Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την ενιαία φορολογική κλίμακα στα εισοδήματα...Πώς θα φορολογούνται τα έσοδα από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια...

Παρεμβάσεις στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα, με νομοσχέδιο που...
σχεδιάζεται να έρθει στη Βουλή έως τον Νοέμβριο.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δημιουργία μίας ενιαίας κλίμακας με την οποία θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την προέλευση τους και θα φέρει επιβαρύνσεις στα μεσαία.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από μισθούς και συντάξεις, κινητές αξίες και τα έσοδα από ενοίκια θα φορολογούνται με μία ενιαία κλίμακα.
Με το σημερινό καθεστώς, το εισόδημα από μισθούς φορολογείται ξεχωριστά με αφορολόγητο έως 9.500 ευρώ, ενώ και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται ανεξάρτητα με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ έως 12.000 ευρώ ετησίως και 33% για υψηλότερο εισόδημα. Αν εφαρμοστεί η ενιαία κλίμακα, το εισόδημα θα αθροίζεται και θα υπολογίζεται ο φόρος.
Όπως γίνεται αντιληπτό, μεγάλοι χαμένοι αυτής της αλλαγής θα είναι όσοι εκτός από μισθούς, έχουν και εισόδημα από ενοίκια.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα από μισθούς 15.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκια 10.000 ευρώ, πληρώνει φόρο εισοδήματος 2.300 ευρώ. Αν πάμε σε ενιαία φορολογική κλίμακα με το ίδιο αφορολόγητο όριο θα πληρώνει 3.800 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ περισσότερα.
Κερδισμένοι, όμως, θα είναι οι μικροϊδιοκτήτες που έχουν χαμηλό εισόδημα μόνο από ενοίκια. Ο ιδιοκτήτης που έχει ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 550 ευρώ. Με την ενιαία κλίμακα φορολόγησης θα είναι αφορολόγητος, καθώς το εισόδημά του θα είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
Από την ενιαία φορολογική κλίμακα πρόκειται να εξαιρεθούν τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
Την ίδια στιγμή δεν σταματούν οι φοροεπιβαρύνσεις. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα παραμείνει και το 2015 αλλά θα μειωθούν οι δόσεις για την αποπληρωμή του. Αλλαγές έρχονται και στο φόρο για κληρονομιές και γονικές παροχές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου