Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Οι εκλογές πλησιάζουν και καλό είναι να μάθουμε πως ψηφίζουμε και τι θα δούμε μπροστά στην κάλπη. Στις Περιφερειακές λοιπόν εκλογές οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλ/νίας (έτσι πλέον θα αποκαλείται ο νομός μας) καλούνται να επιλέξουν τους 16 Περιφερειακούς Συμβούλους που θα τους εκπροσωπήσουν.  Ο συνολικός αριθμός των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αποτελείται από 51 μέλη. Από αυτά όπως προείπαμε τα 16 θα προέρχονται οπωσδήποτε, από την δική μας Ενότητα, τα 13 από την αντίστοιχη της Ηλείας και τα 22 από αυτή της Αχαϊας.
Δεν έχουν όλες οι Περιφέρειες τον ίδιο αριθμό Συμβούλων. Η δική μας και βάση του πληθυσμού της (οι Περιφέρειες με πληθυσμό από 300-800.000 θα έχουν 51 μέλη),  που είναι 740.506 θα έχει 51.
Κάθε ψηφοφόρος ψηφίζει υποψηφίους που είναι και ανήκουν, ΜΟΝΟ στην Περιφερειακή του Ενότητα. Εμείς δηλαδή δεν ψηφίζουμε τους Ηλείους ή τους Αχαιούς υποψηφίους.
Μπορούμε να βάλουμε από κανέναν μέχρι τέσσερεις σταυρούς στους υποψηφίους που θα βρούμε στο ψηφοδέλτιο. Ο επικεφαλής του κάθε συνδυασμού αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης  δεν χρειάζονται σταυρό. Εάν ωστόσο έχουν τεθεί σταυροί αυτό δεν αποτελεί αιτία ακύρωσης του ψηφοδελτίου.
Το πόσοι σύμβουλοι αντιστοιχούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα βγαίνει από το πηλίκο που προκύπτει από την διαίρεση του πληθυσμού της Περιφέρειας δια του αριθμού  των εδρών (51) και ακολούθως του πληθυσμού της Ενότητας δια του πρώτου προκύψαντος πηλίκου αν προκύπτουν αδιάθετες έδρες αυτές κατανέμονται αναλογικά στα μεγαλύτερα υπόλοιπα.
Αυτά τα ολίγα για τις Περιφερειακές εκλογές που είναι και τα ευκολότερα. Για τις δημοτικές θα ακολουθήσει νέα μας ανάρτηση καθώς εκεί χάνει το παιδί τη μάνα που λένε στα χωριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου