Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Γη σε αγρότες στην Παραχελωίτιδα

        
koi-agrotesΔημοπρατήθηκαν 2.500 στρέμματα αγροτικής γης σε Κατοχή και Νεοχώρι, τις επόμενες ημέρες η υπογραφή των συμφωνητικών. Καθυστερεί αδικαιολόγητα η εφαρμογή του υπουργικού προγράμματος διανομής γης σε αγρότες.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Οινιαδών η δημοπρασία περίπου 2.500 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης. Πρόκειται για μικρά και μεγάλα δημοτικά αγροτεμάχια στην περιοχή της Κατοχής και του Νεοχωρίου, τα περισσότερα εξ αυτών χωρισμένα σε εκτάσεις των είκοσι στρεμμάτων. Βρίσκονται κυρίως στο Θολό, στα Πιτσούρια, στο Διχάλι, στο Μακρύλακα και στο Διόνι, ενώ στη θέση Νησίς εκμισθώθηκε βοσκοτόπι 600 στρεμμάτων.
Ο Δήμος Μεσολογγίου, όπως κάθε χρόνο, ακολουθώντας πιστά τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες, προχώρησε στη δημοπρασία, αξιοποιώντας τις εν λόγω εκτάσεις και δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε δεκάδες αγρότες να αποκτήσουν τη γη και να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους, έναντι χαμηλού, συμβολικού περισσότερο τιμήματος. Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος ενισχύει το ταμείο του, οι δε αγρότες αποκτούν τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, αυτό που ο δήμος Μεσολογγίου και άλλοι δήμοι εφαρμόζουν, με θετικά μόνο αποτελέσματα, το κεντρικό κράτος, άγνωστο γιατί, …το φιλοσοφεί! Το πρόγραμμα διανομής γης σε αγρότες, ακτήμονες κυρίως και νέους αγρότες, έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη Βόρεια Ελλάδα και όπου αλλού εφαρμόστηκε, στην Αιτ/νία όμως δεν έχει ακόμη γίνει το παραμικρό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είχε συνδεθεί με το περιβόητο «καλάθι αγροτικών προϊόντων», που πρώτη ολοκλήρωσε και παρουσίασε η Περιφέρεια Δ.Ε.
Θυμίζουμε πως για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να εντοπίσει τα προς διάθεση αγροτεμάχια και να αποστείλει τον σχετικό κατάλογο στην Περιφέρεια, ώστε αυτή να διασταυρώσει τα στοιχεία να κάνει ελέγχους (να δει λ.χ. αν η έκταση είναι καταπατημένη ή όχι, να πάρει το πράσινο φως απ’ τα δασαρχεία κ.τ.λ.). Στη συνέχεια θα πρέπει η Περιφέρεια να επιτρέψει τον τελικό κατάλογο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα διανομής γης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Συνείδηση» ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε προ μηνών έναν μικρό, αρχικό τέτοιον κατάλογο, ο οποίος, όμως, δεν έφτασε ποτέ στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της αντιπεριφέρειας Αιτ/νίας… Και, ως εκ τούτου, ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για το αν και πότε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα στο νομό μας.
ΦΩΤΗΣ ΜΠΕΡΙΚΟΣ
Εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου