Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Η σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ...

Η σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕΠαππάς: Μετά την ψήφιση αναλαμβάνει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση
 - Αυγενάκης: Δημιουργείτε υπερυπουργό υπερκαναλάρχη
- Γεννηματά: Θερμοκοιτίδα της διαπλοκής το νομοσχέδιο
 - Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής
 - Σύγκρουση Βενιζέλου-Παππά
 - Γιάννης Δραγασάκης: «Φερετζές» όσα λέει η αντιπολίτευση
- Νέο επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ και Χ.Α. στην Ολομέλεια.
LIVE BINTEO...
Σε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ που εισηγείται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Η σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε από νωρίς, ενώ το λόγο έλαβαν και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκ των πολιτικών αρχηγών.
Σε λίγα λεπτά αναμένεται...
να διεξαχθεί η ψηφοφορία, η οποία τελικώς θα είναι ονομαστική για 35 άρθρα του νομοσχεδίου, κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία νωρίς το απόγευμα, σε μια αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση.Δείτε live εικόνα από την συνεδρίαση στη Βουλή:
Τα άρθρα που θα μπουν σε κάλπη είναι:

-Τα 2,3,4,9,11,13,14 που αφορούν τον τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.
-Το 16ο που δίνει την δυνατότητα στην ΕΡΤ να συστήσει την εταιρία ΕΡΤnet για την παροχή ψηφιακού σήματος.
-Το 17 και 18 για την ΕΕΤΤ.
-Όλα τα άρθρα από 21 εως και 43 που μεταξύ άλλων προβλέπουν δημιουργία ΣΕΑ σε κλειστους αυτοκινητοδρόμους, δημιουργία «προξενείων τύπου», και μεταβίβαση στην ΕΡΤ ΑΕ του κτηρίου της οδού Μουρούζη.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργούν την θερμοκοιτίδα της διαπλοκής» είπε η κυρία Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της στην Βουλή για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να αναδιατάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.Αυγενάκης: Δημιουργείτε υπερυπουργό υπερκαναλάρχη


Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις δημιουργούν «υπερυπουργό υπερκαναλάρχη που ορίζει τα πάντα όπως του αρέσει». Εξήγησε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει την συναίνεση και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις . Είπε όμως ότι αν το σχέδιο νόμου ψηφιστεί ως έχει τότε θα καταπέσει στα δικαστήρια, στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά όργανα.

«Δεν μπορείτε να ορίζετε πόσες άδειες θα δίνετε και να προσδιορίζετε τον αριθμο εργαζομένων» είπε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε «δεν μπορείτε παραβιάζετε τον ανταγωνισμό, το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό θα το βρείτε μπροστά σας στα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου από την ίδια την Τρόικα… με την επιπολαιότητα σας, τις ιδεοληψίες, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό σας χάνουμε την ευκαιρία να βάλουμε πραγματική τάξη στο τοπίο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό του ομόλογο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που έχει σπάσει το χέρι του, του είπε: «Περαστικά σας μόνο προσέξτε με το σπασμένο χέρι μη σας δει ο Καμμένος και σας ζητήσει να παίξετε στο επόμενο τηλεοπτικό του σποτ». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην καρατόμηση της γ.γ. Δημόσίων Εσόδων λέγοντας «εάν έχετε πρόβλημα με την κάθε κα Σαββαιδου που δεν επιτυγχάνει στόχους που η ηγεσία έχει θέσει αν το πείτε – η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί παρεμβαίνει κατά το δοκούν και να καρατομείτε ανθρώπους. Δεν λειτουργούν έτσι τα συντεταγμένα κράτη».Φώφη Γεννηματά: Θερμοκοιτίδα της διαπλοκής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ


Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Για να φύγει κάθε σκιά περί υποστήριξης συμφερόντων δεχθείτε τις προτάσεις μας. Αν θέλετε διαφάνεια τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό και στενό σας συνεργάτη να καθορίζει αυθαίρετα τον αριθμό αδειών. Η διάταξη αυτή... "κολάζει και παπά"! Δεχθείτε αντί "για αιτιολογημένη γνώμη" να βάλετε την σύμφωνη γνώμη της Αρχής που έχει την έγκριση των 4/5 Βουλής».


Επίσης επισήμανε ότι πρέπει να αποσυρθούν από τις διατάξεις τα άρθρα που αφορούν τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πέραν αυτών, η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην πολιτική της κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την παιδεία. «Η κυβέρνηση δεν έχει όραμα και σχέδιο» είπε, για να συνεχίσει: «Εγκαταλείπει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή πολιτική. Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την αδιέξοδη πολιτική του προηγούμενου επταμήνου».Γιάννης Δραγασάκης: «Φερετζές» όσα λέει η αντιπολίτευση


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες όλες τις διατάσεις τις διαπλοκής, επισημαίνοντας με τον τρόπο αυτό τα σημεία που θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις για το πολιτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, κανένα από τα άρθρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν απαντά στις παρατηρήσεις του κ. Δραγασάκη. Είναι δε ενδεικτικό ότι και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «είμαστε υπερ ενός  πλουραλιστικού συστήματος που έχουν θέση δημόσιοι, ιδιωτικοί και άλλοι φορείς. Αν κάποιοι κρίνουν τα 8 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο υψηλό είμαι σίγουρος ότι θα εξεταστεί από τους υπουργούς. Θα μπορούσε να μπει ένα άλλο κριτήριο πιο λειτουργικό όπως σχέση ιδίων κεφαλαίων με ξένα». Απαντώντας τέλος στην κριτική της αντιπολίτευσης σημείωσε: «Τα όσα λέγονται για χαλίφη στην θέση του χαλίφη  αποτελούν "φερετζέ" ώστε οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες να κρύψουν την στήριξη που δίνουν στο σημερινό σύστημα διαπλοκής».


Σταύρος Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση είναι η ντάμα της διαπλοκής


Ως νομοσχέδιο που υπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης να δημιουργήσει το δικό της καθεστώς, να αποκτήσει την εύνοια της διαπλοκής και όχι να την πατάξει χαρακτήρισε τις νέες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα τις καταψηφίσει. «Δεν επιζητάτε την ρύθμιση. Θέλετε νόμο θολό για να χρειάζεται η ρύθμιση και η εύνοια του υπουργού. Να στήσουν το δικό τους καθεστώς είναι ο στόχος ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Παντού θέλετε να είστε ο βασικός μέτοχος και σε αυτό το κατήφορο εμείς θα είμαστε απέναντι. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο σας γιατί είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε την χώρα και όχι το καθεστώς σας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση «ντάμα» της διαπλοκής που έχει ως καβαλιέρο «τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

«Πάτε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και όποιος δώσει περισσότερα τα παίρνει όλα. Δώστε μια ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία; Πότε θα λυθεί το θέμα με ΕΣΡ; Φοβάμαι ότι δεν θα προχωρήσει ο δικός σας πρόχειρος νόμος» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης. Εξήγησε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να καθοριστεί από το ΕΣΡ επισημαίνοντας ότι και στην Γαλλία τον απόλυτο έλεγχο τον έχει ανεξάρτητη αρχή και όχι ο αρμόδιος υπουργός. «Λέτε ότι θα πολεμήσετε την διαπλοκή ενισχύοντας την ντάμα της διαπλοκής. Καβαλιέρος είναι ο επιχειρηματίας. Αντί να αποσύρουμε την ντάμα την ενισχύετε και την κάνετε πιο θελκτική» είπε σε άλλ σημείο για να προσθέσει «Ο υπουργός καθορίζει τιμή, αριθμό, ειδικότητες και αριθμό εργαζομένων. Είναι ο απόλυτος άρχοντας για την τηλεόραση. Αποφασίζει πως και τι εκπέμπεται».

Απευθυνόμενος στον κ. Παππά είπε: «Ο κ. Παππάς διεκδικεί τον ρόλο ενός τροχονόμου διαπλοκής φύγε εσύ και έλα εσύ. Προσπαθεί να ελέγξει την διαπλοκή. Προς όφελός του ή της κυβέρνησής του; Θα φανεί. Να κυβερνήσει με νέους διαπλεκόμενους ή με τους παλιούς που θα έχουν προσκυνήσει την νέα εξουσία. Αυτό νομίζει ότι είναι το εργαλείο για την μακροημέρευσή του. Αυτή την πλάνη είχαν και οι προηγούμενοι. Να έχουμε τα δικά μας κανάλια  να μας προστατέψουν τις δύσκολες ώρες».


Από την πλευρά του ο κ. Παππάς είπε: «Αυτό που η κυβέρνηση κρίνει είναι αριθμός και τιμή. Όχι ποιος μένει ή φεύγει και τις προδιαγραφές… Υπερψηφίστε τουλάχιστον τα άρθρα για δημοπρασία και αλλαγή σε ΕΣΡ για να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε να βάλουμε καθαρούς όρους».Σύγκρουση Βενιζέλου – Παππά για Ολάντ και ΜΜΕ


Ο πρώτος κύκλος της σημερινής συνεδρίασης χαρακτηρίστηκε από την διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση που επιχείρησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ αλλά και τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ.

Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά αλλά και οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως των Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Μάκη Μπαλαούρα. Πάντως, η λήξη του διαλόγου μεταξύ Βενιζέλου Παππά έκλεισε με «παράθυρο» συναίνεσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος είπε στον υπουργό πως ο ίδιος θα ψηφίσει την διάταξη για τις δημοπρασίες – που αποτελεί και την ουσία του νομοσχεδίου – αρκεί: να ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρείες ο έλεγχος των επιχειρηματιών που θα διεκδικήσουν τις άδειες και την προέλευση των χρημάτων που θα δώσουν, να γίνει μια δημοπρασία για όλες τις άδειες ανα κατηγορία και όχι ξεχωριστές για κάθε άδεια καθώς επίσης να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις για περιφερειακούς και δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.


Πέραν αυτών, ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης αλλά και την μεταστροφή του κ. Τσίπρα που από ηγέτης της ευρωπαϊκής Αριστεράς εμφανίζεται σήμερα ο συνοδοιπόρος του Φ. Ολάντ.


Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μην έχετε αυταπάτες. Οι συσχετισμοί είναι διακρατικοί και παγίων εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Ολαντ κάνει αυτό που εξυπηρετεί τα Γαλλικά συμφέροντα. Σας είπε χθες: τηρήστε τα συμφωνημένα. Σας τίμησε γιατί αλλάξατε θέσεις κατά  180 μοίρες. Στο χρέος σας είπε ότι θα εξετάσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους. Δυστυχώς. Δεν συζήτησε για κουρέματα και διαρθρώσεις».

Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου