Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

"Ξέμεινε" από γιατρούς το νοσοκομείο Μεσολογγίου

"
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο Μεσολογγίου, εξαιτίας της αναλγησίας που δείχνει το Υπουργείο Υγείας για την επάνδρωσή του με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Μετά και τις καταγγελίες του προϊσταμένου της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Μεσολογγίου Νίκου Μαρκαντώνη στις αρχές του μήνα για τις σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών, οι αρμόδιοι συνεχίζουν να κωφεύουν. Τότε ο κ. Μαρκαντώνης τόνιζε πως η Παθολογική κλινική, λειτουργεί οριακά με γιατρούς αποσπασμένους από τα κέντρα υγείας και έναν επικουρικό. Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί και αυτή οριακά με 4 γιατρούς και δεν καλύπτει εφημεριακά όλο το μήνα. Το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, λειτουργεί με 2 γιατρούς έναν μόνιμο και έναν επικουρικό για την κάλυψη των αναγκών. Η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με 3 γιατρούς δύο μόνιμους και έναν επικουρικό για την κάλυψη των αναγκών.
Όσον αφορά τον εργαστηριακό τομέα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, για την κάλυψη των αναγκών της εφημερίας και των εξωτερικών ασθενών που καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται χρειάζεται επειγόντως η πρόσληψη 3 τουλάχιστον ιατρών, 2 μικροβιολόγων και ενός ακτινολόγου. Ο προϊστάμενος της ιατρικής υπηρεσίας τόνιζε τότε στην τηλεόραση του Lepanto πως στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, έχουν πραγματοποιηθεί οι κρίσεις και έχουν επιλεγεί 14 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων των οποίων ο διορισμός εκκρεμεί από το Υπουργείο. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η επίσημη πολιτεία δεν έχει μεριμνήσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων.
Έτσι το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου δεν εφημέρευε γιατρός μικροβιολόγος, ενώ δεν καλύφθηκε λόγω έλλειψης η νυχτερινή βάρδια του Τεχνολόγου Παρασκευαστή. Συνέπεια όλων αυτών ήταν από το Σάββατο το πρωί μέχρι και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου το πρωί δεν υπήρχε ούτε γιατρός ούτε παρασκευαστής. Έτσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
Με επείγον έγγραφό του την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και με αριθμό πρωτοκόλλου 1928 ο προϊστάμενος της ιατρικής υπηρεσίας κοινοποιεί το πρόβλημα στον διοικητή των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού, στον αναπληρωτή διοικητή του Μεσολογγίου, στον Διοικητή της6ης Υγειονομικής περιφέρειας και στο γραφείο του Υπουργού Υγείας.
Στο έγγραφο που εξασφάλισε η τηλεόραση του Lepanto, ο κ. Μαρκαντώνης τονίζει πως ο κίνδυνος για την ζωή και την υγεία των προσερχόμενων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατά την διάρκεια Σαββατοκύριακου θα είναι μεγάλος και η ευθύνη όλων μεγαλύτερη.
Για το λόγο αυτό όλα τα συμβάντα που έλαβαν χώρα στην περιοχή και διακομίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Αγρινίου.
Σε επικοινωνία που είχε η τηλεόραση του Lepanto με τον κ. Μαρκαντώνη διευκρίνισε πως δεν υπήρχε άλλη λύση παρά μόνο η μεταφορά των ασθενών. «Μας έχουν φτάσει στα όριά μας και οι αντοχές μας αρχίζουν να λυγίζουν», τόνισε ο ίδιος ζητώντας επιτακτικά την λήψη άμεσων μέτρων για νοσηλευτικό ίδρυμα του Μεσολογγίου, πριν θρηνήσουμε θύματα από την έλλειψη γιατρών.
«Φανταστείτε να υπήρχαν σοβαρότερα περιστατικά από αυτά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι το Σάββατο, τι θα γινόταν», λέει ο κ. Μαρκαντώνης ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι γιατροί είναι αποφασισμένοι για όλα. Από την άλλη πλευρά, η επίσημη πολιτεία δεν έχει πάρει ακόμη το μήνυμά της, παρόλο που αυτό είναι σαφές. Στείλτε γιατρούς και νοσηλευτές πριν είναι πολύ αργά ήταν τα τελευταία λόγια του προϊσταμένου της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Σωτήρης Καρέλης
Lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου