Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Και επίσημα η Cosco στον Πειραιά...



Έπειτα και από τη σημερινή μεταβίβαση του 51% (το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί εντός πενταετίας, εφόσον έχουν εκπληρωθεί όροι της Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της...
επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων), ο κινεζικός όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει διοικητικές παρεμβάσεις στον ΟΛΠ και σε αλλαγή διευθύνσεων.
Στις 8 Απριλίου 2016, η Cosco Shipping υπέγραψε τη Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών και τη Συμφωνία Μετόχων με το ΤΑΙΠΕΔ και παρά τις κινητοποιήσεις κατά την τελευταία, προ διμήνου, έκτακτη γενική συνέλευση του Οργανισμού (και λίγο πριν το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο) που επικύρωσε τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, άνοιξε ο δρόμος για τη διαδικασία πώλησης των μετοχών του λιμανιού του Πειραιά από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco.

Στις 4 Ιουλίου 2016, η Cosco Shipping και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν στο Πεκίνο συμφωνία επιβεβαιώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στην υπογραφείσα Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών (SPA) έχουν εκπληρωθεί, σηματοδοτώντας την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ από την Cosco.

Στο νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο θα κατέχουν οκτώ θέσεις, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) που διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, θα διατηρήσει και τρεις θέσεις στο δ.σ. μέχρι την μεταβίβαση του 16%. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει 7% και μία θέση στο Δ.Σ. Ενεργό ρόλο στη διοίκηση αναλαμβάνει ο Captain Fu Chengqu, επικεφαλής της ΣΕΠ, με στόχο να αξιοποιηθεί το γεωγραφικό πλεονέκτημα του Πειραιά και οι στρατηγικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την πρωτοβουλία "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος" που έχει αναπτύξει το Πεκίνο.

Wan Min: Στόχος μας η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

«Θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις στο λιμάνι και θα βελτιώσουμε τη διεθνή θέση του Πειραιά. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Wan Min.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, εξέφρασε την ευχή η σημερινή ημέρα να σηματοδοτήσει τη "στροφή" της οικονομίας στην ανάπτυξη και να γίνουν πράξη τα σχέδια της Cosco να εξελιχθεί ο Πειραιάς στο μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο.

Η Cosco δρομολογεί πρόσθετες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι ο τομέας της κρουαζιέρας, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το car terminal στο λιμάνι.

Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου