Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Γ. Παπανδρέου: Η Ε.Ε. είναι στα όρια του κατακερματισμού

Γ. Παπανδρέου: Η Ε.Ε. είναι στα όρια του κατακερματισμούΣυνέντευξη στην εφημερίδα Corriere della Sera
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στα όρια του κατακερματισμού και η Γερμανία πρέπει να το καταλάβει», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Εν όψει της επικείμενης συνάντησης των Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ στο νησί Βεντοτένε της Ιταλίας, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την ελπίδα οι αυριανές συζητήσεις «να ξεπεράσουν το επίπεδο των δημοσίων σχέσεων και να μετατραπούν σε μια στιγμή βαθύτερου προβληματισμού, αλλά και σε ένα κάλεσμα σε δράση».
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών αναφέρει ότι «το μανιφέστο του Βεντοτένε γράφτηκε από εξόριστους του φασισμού, όχι μόνον ως ένα σχέδιο για την ειρήνη, αφού ο Αλτιέρο Σπινέλλι και οι υπόλοιποι που το συνέγραψαν, θεωρούσαν την Ευρώπη μια δύναμη για την ανθρωπότητα, ένα μοντέλο και ένα κοινωνικό σύμφωνο, με πνεύμα αλληλεγγύης, ενότητας και αμοιβαίου σεβασμού που παραμένει ζωντανό». Τα στοιχεία αυτά, σημειώνει στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου, δεν πρέπει να τα ξεχάσει σήμερα κανείς, «την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εθνικιστική ρητορική, με τη συνεχή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, με αμοιβαίες κατηγορίες».
«Είμαστε στα όρια ενός περαιτέρω κατακερματισμού της Ένωσης, αλλά δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να διαλυθεί με οργανωμένο τρόπο», προσθέτει και θεωρεί ότι η ορθή προοπτική είναι εκείνη της περαιτέρω ολοκλήρωσης, με παραχώρηση περισσότερων δικαιοδοσιών στους Ευρωπαίους πολίτες. Ζητεί εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νέα σχέδια εκτός από το νόμισμα, όπως κοινές επενδύσεις στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην βιώσιμη ανάπτυξη. Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στις επενδύσεις αυτές, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά: «Σε όποιον δηλώνει αντίθετος, θέλω να πω: με αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια, αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη μπορεί να ετοιμάσει το μέλλον της και να χρηματοδοτηθεί. Ζούμε ακόμη με τις υποδομές του ψυχρού πολέμου».
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα δηλώνει ότι η χώρα «χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά τις σωστές μεταρρυθμίσεις». «Τα βαθύτερα προβλήματα της νότιας Ευρώπης αφορούν τις δομές διακυβέρνησης, το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν μόνον συμπτώματα. Η λιτότητα δεν πρόκειται να τα λύσει ποτέ», τονίζει.
Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι δεν θα ήταν σήμερα, ο αδύναμος κρίκος, «αν η Ένωση ζητούσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερη λιτότητα και αν είχε ακολουθήσει τη συμβουλή του Μάριο Ντράγκι».
Πηγή: ΑΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου