Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Στεργίου: "Με "έκλασαν" στην Παλαιομάνινα και σχόλασε ο … (Βλάχικος) Γάμος!"




Μετά από επίμονο ερώτημα πολλών συναδέλφων, φίλων της Παλαιομάνινας και κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας γιατί σταμάτησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαίο θέμα το «Βλάχικο Γάμο» στην Παλαιομάνινα και άρχισαν σε άλλα βλαχοχώρια της Ακαρνανίας, ο πρωτεργάτης τους δημοσιογράφος Δημήτρης Στεργίου δήλωσε τα ακόλουθα:
«Κατ΄αρχάς, θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια στις διοικήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων του Στρογγυλοβουνίου, των Αγραμπέλων και της Γουριώτισσας για τη μεγάλη επιτυχία των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν εφέτος στα τρία αυτά βλαχοχώρια. Η συμπαράσταση της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας ήταν πρόθυμη, αμέριστη και δωρεάν. Παραχωρήθηκαν τα καζάνια και παραδοσιακές στολές.
Επίσης, εκφράζω τις θερμές ευχές να έχουν συνέχεια και να μη διακοπούν ή ματαιωθούν, όπως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό μου, που άρχισαν πριν από 15 χρόνια και συνεχίστηκαν από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας έως το 2006 με κορυφαίο θέμα το «Βλάχικο Γάμο της Παλαιομάνινας», πολλές αναπαραστάσεις βλάχικων εθίμων και συναυλίες κορυφαίων Ελλήνων μουσικοσυνθετών και καλλιτεχνών (Γιάννης Μαρκόπουλος, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Σαλέας, Πέτρος Γαϊτάνος και άλλοι), που έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και τα έργα τους το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η αισιοδοξία μου για απρόσκοπτη συνέχισή τους στηρίζεται στην ενθαρρυντική διαπίστωση έντονου εθελοντισμού και δωρεάν προσφοράς όλων των κατοίκων των παραπάνω χωριών, που δεν παρατηρήθηκε σε καμιά περίπτωση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Παλαιομάνινας.
Αυτός είναι και λόγος που σταμάτησαν οριστικά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Παλαιομάνινα, οι οποίες αποτελούσαν βασική πηγή εσόδων (χορηγίες) με τις οποίες προωθήθηκαν πρωτόγνωρες πρωτοβουλίες και έργα και ενισχύθηκε το εισόδημα των συγχωριανών μου. Γιατί, συνεχώς υπογράμμιζα ότι ο πολιτισμός αποτελεί μια σημαντική «πρώτη ύλη» για πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ σήμερα θα ήταν ένα τονωτικό αντίδοτο στην εφιαλτική ύφεση και οικονομική κρίση.
Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Παλαιομάνινα, οι οποίες διοργανώνονταν χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των συγχωριανών μας. Αντιθέτως, ένα μεγάλο μέρος του ποσού από χορηγίες που εξασφαλίζονταν έμενε στο χωριό, ενώ κατά τις ημέρες των πολιτιστικών εκδηλώσεων σημειωνόταν μεγάλη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα στην Παλαιομάνινα. Ενισχύθηκαν άμεσα επαγγελματίες για αγορά αγαθών και υπηρεσιών καθώς και φορείς του χωριού με ποσό που ξεπερνάει τα 200.000, ενώ η συνολική προσφορά με «ζεστό» χρήμα, ενισχύσεις και έργα (μουσεία, ανασκαφές, παραδοσιακές στολές, παραδοσιακό υλικό, λιθοστρώσεις δρόμων και πολλά άλλα) ξεπερνά το ποσό των 660.000 ευρώ!
Κι ενώ πρόσφερα όλα αυτά, βρήκα και το μπελά μου, με τις γκρίνιες, τους ψιθύρους, τις συκοφαντίες. Έτσι, με «έκλασαν» στην Παλαιομάνινα και διαλύθηκε ο (Βλάχικος) … Γάμος!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου