
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου