Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Συμπληρώνεται το παζλ της νέας δημοτικής αρχής Αγρινίου

NEA ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗΣε εξέλιξη είναι η διαδικασία αλλαγής σκυτάλης στη δημοτική αρχή Αγρινίου καθώς μετά την ορκωμοσία της περασμένης Δευτέρας, την 1η Σεπτεμβρίου θα γίνει η ανάληψη των καθηκόντων, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου οι δημαιρεσίες για την εκλογή προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου και των μελών των επιτροπών. Μεταξύ του διαστήματος 7-10 Σεπτεμβρίου εξάλλου αναμένεται η ανακοίνωση των προσώπων που θα στελεχώσουν τις αντιδημαρχίες και άλλες καίριες θέσεις ευθύνης της νέας δημοτικής αρχής.Ακριβώς το τελευταίο ζήτημα άλλωστε κυριαρχεί στις συζητήσεις καθώς πάντα ενδιαφέρει η ονοματολογία για τα πρόσωπα που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης σε αυτή την για πολλούς λόγους κρίσιμη συγκυρία στο δήμο και την Αυτοδιοίκηση .
Τα τελευταία κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από τον νέο δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου που παράλληλα ενημερώνεται για όλα τα θέματα του δήμου και για τα ζητήματα που θα κληθεί από την πρώτη μέρα να αντιμετωπίσει. Τα πολλά ανοιχτά μέτωπα και οι «καυτές πατάτες» άλλωστε που θα κληθεί αμέσως να διαχειριστεί δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια της «περιόδου χάριτος». Αυτό το γνωρίζει καλά η παράταξη του νέου δημάρχου και για το λόγο αυτό ο ενθουσιασμός της εκλογής έδωσε γρήγορα τη θέση στην περισυλλογή και την προετοιμασία για την ανάληψη καθηκόντων.
Ο νέος δήμαρχος έχει την τύχη να διαθέτει μια δημοτική ομάδα με πολλά ικανά και έμπειρα στελέχη αλλά και νέα στην Αυτοδιοίκηση με όρεξη για δουλειά. Έχει επίσης μεγάλο χρόνο μπροστά του, μια πενταετία και έτσι το περιθώριο να αξιοποιήσει πολλούς από τους συμβούλους.Πολλοί εξ΄ αυτών πάντως δεν είναι ακόμη κοινωνοί των προθέσεων του νέου δημάρχου για την επιλογή των αντιδημάρχων ωστόσο αυτό είναι λογικό καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που πάντα έχει στεγανά ενώ οι επιλογές είναι αποκλειστικό προνόμιο του δημάρχου . Επωδός των περισσοτέρων συμβούλων της «Νέας Αρχής» είναι πως «δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του νέου δημάρχου» ωστόσο κάποιοι εξ’ αυτών τρέφουν προσδοκίες και κάποιοι άλλοι όχι. Κατά κανόνα εκτιμούν πως το πάζλ ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί έστω και αν ορισμένοι θεωρούν πως όσοι θα αναλάβουν αντιδημαρχίες θα έπρεπε να το γνωρίζουν ώστε να ενημερώνονται ήδη για τα θέματα του δήμου. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και κάποιοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Ο βασικός γρίφος που επιχειρεί να λύσει ο νέος δήμαρχος και από τον οποίον θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τις αντιδημαρχίες είναι αυτός του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Όπως διακινείται στους κόλπους της παράταξης η πρόταση στον Νίκο Γκρίζης έγινε αλλά τελικώς φέρεται να αναλαμβάνει αντιδημαρχία, ίσως αυτή που θα έχει και τα θέματα του πολιτισμού. Για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ακούστηκαν ακόμη και τα ονόματα των Β.Καρακώστα και Χρ.Γκούντα. Επισημαίνουμε πως πρόκειται για σενάρια- και όχι για οριστικές αποφάσεις ή για προθέσεις του δημάρχου- που συζητούνται στους κόλπους της παράταξης.
Κάποιων συμβούλων τα ονόματα φέρονται ως δεδομένα για ανάληψη θέσης αντιδημάρχου. Πρώτο εξ΄ αυτών του Νίκου Καζαντζή που θα είναι αντιδήμαρχος, ίσως και αναπληρωτής δήμαρχος, με ευθύνη και τις διοικητικές υπηρεσίες. Δεδομένη επίσης η αξιοποίηση σε πόστο αντιδημάρχου του Κώστα Καλαντζή όπως και του Ανδρέα Καλαμπαλίκη με ευθύνη ζητήματα της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα κλπ. Στους κόλπους της παράταξης δεδομένο θεωρείται πως αντιδημαρχίες θα ανατεθούν σε δύο κυρίες, τη Μαρία Σαλμά και την Όλγα Πιστιόλη-Σαλακίδου ( ακούγεται και αυτή για το αντικείμενο του πολιτισμού).
Δύο εκ των αντιδημάρχων θα είναι σύμβουλοι εκλεγμένοι σε ενότητες εκτός Αγρινίου, ένας από τη Μακρυνεία και ένας από άλλη περιοχή. Ο Βασίλης Καρακώστας, πρώην δήμαρχος Μακρυνείας, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ωστόσο δεν είναι σίγουρος (ο άλλος σύμβουλος από την περιοχή είναι ο Γ.Βασιλείου) όπως και ο Γ.Μελιάδης από την ενότητα Στράτου αλλά διακινούνται και άλλα ονόματα όπως του Θ.Χασιώτη. Δεν αποκλείεται- αλλά δεν είναι το πιθανότερο- σε πρώτη φάση να αναλάβει αντιδημαρχία πρόσωπο από τους μικρότερους ηλικιακά συμβούλους (για παράδειγμα ο Δ.Σκορδόπουλος) ενώ καλές πιθανότητες συγκεντρώνει ο Γιώργος Παππάς (ίσως σε πόστο με το αντικείμενο του αθλητισμού), ο Θεόδωρος Σειτανίδης, ο Χρήστος Γκούντας ενώ τα ονόματα των εκπαιδευτικών Σπύρου Αδάμη και Χρήστου Κολοβού διακινούνται ως πιθανά σε ρόλο σχετικό με τα θέματα της Παιδείας.
Στη σύνθεση της ομάδας των αντιδημάρχων εκτιμάται πως σε πρώτη φάση θα απουσιάζει το όνομα του προέδρου του ΤΕΕ Κ.Ρόκου. Οι υποχρεώσεις του στον σημαντικό αυτόν φορέα δεν του επιτρέπουν σε αυτή τη συγκυρία ανάληψη ρόλου στη νέα δημοτική αρχή αλλά είναι βέβαιο πως σε δεύτερο χρόνο θα αναλάβει καίριο πόστο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως θεωρείτε πιθανό ότι ο νέος δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου θα αναλάβει και την προεδρία της ΔΕΥΑΑ και την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών. Νευραλγικό πόστο εξάλλου είναι και αυτό του γενικού γραμματέα του δήμου για το οποίο διακινούνται διάφορα σενάρια. Το όνομα πάντως δεν έχει διαρρεύσει καίτοι φαίνεται πως ο νέος δήμαρχος έχει καταλήξει στο πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αυτές θα αποδειχτούν βάσιμες ή μη κατά τη σχετική ανακοίνωση που χρονολογείται περί τις 10 Ιανουαρίου. Προς το παρόν δεδομένη θεωρείται η αξιοποίηση έξι συγκεκριμένων προσώπων σε αντιδημαρχίες ενώ για τα άλλα πρόσωπα οι διεργασίες είναι ακόμη ρευστές. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως υπάρξουν εκπλήξεις και καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. Οι σύμβουλοι της παράταξης πάντως αναμένουν στο ακουστικό τους ωστόσο δεδομένο θεωρείται πως στο σύνολό τους θα αγωνιστούν για να στηρίξουν το έργο του δημάρχου και των συνεργατών του.
Προσδοκία της τοπικής κοινωνίας πάντως είναι να επιλεγούν οι ικανότεροι και οι καταλληλότεροι και να ανταποκριθούν στη μεγάλη ευθύνη που θα αναλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου