Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστολές για τον Οργανισμό της Περιφέρειας

Από προχθες το θέμα του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας, απασχολεί έντονα δήμο Αγρινίου και Νομαρχία. Τόσο ο δήμαρχος Αγρινίου, όσο και ο γ.γ. της Νομαρχίας, έστειλαν έγκαιρα επιστολές στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο, όπου ζητάται η αναθεώρηση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος. Η προχθεσινή επιστολή του κ. Μοσχολιού, αναφέρει: " Κύριε Υπουργέ,
Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι από το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος περί οργανισμού λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, δεν προβλέπεται καμία οργανική μονάδα στον Δήμο Αγρινίου, ο οποίος αποτελεί τον 15ο σε πληθυσμό Δήμο της χώρας. Όπως γνωρίζετε, μέχρι σήμερα λειτουργεί η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων όπως και αρκετά τμήματα όλων των υπολοίπων Διευθύνσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.
Παράλληλα, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι το Αγρίνιο καλύπτει σχεδόν όλη την ενδοχώρα του νομού ενώ παράλληλα εξυπηρετεί πολύ μεγάλες, γεωγραφικά, περιοχές με τις οποίες γειτνιάζει όπως το Ξηρόμερο, ο Βάλτος και η περιοχή της Τριχωνίδας μέχρι το Θέρμο.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, διέθετε τμήματα υπηρεσιών όπως αυτές των Μεταφορών και Επικοινωνιών , ΚΤΕΟ, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υγείας, Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρείο κ.α που όμως, όπως πληροφορούμαστε, με βάση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το υπουργείο προτίθεται να καταργήσει και να διατηρήσει μόνο στο Μεσολόγγι ως πρωτεύουσα του νομού.
Στο νομό μας όμως υπάρχει, όπως γνωρίζετε, η ιδιαιτερότητα πως το μεν Μεσολόγγι έχει μετά τις συνενώσεις του Καλλικράτη περίπου 35 χιλιάδες πληθυσμό ενώ το Αγρίνιο φτάνει τις 95 χιλιάδες και εξυπηρετεί σχεδόν 150 χιλιάδες από τις περιοχές με τις οποίες γειτνιάζει και με τις οποίες διαθέτει στενούς δεσμούς και καθημερινή επικοινωνία.
Ζητάμε, λοιπόν, να διατηρηθεί ο υφιστάμενος Οργανισμός λειτουργίας της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τα παραπάνω τμήματα υπηρεσιών και να αφαιρεθούν μόνο υπηρεσίες και αρμοδιότητες που σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» θα υπάγονται στους νέους Δήμους.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στους πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Αγρινίου καθώς θα υποβάλλονται καθημερινά σε χρονοβόρες και κοστοβόρες μετακινήσεις προς το Μεσολόγγι, διανύοντας, πολλές φορές, δεκάδες χιλιόμετρα για ένα πιστοποιητικό ή απλά για ενημέρωση.
Πιστεύουμε ότι θα εστιάσετε πάνω στο θέμα και θα διορθώσετε, με όποιες παρεμβάσεις κρίνετε σκόπιμες, την ανισότητα που τείνει να δημιουργηθεί με τον νέο Οργανισμό για τις Περιφέρειες."

2 σχόλια: