Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση με Αρβανιτόπουλο και μετά κινητοποιήσεις

 
Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του για το σχέδιο «Αθηνά» και την απώλεια της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
Με περιορισμένη συμμετοχή κορυφαίων φορέων αλλά και με πλήρη απουσία των εκπροσώπων των φοιτητών και των Τμημάτων του Πανεπιστήμιου, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, για τον καθορισμό στάσης, μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου «Αθήνα» του Υπουργείου Παιδείας, την κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου και την υπαγωγή των Τμημάτων του σε Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών.
Μοιραία οι σκέψεις όλων γύρισαν στο 1996 και την υφαρπαγή της τότε Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτό που τονίστηκε, ήταν πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί να επαναληφθεί η ιστορία.
Από τους περισσότερους ομιλητές, έγινε αναφορά στην συμβολή και την πορεία του Πανεπιστήμιου ενώ εκ μέρους της Δ.Ε. ο κ. Γιάννης Βαϊνάς, παρέθεσε όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν για την ανάπτυξή του, προτάσεις όμως που δεν εισακούστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Σφοδρή κριτική ασκήθηκε στην ανακολουθία του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, που μόλις τον Δεκέμβριο έδινε διαβεβαιώσεις για την παραμονή του Πανεπιστήμιου, αλλά και στην διαχρονική ευθύνη της πολίτικής εκπροσώπησης της Αιτωλ/νίας σε επίπεδο κοινοβουλίου.
Ο δήμαρχος Αγρινίου έκανε ιστορική αναδρομή στην ακαδημαϊκή παρουσία στο Αγρίνιο, που μετρά 30 χρόνια περίπου, αλλά και στην συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των εκάστοτε δημοτικών άρχων ώστε η ακαδημαϊκή αυτή κοινότητα να εδραιωθεί. «Αυτό που φάνηκε για άλλη μια φορά είναι πως όσοι έχουν ισχύ δεν πλήττονται, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ποιος θα μας πει πως ο διάλογος τελικά δεν είναι προσχηματικός;», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μοσχολιός, για να προτείνει στη συνέχεια πως μέσε στον ενάμιση μηνά της διαβούλευσης θα πρέπει να γίνει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και εάν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι έντονες.

Υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων τάχθηκε ο και ο κ. Καζαντζής, χαρακτηρίζοντας αψυχολόγητη την στάση του Υπουργείου και θεωρώντας βέβαιο πως το επόμενο βήμα θα είναι η μεταφορά των Τμημάτων στην Πάτρα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε συνολικά θέμα πολιτικής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τόνισε πως θα πρέπει να καταδικαστεί το Σχέδιο και η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.
Μίλησαν ακόμη εκπρόσωποι όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών των κομμάτων, εκτός του ΠΑΣΟΚ που δεν παρέστη, που στο σύνολο τους εκτός του ΚΚΕ, τόνισαν πως θα σταθούν στο πλευρό του δήμου Αγρινίου, στις ενέργειες που θα αποφάσισε από κοινού με τους φορείς της περιοχής. Το λόγο ακόμη πήραν και δημοτικό σύμβουλοι που έκαναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Ακολούθησαν παρεμβάσεις όσων εκπροσώπων φορέων παρέστησαν αλλά και πολιτών, ενώ τελευταίο μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, που όπως και σε δήλωσή της νωρίτερα σήμερα, κάλεσε τους συναδέλφους ειδικά της κυβέρνησης συνεργασίας, να καταψηφίσουν το Σχέδιο στη βουλή, εφόσον διαφωνούν.
Κατά πλειοψηφία τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα που οριοθετεί και την τακτική που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή:

«Μετά από Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προωθούμενη κατάργηση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, μέσω του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.
Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κινούνται στην κατεύθυνση της αποδυνάμωσης και εν τέλει της κατάργησης των περιφερειακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και της ικανοποίησης επιδιώξεων και συμφερόντων που πόρρω απέχουν από την αναζήτηση και προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.Με το προωθούμενο σχέδιο ενισχύεται η συγκεντρωτική αντίληψη που οδήγησε τον μισό και πλέον πληθυσμό στα δύο βασικά αστικά κέντρα της χώρας,με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Η πρόταση του Υπουργείου για υπαγωγή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ανασύρει δυσάρεστες μνήμες και δημιουργεί ανησυχίες για την επανάληψη του φαινομένου της υφαρπαγής της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, στον λίγο χρόνο της αυτόνομης λειτουργίας του, με το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό έργο και τη συνολική δραστηριότητά του, καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου μας.
Η πορεία αυτή, δεν θα επιτρέψουμε να ανακοπεί.
Η αποστέρηση της ισχυρής παρουσίας ενός αξιόπιστου πανεπιστημιακού ιδρύματος, από μια περιοχή που το ΑΕΠ είναι από τα χαμηλότερα της χώρας, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, και ταυτόχρονα θέτει την ταφόπλακα σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της.
Καλούμε την Κυβέρνηση, να επανεξετάσει τη θέση της και να προωθήσει άμεσα κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια και πράξη, ώστε να ενισχυθεί η αυτόνομη πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει η Διοικούσα Επιτροπή και τις προτάσεις που υπέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο με την από 10-12-2012 απόφασή του.
Καλούμε τους εκπροσώπους του λαού μας στο Κοινοβούλιο να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την πρόταση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.
Ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για να μεταφέρουμε την αγανάκτηση και την αντίθεση του λαού της περιοχής για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Πανεπιστημίου.
Καλούμε τους φορείς και το λαό του Αγρινίου σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε με τον πλέον πρόσφορο τρόπο αν η Κυβέρνηση εμείνει στην πρότασή της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου