Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο Σπ. Σώζος έκανε τα πάντα για να πέσει το Corsair σε μη κατοικημένη περιοχή στη Θράκη

        
koi-sozos
Η ψυχραιμία και οι ακριβείς χειρισμοί του υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Σπύρου Σώζου αποδείχτηκαν σωτήριοι, όταν το μαχητικό αεροσκάφος A-7Ε Corsair, που χειριζόταν ο ίδιος, παρουσίασε μηχανική βλάβη την ώρα που πετούσε (στο πλαίσιο άσκησης με μονάδες του Στρατού Ξηράς) πάνω από τη Θράκη. Ο 28χρονος ηρωικός πιλότος, γιος πολύτεκνης οικογένειας από το Θύρρειο Βόνιτσας, μόλις αντιλήφθηκε το τεχνικό πρόβλημα έκανε τα πάντα για να μη συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή!
Αδειάζοντας τα καύσιμα του αεροσκάφους, το οδήγησε στο πεδίο βολής Αμπελώνα, βόρεια της Κομοτηνής, και αφού βεβαιώθηκε ότι η πτώση του δεν θα προκαλούσε ανθρώπινες απώλειες, χρησιμοποίησε επιτυχώς και έγκαιρα τον μηχανισμό εκτόξευσης του καθίσματός του. Το θρίλερ, που θα κατέληγε σε τραγωδία εάν ο 28χρονος δεν παρέμενε προσηλωμένος, ξεκίνησε στις 09.45, όταν στο ένα από τα δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που είχαν απογειωθεί από τη μονάδα τους στον Αραξο και μετείχαν σε διακλαδικές ασκήσεις για την υποστήριξη τμημάτων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Νυμφαίας, διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη.
Μέσα στο μαχητικό βρισκόταν μόνο ο 28χρονος πιλότος, ο οποίος το απομάκρυνε εκτός κατοικημένης περιοχής και το έριξε σε σημείο όπου επιχειρούσαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή της άσκησης. Κατόπιν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και στη συνέχεια το αλεξίπτωτό του. Διακομίσθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στη συνέχεια, για προληπτικούς λόγους, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.
Παιδί αγροτικής οικογένειας, ο 28χρονος Σπύρος Σώζος γεννήθηκε στο Θύρρειο Βόνιτσας (ενώ τα τελευταία χρόνια μένει στην Πάτρα) και έχει τρία μικρότερα αδέλφια (έναν αστυνομικό που υπηρετεί στην Αθήνα, έναν μαθητή Λυκείου και μία μικρή αδελφή που πηγαίνει στο Δημοτικό). Από παιδάκι ο Σπύρος Σώζος κόλλησε το «μικρόβιο» του ποδοσφαίρου, το οποίο κουβαλά έως και σήμερα, καθώς αγωνίζεται ερασιτεχνικά στην ομάδα Πολύτεκνος Αχαΐας. Για πολλά χρόνια υπηρετούσε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία.
Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη Α-7, που αποτελούσαν από τη δεκαετία του ’70 την κύρια δύναμη βομβαρδισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, με δυνατότητα να πλήξουν στόχους οπουδήποτε στο τουρκικό έδαφος, πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία στις αρχές Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η διερεύνηση του ατυχήματος και να διαβιβαστεί το πόρισμα στη Βουλή.
Συγχαρητήρια από τον Δ. Αβραμόπουλο
Ευχές για ταχεία ανάρρωση αλλά και πλήθος συγχαρητηρίων δεχόταν από τη στιγμή που εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά και στη μετέπειτα μεταφορά του στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα ο υποσμηναγός Σπύρος Σώζος, χειριστής του αεροσκάφους A-7E Corsair II της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος το εγκατέλειψε με απόλυτη ψυχραιμία και επιτυχία πριν από τη συντριβή του σε ορεινή περιοχή βόρεια της Κομοτηνής. Ανάμεσα σε εκείνους που συνεχάρησαν τον 28χρονο ήταν μάλιστα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον νεαρό.
Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρη τον πιλότο για την άμεση και σωστή αντίδρασή του να οδηγήσει το αεροσκάφος σε ασφαλή περιοχή και να ενεργοποιήσει το κάθισμα εκτίναξης. Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι το συμβάν έλαβε χώρα στις 9.45, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής ζεύγους αεροσκαφών Α-7 της 116ΠΜ/336Μ και ενώ βρισκόταν βόρεια της Κομοτηνής.
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου