Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Έλληνες οι δύο καλύτεροι νέοι αγρότες της Ε.Ε. ...Δύο αδέλφια από την Ηλεία αναδείχτηκαν ως οι «καλύτεροι νέοι αγρότες» της Ευρώπης. Ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος πήραν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο, στον οποίο συμμετείχαν 200 υποψήφιοι από...
17 χώρες της Ε.Ε. Οι δύο Έλληνες αγρότες διακρίθηκαν για το συνολικό τους έργο αλλά και για την εφαρμογή μιας καινοτόμου μεθόδου συλλογής ελιών.

 
Εφαρμόζοντας στην πράξη το «ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό», όταν το 2007 οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία κατέκαψαν τα κτήματα τους, αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους αλλά αντιθέτως να ξαναχτίσουν όσα έχασαν από την αρχή και σε πιο στέρεες βάσεις.

Οι δύο αγρότες μαζί με την οικογένεια τους, δημιούργησαν έναν μικρό συνεταιρισμό, και παράγουν και μεταποιούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο από άγριες ελιές βιολογικής γεωργίας, ενώ δραστηριοποιούνται σε αροτριαίες καλλιέργειες και σε κηπευτικά.Η καινοτομία που εφάρμοσαν όμως βρίσκεται σε ένα ρομπότ. Ο 32χρονος Θοδωρής, απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και ο 23χρονος μηχανολόγος Γιώργος έβαλαν όλες τις γνώσεις τους στο χαρτί και έκαναν πράξη ένα ρομπότ - ραβδιστή που τους βοηθάει στη συγκομιδή της σοδειάς τους και όχι μόνο.

«Ταιριάξαμε την παράδοση με την καινοτομία και πετύχαμε την μείωση του λειτουργικού κόστους, του χρόνου συγκομιδής, ενώ προστατεύσαμε και τα ελαιόδεντρα από την κακοποίηση που υφίστανται από άλλους μηχανικούς τρόπους μαζέματος της ελιάς. Το 2009 χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα με εκπληκτικά αποτελέσματα», είπε ο Θοδωρής Βασιλόπουλος μιλώντας στο πελοποννησιακό ενημερωτικό σάιτ patrisnews.gr.Ο Γιώργος Βασιλόπουλος εξήγησε στο ίδιο μέσο πως δουλεύει το που διαθέτουν: «Αγοράσαμε το 2009 από την Τρίπολη, από Έλληνα κατασκευαστή που διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πριν από λίγα χρόνια ένα μηχάνημα ελαισυγκομιδής το οποίο μαζεύει ολόκληρη την ελιά. Στην αρχή ήταν προσαρμοσμένο σε τρακτέρ. Εμείς κάναμε κάποιες βελτιώσεις και το προσθέσαμε σε όχημα τύπου UNIMOC, για όλα τα εδάφη. Το κάναμε πιο γρήγορο και αποτελεσματικό στην συγκομιδή. Έτσι ο καρπός πηγαίνει σε παλετοκιβώτια αφού αυξήθηκε η ποσότητα του καρπού που πέφτει και όχι σε τσουβάλια. Στις 8 ώρες εργασίας το μηχάνημα με τρία άτομα προσωπικό μαζεύει περίπου τρεις τόνους ελαιοκαρπού. Δηλαδή είναι σαν να μαζεύουμε με τον πατροπαράδοτο τρόπο στο οκτάωρο 60 σακκιά. Φέτος βγάλαμε περίπου 18 τόνους ελαιολάδου. To μηχάνημα σέβεται την ελιά και με τη χρήση του αποφεύγεις τις ασθένειες που προκαλεί  στο δένδρο το ράβδισμα. Κλαδεύεις το δένδρο Απρίλη Μάϊο, εποχή που κάνει καλό στο δέντρο.»

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου