Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Διαμαρτυρία του ΕΚ Αγρινίου, για το ΚΕΝΕ

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμοδίους προχώρησε το Εργατικό Κέντρο του Αγρινίου, μετά τις πληροφορίες περί κατάργησης των τημήτων μαθητείας τιου ΚΕΝΕ.
Η επιστολή αναφέρει:
"Σύμφωνα με πληροφορίες μας , με εντολή της Διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας , σταματούν οι εγγραφές στα τμήματα μαθητείας του ΚΕΝΕ(Αγγλικά , μουσική , κοπτική – ραπτική, ενισχυτική διδασκαλία , γυμναστική , ελληνικοί χοροί .
Η εντολή αυτή έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης , που το εισόδημα των εργαζομένων καθημερινά συρρικνώνεται και η παιδεία γίνεται προνόμιο των ολίγων. Τέτοιες αντιλαϊκές αποφάσεις φέρνουν σε απόγνωση τους οικονομικά ασθενέστερους.
Θεωρούμε απαράδεκτη την εντολή αυτή και καλούμε τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας να την ανακαλέσουν.
Ο Οργανισμός λειτουργεί με τη χρηματοδότηση των εργαζομένων γι’ αυτό και υποχρεούται να τους παρέχει τις παραπάνω υπηρεσίες και να μη διαθέτει τα χρήματα γι’ άλλους σκοπούς .
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας διαθέτει στο Αγρίνιο την απαραίτητη υποδομή , στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, έχει μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλες αγγλικών, μουσικής, κοπτικής –ραπτικής, φιλολογίας, κοινωνική λειτουργό . Το κέντρο λειτουργεί σαράντα χρόνια στο Αγρίνιο και τα μηνιαία έξοδα λειτουργίας του είναι 150 ευρώ.
Στο ΚΕΝΕ φοιτούν παιδιά εργατών, ανέργων με κάρτα ανεργίας και πρόνοιας. Με τη διακοπή της λειτουργίας του ΚΕΝΕ μένουν στο δρόμο εκατοντάδες παιδιά των τμημάτων Αγγλικών - μουσικής, γιατί δεν μπορούν να πάνε σε σχολές και φροντιστήρια , ενώ όσοι έχουν ήδη φοιτήσει δυο χρόνια και φέτος θα μπορούσαν να πάρουν το δίπλωμα τους ( κοπτική- ραπτική), τώρα το χάνουν .
Φέτος το 2010 στο Αγρίνιο θα λειτουργήσουν πιλοτικά 4 Δημοτικά με το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με τη γλώσσα των Αγγλικών από την Α΄ Δημοτικού . Γι’ αυτό ήδη στο ΚΕΝΕ προσφεύγουν δεκάδες ενδιαφερόμενοι για το μάθημα των Αγγλικών και ήδη μέχρι τις 10/9/10 εκτός των παλαιών εγγραφών έχουν γραφτεί άλλοι 30 νέοι ενδιαφερόμενοι.
Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι το κτίριο που στεγάζει το ΚΕΝΕ έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγρινίου , χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες . Δε γνωρίζουμε ποια συμφέροντα και τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η απαράδεκτη ενέργεια και αν εντάσσεται στα σχέδια συρρίκνωσης των δημοσίων οργανισμών και τη στήριξη της τοπικής Διοίκησης στα πλαίσια του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» , αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτή την ενέργεια. Το κτίριο είναι των εργαζομένων, συντηρείται με χρήματά τους μέσω του Ο.Ε.Ε. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να βρει άλλα κτίριο για τις ανάγκες του.
Ήδη φιλοξενείται και στεγάζεται ΔΩΡΕΑΝ στο κτίριο του ΚΕΝΕ το 21ο Δημοτικό σχολείο, χρόνια τώρα χωρίς μίσθωμα , διευκολύνοντας έτσι Νομαρχία και Δήμο να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου.
Όσον αφορά τυχόν δικαιολογίες εκ μέρους της Διοίκησης του Οργανισμού για περικοπές στις δαπάνες , ένα κονδύλι που πρέπει να περικόψει είναι αυτό της ενοικίασης των γραφείων της τοπικής υπηρεσίας της Εργατικής Εστίας και τη μεταφορά τους στο κτίριο του Οργανισμού , όπου στεγάζεται και το ΚΕΝΕ και υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου