Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Χ. Θεοχάρης: "Δώστε όσες δόσεις χρεών προβλέπει ο νόμος, μέχρι … να αλλάξει"



Του Κωστή Πλάντζου
Σκληρό πόκερ με την Τρόικα για την πληρωμή χρεών με δόσεις δίνει η κυβέρνηση. Στην έκθεση για τη Φορολογική Διοίκηση, οι ειδικοί του ΔΝΤ  και της ΕΕ θέτουν απαγορευτικό για κάθε έκτακτη ή χαριστική ρύθμιση.
Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης, έχει δώσει εντολή στους εφόρους να εξαντλούν τα περιθώρια που δίνει το υφιστάμενο καθεστώς με τις 48 δόσεις και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να ζητούν την ρύθμιση, μέχρι να καταλήξει η διαπραγμάτευση και να συμφωνήσει η Τρόικα για μία νέα «πάγια» ρύθμιση, που επιδιώκει να θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Άλλες είναι όμως όπως φαίνεται οι «βουλές» της Τρόικας που στην έκθεση των κλιμακίων προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία νέα «έκτακτη» ρύθμιση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η κυβέρνηση δεν θα εισαγάγει καμία νέα ρύθμιση προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές ή ασφαλιστικές εισφορές ούτε θα παρατείνει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις», καθώς και δεν θα θεσπίσει κανενός είδους φορολογική «ασυλία» (π.χ. περαιώσεις κλπ).
Ωστόσο, αν και ενδεικτική των διαθέσεών των ελεγκτών, η αναφορά τους σε «νέα ρύθμιση» ερμηνεύεται από παράγοντες του υπουργείου ως «έκτακτη ρύθμιση» και αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης για τη «μόνιμη» που ισχύει πάντα και σε όλες τις χώρες.
Στην έκθεσή τους, τα κλιμάκια τεχνικής βοήθειας της Τρόικα συστήνουν και μέτρα όπως:
• να δραστηριοποιηθούν η Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών και οι ΔΟΥ στο κυνήγι για τις 1.500 μεγαλύτερες "εισπράξιμες" οφειλές.
• να γίνονται αυτοματοποιημένες υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.
• να δημιουργηθεί τηλεφωνικό κέντρο κλήσεων για την παρακολούθηση των υπόχρεων που παραλείπουν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ.
• να επιδιωχθεί η είσπραξη οφειλών τρέχοντος έτους
• να μεταφερθεί η δυνατότητα πληρωμής φορολογικών οφειλών στις τράπεζες αντί των Δ.Ο.Υ.
• να επισπευσθεί η αναθεώρηση της πολιτικής και των διαδικασιών διαγραφής φορολογικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• να βρεθούν άμεσα άτομα με εμπειρία και ανάλογα προσόντα για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες είσπραξης.
• να γίνει ενοποίηση του μηχανισμού είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις έως τον Μάρτιο του 2014.


Πηγή: newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου