«Παρών» στα πολιτικά δρώμενα, με τον δικό του τρόπο δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στις Σπέτσες, με τη συμμετοχή πολλών προσκεκλημένων και με την καινοτομία της διοργάνωσης ειδικών σεμιναρίων για νέους...
Ο κ. Παπανδρέου, ειδικότερα, δήλωσε αδιάφορος για τις καρέκλες, τονίζοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για «καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας», υπό τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, όπου όλοι αποφεύγουν να αναμετρηθούν με τα πραγματικά προβλήματα και επιρρίπτουν τις ευθύνες για οτιδήποτε συμβαίνει σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κανείς πολιτικός, καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας». Και πρόσθεσε ότι «αν κάτι πρέπει να γίνει, είναι να αλλάξει εκ βάθρων η χώρα». Σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα δώσει το παρόν, ακόμα και από θέση εξουσίας. Η πλήρης φράση που χρησιμοποίησε ήταν: «Δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την αδήριτη ανάγκη». Είναι προφανές ότι αν μια θέση ανταποκρίνεται στην «αδήριτη ανάγκη», θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι έχει επιλέξει να ακολουθήσει «το δρόμο της συνάντησης με κάθε πολίτη που έχει αυτή την κοινή αγωνία. Που δεν υποτάσσεται στην εντύπωση που καλλιεργούν οι κρατούσες αντιλήψεις, ούτε και ακολουθεί τις νόρμες που αναπαράγουν την κακοδαιμονία που κρατά τη χώρα όμηρο στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, τόνισε ότι οι ουσιαστικοί λόγοι γι αυτό ήταν «η εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους».
Και επιτίθεται στη «δεξιά» και «αριστερή» συντήρηση που επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για τα πραγματικά αίτια, είτε λόγω των ευθυνών της, αλλά, κυρίως, γιατί «δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση γι αυτή την ανατροπή». Ίδια, ακριβώς, τόνισε είναι και η αντίληψη των κυρίαρχων συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι συστημικές αδυναμίες της Ένωσης και της ευρωζώνης, η τραπεζική κρίση του 2008 ή η έλλειψη δημοκρατίας για όσα συμβαίνουν, αλλά «τα κακά παιδιά του Νότου».
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως «ούτε η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε η λιτότητα αποτελούν λύση». Έχουν γίνει δειλά βήματα για να δρομολογηθούν ορισμένες πολιτικές, πρόσθεσε, τονίζοντας, όμως, ότι «απουσιάζουν οι πολιτικές που ρυθμίζουν και ελέγχουν τις αγορές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους φορολογικούς παραδείσους».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες απαξίωσης του Συμποσίου της Σύμης, από κάποιους που δεν ενδιαφέρονται για τις συζητήσεις που γίνονται, αλλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, με μια φωτογραφία για να δημιουργήσουν έναν μύθο. Επέκρινε και τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία εμφάνιζαν τους συμμετέχοντας να κάνουν πολυτελή διαβίωση στις Σπέτσες, με σούσι και κοκτέϊλ, ενώ ακόμα δεν είχαν φθάσει σο νησί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου