Μωραΐτης: Δεν μας αφορά ένα κομματίδιο- δεκανίκι σήμερα της ΝΔ, αύριο του ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη
Ο Θάνος Μωραΐτης είναι από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν σταθερά εδώ και πολύ καιρό αντιρρήσεις για την πορεία του κόμματος. Το τελευταίο καιρό μοιάζει να έχει πάρει κεφάλι μεταξύ των στελεχών της νεότερης γενιάς και οι παρεμβάσεις του αποκτούν όλο και πιο συχνά ηγετικό χαρακτήρα. ..
Στη σημερινή συνέντευξή του στο Newpost μιλάει ανοιχτά, χωρίς υπονοούμενα και προειδοποιεί τον Βαγγέλη Βενιζέλο για όσα δεν πρόκειται να ανεχτεί στο εξής, όπως τους σχεδιασμούς κορυφής, ερήμην της βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Λέει ξεκάθαρα ότι η «Ελιά» ήταν μια αποτυχία που σχεδιάστηκε για να μοιράσει οφίτσια και ξεκαθαρίζει ότι στο επικείμενο συνέδριο «παιγνίδια τακτικισμών και αποφάσεις που εκβιάζονται χωρίς απαρτία δεν θα γίνουν αποδεκτά».
Μιλά για τον «κίνδυνο εξαΰλωσης της παράταξης» και αφήνει αιχμές για την ηγεσία λέγοντας ότι «δεν μπορεί στην κορυφή τα στελέχη να είναι εκτός τόπου και χρόνου». Δεν τον ενδιαφέρει ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που θα εξασφαλίζει ρόλο στα ηγετικά του στελέχη, προσκολλώμενο είτε στη Ν.Δ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, και σχολιάζοντας τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μιλά για μια «κακή κυβέρνηση και ένα πολιτικό αδιέξοδο λόγω της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης».
Όσο για το συνέδριο, ζητά να τεθούν όλα από την αρχή: ιδεολογική ταυτότητα, πολιτικές θέσεις, στρατηγική συνεργασιών και ηγεσία.
Ποιες είναι, κατά τη δική σας γνώμη, οι αιτίες για τον εκλογικό καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ;
Υπήρξαν τρεις αιτίες: Το πώς συμμετείχαμε στην κυβερνητική συνεργασία, το θολό πολιτικό μήνυμα και η λανθασμένη στρατηγική για την «Ελιά». Ως προς την κυβερνητική συνεργασία δεν καταφέραμε να υπάρξουν κόκκινες γραμμές που να οριοθετούν τις διαφορές μας. Η πρώτη προγραμματική συμφωνία έγινε κουρελόχαρτο με ενέργειες τύπου ΕΡΤ και η δεύτερη ήταν απλά ένα ευχολόγιο. Μέσα σε ένα επώδυνο κυβερνητικό συμβιβασμό δεν καταφέραμε να εκπέμψουμε σαν ΠΑΣΟΚ σαφή πολιτικά μηνύματα. Επικράτησε μια λογική συνεχών τακτικισμών η οποία μας αποπροσανατόλισε ιδεολογικά περεταίρω. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο η λανθασμένη στρατηγική για το εγχείρημα της Ελιάς λειτούργησε ακόμα πιο αποσυσπειρωτικά.
Ποιος ευθύνεται για τα λάθη αυτά;
Οι ευθύνες, πάντα, ακολουθούν τους πάντες ιεραρχικά. Το θέμα είναι ότι οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να μην υπάρξουν τα ίδια λάθη. Και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει προτάσσοντας την δικιά του πολιτική επιβίωση. Οι ευθύνες δεν ακολουθούν μόνο όσους συναποφασίζουν αλλά και όσους σιωπούν. Και ενδεχομένως οι ευθύνες αυτές μετά από μια νέα εκλογική αποτυχία να είναι μεγαλύτερες και μοιραίες.
Είπατε πρόσφατα ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί «το λάθος της Ελιάς». Ποιο ήταν το λάθος της Ελιάς κατά τη γνώμη σας;
Είμαστε ανοιχτά υπέρ της ανασυγκρότησης του ευρύτερου παραταξιακού χώρου. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε απέτυχε και «έκαψε» το όλο εγχείρημα. Η παράταξη δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί με όρους κορυφής αγνοώντας και σνομπάροντας τις διαδικασίες βάσης. Έγινε ένα σχήμα για να βολέψει απλά την εκλογική συγκυρία και τα προσωπικά πολιτικά αδιέξοδα ορισμένων. Με λίγα λόγια το εγχείρημα ούτε στιγμή δεν έπεισε, δεν συγκίνησε τους προοδευτικούς πολίτες και δεν προσέλκυσε ευρύτερες δυνάμεις του χώρου. Δεν είναι «Ελιά», οι συμφωνίες κορυφής με προσκλήσεις φίλων. Απλά φτιάχτηκε μια θερμοκοιτίδα πολιτικών ρόλων και υπουργικών οφιτσίων. Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι είναι άλλο η ανασυγκρότηση της παράταξης και άλλο να φτιάχνεις ένα σχήμα που να υποδύεται την παράταξη. Με το έτσι θέλω παράταξη δεν στήνεται. Δεν μπορεί λοιπόν μετά από αυτό το λάθος να υπάρξει και δεύτερο.
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ λοιπόν ή δημοκρατικής παράταξης; Τι ακριβώς αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή;
Υπήρξε μια απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου η οποία προέκυψε σαφώς από έναν συμβιβασμό. Δυστυχώς, όσα ακολούθησαν στην Κεντρική Επιτροπή απέδειξαν ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι βρισκόμαστε στο χείλος του πολιτικού γκρεμού. Παιγνίδια τακτικισμών και αποφάσεις που εκβιάζονται χωρίς απαρτία δεν θα γίνουν αποδεκτές. Υπάρχει μια θολή απόφαση που μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα το ΠΑΣΟΚ και να αποβεί μοιραία. Πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα. Ξεκαθαρίζω ότι όλοι είμαστε υπέρ της ανασυγκρότησης της παράταξης. Όμως, αν δεν υπάρξουν σοβαρές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποκριθούμε. Οφείλουμε σαν συντεταγμένο κόμμα να αντιμετωπίσουμε την πολιτική πραγματικότητα και να πραγματοποιήσουμε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου όλα θα τεθούν και θα κριθούν από την αρχή. Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξουν τετελεσμένα με αποφάσεις κορυφής. Για όλα πρέπει να αποφασίσει η βάση. Κανείς δεν μπορεί να αποκόψει το μέλλον της παράταξης από αυτούς που αγωνιούν και εξακολουθούν, μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, να είναι παρόντες. Και φυσικά με διαδικασίες που θα αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών.
Όταν λέτε ότι θέλετε ανοιχτό συνέδριο, τι εννοείτε;
Ανοιχτό συνέδριο σημαίνει εγγυημένες ανοιχτές διαδικασίες όπου άπαντες θα εκλεγούν από την βάση. Πολύ απλά: Προκάτ συνέδρια δεν θα γίνουν ανεκτά!
Εσείς τι περιμένετε από το συνέδριο; Ποιος είναι ο πήχης των προσδοκιών σας;
O κίνδυνος της εξαΰλωσης της παράταξης μέσα σε ένα απόλυτα πολωτικό σκηνικό που στήνεται ήδη είναι μπροστά μας. Περιμένω λοιπόν να σταθούν όλοι στο ύψος της κρισιμότητας των στιγμών. Όλοι μας αυτή τη στιγμή φέρουμε μια ευθύνη απέναντι στην ιστορία της παράταξης αλλά κυρίως προς την χώρα. Θα κάνουν τραγικό λάθος αν κάποιοι νομίζουν ότι με μια τακτική καθυστερήσεων και ασαφειών θα πάμε σε ένα συνέδριο φιλολογικών συζητήσεων για να ξεπεράσουν μια δύσκολη συγκυρία. Αν δεν υπάρξουν διακυβεύματα στο συνέδριο, είναι προτιμότερο να μη πάμε. Δεν μπορεί να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και κυρίως κάνεις δεν έχει δικαίωμα να κοροϊδεύει τους προοδευτικούς πολίτες που περιμένουν με αγωνία αλλά και προβληματισμό τις εξελίξεις στο χώρο. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για πολύ.
Έχετε δηλώσει πρόσφατα ότι: «ήρθε η ώρα να ακουμπήσουμε θέματα που καίνε». Θεωρείτε ότι υπάρχει και θέμα ηγεσίας;
Δεν έχω κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό μου. Εδώ που φτάσαμε δεν έχει κανένα νόημα να κυριαρχεί η υποκρισία στον εσωκομματικό αλλά και τον δημόσιο διάλογο. Δεν μπορεί στην κορυφή τα στελέχη να είναι εκτός τόπου και χρόνου, να παίζονται υποκριτικά παιγνίδια τακτικισμών, άσκοπων ισορροπιών και να μην μεταφέρεται το τι συζητούν ανοιχτά άπαντες στη βάση. Στο συνέδριο πρέπει να τεθούν όλα από την αρχή: ιδεολογική ταυτότητα, πολιτικές θέσεις, στρατηγική συνεργασιών και ηγεσία.
Ποιοι θα θέλατε να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ;
Δεν είναι απλά θέμα ονομάτων. Η χώρα πέρασε μια πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική τρικυμία τα τελευταία 4 χρόνια. Κατέρρευσαν οι ιδεολογικές σταθερές και χάθηκαν οι συντεταγμένες του πολιτικού συστήματος. Υπήρξε ένας πραγματικός κυκεώνας για την ελληνική κοινωνία και ο καθένας χωριστά πέρασε μια προσωπική, οικογενειακή περιπέτεια. Υποστηρίζω όμως ότι οι διαχρονικές άξιες της παράταξης παραμένουν πολιτική πυξίδα για όλους μας. Μπορούμε και πρέπει να ξαναβρεθούμε. Με νέους όρους, αφήνοντας πίσω παθογένειες και λάθη του παρελθόντος που μας κόστισαν. Εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει ένα γενναίο πολιτικό προσκλητήριο, χωρίς προσωπικούς εγωισμούς. Να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια, χωρίς τρικλοποδιές και προαπαιτούμενα, σε όλους όσοι αποτέλεσαν το κορμό αυτής της παράταξης. Να καλέσουμε τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τα ιστορικά στελέχη του κινήματος.
Ακόμα και σε όσους έχουν αποχωρήσει και έχετε συγκρουστεί;
Είμαι ξεκάθαρος: Δεν μπορεί να απαξιώνουμε κανέναν. Δεν μπορεί ορισμένοι να φέρονται σα να αποτελούν τον πολιτικό ομφαλό της παράταξης. Ο καθένας έχει την πορεία του και την προσφορά του. Σας απαντώ λοιπόν ότι ναι, πρέπει να απευθυνθούμε ακόμα και σε όσους διαφωνήσαμε, σε όσους πικράναμε αλλά ακόμα και σε όσους μας έκριναν άδικα εν μέσω αυτού του πολιτικού ορυμαγδού. Μόνο όσοι είναι εμποτισμένοι στη λογική ενός μικρού ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με φοβικότητα την ύπαρξη της διαφορετικής άποψης. Προσωπικά, δεν αποδέχτηκα ποτέ και δεν θα αποδεχτώ ποτέ ένα ΠΑΣΟΚ τύπου Βορειας Κορέας όπου όλοι θα λέμε τα ίδια.
Είστε υπέρ ή κατά της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα;
Η κυβερνητική συνεργασία ήταν μονόδρομος σε εκείνη τη κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αυτός ο συμβιβασμός έχει ημερομηνία λήξης. Τελικά κατέληξε μια απολύτως ανοριοθετημένη συνεργασία. Υπήρξε ένα θετικό δημοσιονομικό πρόσημο ως αποτέλεσμα αποφάσεων που είχαν ληφθεί το 2010 και το 2011. Δυστυχώς όμως υπήρξαν πολλά λάθη, συνεχείς δεξιόστροφες μονομερείς αποφάσεις υπουργών που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα και χαμένες ευκαιρίες που κόστισαν στην χώρα. Ανοιχτά μίλησα για μια κακή κυβέρνηση και ένα πολιτικό αδιέξοδο λόγω της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές πίεσαν και επέφεραν θετικές αλλαγές όμως συνολικά το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να επιβάλει ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας και προγραμματικής συμφωνίας.
Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να επανέλθει ποτέ στα ποσοστά που είχε προ μνημονίου;
Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να μας αφορά ένα κομματίδιο, γκενσερικού τύπου, δεκανίκι σήμερα της ΝΔ , αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν αποδέχεται κάποιος με μακαριότητα την καταστροφή του χώρου. Το κρίσιμο είναι να υπάρξει πρώτα απ’ όλα ένας αξιόπιστος πολιτικός λόγος ανάμεσα στη νεοδεξιά και τον αριστερό λαϊκισμό. Υπάρχει ένας πολιτικός χώρος για μια παράταξη που μπορεί να καταστεί ο κυρίαρχος πόλος, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτή είναι η πραγματική αντιστοιχία του χώρου στην κοινωνία. Και αυτό αποδείχθηκε και στις εκλογές σε κοινωνικούς εταίρους, αλλά και στην αυτοδιοίκηση.
Έχετε μιλήσει όμως για θολό ιδεολογικό στίγμα. Μπορεί να πείσει έτσι το ΠΑΣΟΚ;
Δεν πείθουμε κανέναν, απλά επειδή αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικός πόλος. Οφείλουμε να επανακαθορίσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα μ’ ένα ξεκάθαρο σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πείθουμε αν δεν παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης των ανέργων και όσων έπληξε η κρίση περισσότερο. Αν δεν έχουμε αποφασίσει την ρήξη με μια μεταπρατική οικονομία που κρατά καθηλωμένες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Αν δεν έχουμε διαμορφώσει ένα προοδευτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου μακριά από νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και λαϊκίστικες αγκυλώσεις. Αν δεν διατυπώσουμε με σαφήνεια ένα σχέδιο για ένα δίκαιο και φιλοαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα δώσει ανάσα στην μεσαία τάξη και θα δώσει ώθηση στους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν.
Κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπατε κάτω από ορισμένες συνθήκες;
Η συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την ΝΔ δυστυχώς γίνεται με όρους αποδοχής συρρίκνωσης της παράταξης. Όλη αυτή η κουβέντα γίνεται για όσους και με όσους αναζητούν απεγνωσμένα ρόλο την επόμενη ημέρα σε ένα σκηνικό παραταξιακής διάλυσης, αλλ’ αυτό δεν αφορά το λαό. Δεν αποδέχομαι προσωπικές στρατηγικές που διακατέχονται από μανία κυβερνητισμού. Τα θέματα των ευρύτερων συνεργασιών πρέπει να συζητούνται στον κατάλληλο χρόνο, και τότε μόνο που μας καλεί η ιστορία με ορισμένο τρόπο. Δεν μπορεί να αποδεχτούμε την λογική της συνιστώσας είτε της ΝΔ είτε του Σύριζα και δη μάλιστα εκ των προτέρων. Είναι τραγικό. Έτσι αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η παράταξη. Νομίζω ότι θα ήταν όλοι πιο αποτελεσματικοί, αν ασχολούνταν με το πώς θα ανασυγκροτηθεί ο πολιτικός μας χώρος για να γίνει κυρίαρχος στην πολιτική ζωή του τόπου. Προτιμώ αυτό, από το πώς θα διαπραγματευτούν τα απομεινάρια του
Ο Θάνος Μωραΐτης είναι από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν σταθερά εδώ και πολύ καιρό αντιρρήσεις για την πορεία του κόμματος. Το τελευταίο καιρό μοιάζει να έχει πάρει κεφάλι μεταξύ των στελεχών της νεότερης γενιάς και οι παρεμβάσεις του αποκτούν όλο και πιο συχνά ηγετικό χαρακτήρα. ..
Στη σημερινή συνέντευξή του στο Newpost μιλάει ανοιχτά, χωρίς υπονοούμενα και προειδοποιεί τον Βαγγέλη Βενιζέλο για όσα δεν πρόκειται να ανεχτεί στο εξής, όπως τους σχεδιασμούς κορυφής, ερήμην της βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Λέει ξεκάθαρα ότι η «Ελιά» ήταν μια αποτυχία που σχεδιάστηκε για να μοιράσει οφίτσια και ξεκαθαρίζει ότι στο επικείμενο συνέδριο «παιγνίδια τακτικισμών και αποφάσεις που εκβιάζονται χωρίς απαρτία δεν θα γίνουν αποδεκτά».
Μιλά για τον «κίνδυνο εξαΰλωσης της παράταξης» και αφήνει αιχμές για την ηγεσία λέγοντας ότι «δεν μπορεί στην κορυφή τα στελέχη να είναι εκτός τόπου και χρόνου». Δεν τον ενδιαφέρει ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που θα εξασφαλίζει ρόλο στα ηγετικά του στελέχη, προσκολλώμενο είτε στη Ν.Δ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, και σχολιάζοντας τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μιλά για μια «κακή κυβέρνηση και ένα πολιτικό αδιέξοδο λόγω της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης».
Όσο για το συνέδριο, ζητά να τεθούν όλα από την αρχή: ιδεολογική ταυτότητα, πολιτικές θέσεις, στρατηγική συνεργασιών και ηγεσία.
Ποιες είναι, κατά τη δική σας γνώμη, οι αιτίες για τον εκλογικό καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ;
Υπήρξαν τρεις αιτίες: Το πώς συμμετείχαμε στην κυβερνητική συνεργασία, το θολό πολιτικό μήνυμα και η λανθασμένη στρατηγική για την «Ελιά». Ως προς την κυβερνητική συνεργασία δεν καταφέραμε να υπάρξουν κόκκινες γραμμές που να οριοθετούν τις διαφορές μας. Η πρώτη προγραμματική συμφωνία έγινε κουρελόχαρτο με ενέργειες τύπου ΕΡΤ και η δεύτερη ήταν απλά ένα ευχολόγιο. Μέσα σε ένα επώδυνο κυβερνητικό συμβιβασμό δεν καταφέραμε να εκπέμψουμε σαν ΠΑΣΟΚ σαφή πολιτικά μηνύματα. Επικράτησε μια λογική συνεχών τακτικισμών η οποία μας αποπροσανατόλισε ιδεολογικά περεταίρω. Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο η λανθασμένη στρατηγική για το εγχείρημα της Ελιάς λειτούργησε ακόμα πιο αποσυσπειρωτικά.
Ποιος ευθύνεται για τα λάθη αυτά;
Οι ευθύνες, πάντα, ακολουθούν τους πάντες ιεραρχικά. Το θέμα είναι ότι οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να μην υπάρξουν τα ίδια λάθη. Και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει προτάσσοντας την δικιά του πολιτική επιβίωση. Οι ευθύνες δεν ακολουθούν μόνο όσους συναποφασίζουν αλλά και όσους σιωπούν. Και ενδεχομένως οι ευθύνες αυτές μετά από μια νέα εκλογική αποτυχία να είναι μεγαλύτερες και μοιραίες.
Είπατε πρόσφατα ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί «το λάθος της Ελιάς». Ποιο ήταν το λάθος της Ελιάς κατά τη γνώμη σας;
Είμαστε ανοιχτά υπέρ της ανασυγκρότησης του ευρύτερου παραταξιακού χώρου. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε απέτυχε και «έκαψε» το όλο εγχείρημα. Η παράταξη δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί με όρους κορυφής αγνοώντας και σνομπάροντας τις διαδικασίες βάσης. Έγινε ένα σχήμα για να βολέψει απλά την εκλογική συγκυρία και τα προσωπικά πολιτικά αδιέξοδα ορισμένων. Με λίγα λόγια το εγχείρημα ούτε στιγμή δεν έπεισε, δεν συγκίνησε τους προοδευτικούς πολίτες και δεν προσέλκυσε ευρύτερες δυνάμεις του χώρου. Δεν είναι «Ελιά», οι συμφωνίες κορυφής με προσκλήσεις φίλων. Απλά φτιάχτηκε μια θερμοκοιτίδα πολιτικών ρόλων και υπουργικών οφιτσίων. Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι είναι άλλο η ανασυγκρότηση της παράταξης και άλλο να φτιάχνεις ένα σχήμα που να υποδύεται την παράταξη. Με το έτσι θέλω παράταξη δεν στήνεται. Δεν μπορεί λοιπόν μετά από αυτό το λάθος να υπάρξει και δεύτερο.
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ λοιπόν ή δημοκρατικής παράταξης; Τι ακριβώς αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή;
Υπήρξε μια απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου η οποία προέκυψε σαφώς από έναν συμβιβασμό. Δυστυχώς, όσα ακολούθησαν στην Κεντρική Επιτροπή απέδειξαν ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι βρισκόμαστε στο χείλος του πολιτικού γκρεμού. Παιγνίδια τακτικισμών και αποφάσεις που εκβιάζονται χωρίς απαρτία δεν θα γίνουν αποδεκτές. Υπάρχει μια θολή απόφαση που μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα το ΠΑΣΟΚ και να αποβεί μοιραία. Πρέπει να αποσαφηνιστεί άμεσα. Ξεκαθαρίζω ότι όλοι είμαστε υπέρ της ανασυγκρότησης της παράταξης. Όμως, αν δεν υπάρξουν σοβαρές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποκριθούμε. Οφείλουμε σαν συντεταγμένο κόμμα να αντιμετωπίσουμε την πολιτική πραγματικότητα και να πραγματοποιήσουμε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου όλα θα τεθούν και θα κριθούν από την αρχή. Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξουν τετελεσμένα με αποφάσεις κορυφής. Για όλα πρέπει να αποφασίσει η βάση. Κανείς δεν μπορεί να αποκόψει το μέλλον της παράταξης από αυτούς που αγωνιούν και εξακολουθούν, μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, να είναι παρόντες. Και φυσικά με διαδικασίες που θα αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών.
Όταν λέτε ότι θέλετε ανοιχτό συνέδριο, τι εννοείτε;
Ανοιχτό συνέδριο σημαίνει εγγυημένες ανοιχτές διαδικασίες όπου άπαντες θα εκλεγούν από την βάση. Πολύ απλά: Προκάτ συνέδρια δεν θα γίνουν ανεκτά!
Εσείς τι περιμένετε από το συνέδριο; Ποιος είναι ο πήχης των προσδοκιών σας;
O κίνδυνος της εξαΰλωσης της παράταξης μέσα σε ένα απόλυτα πολωτικό σκηνικό που στήνεται ήδη είναι μπροστά μας. Περιμένω λοιπόν να σταθούν όλοι στο ύψος της κρισιμότητας των στιγμών. Όλοι μας αυτή τη στιγμή φέρουμε μια ευθύνη απέναντι στην ιστορία της παράταξης αλλά κυρίως προς την χώρα. Θα κάνουν τραγικό λάθος αν κάποιοι νομίζουν ότι με μια τακτική καθυστερήσεων και ασαφειών θα πάμε σε ένα συνέδριο φιλολογικών συζητήσεων για να ξεπεράσουν μια δύσκολη συγκυρία. Αν δεν υπάρξουν διακυβεύματα στο συνέδριο, είναι προτιμότερο να μη πάμε. Δεν μπορεί να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας και κυρίως κάνεις δεν έχει δικαίωμα να κοροϊδεύει τους προοδευτικούς πολίτες που περιμένουν με αγωνία αλλά και προβληματισμό τις εξελίξεις στο χώρο. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για πολύ.
Έχετε δηλώσει πρόσφατα ότι: «ήρθε η ώρα να ακουμπήσουμε θέματα που καίνε». Θεωρείτε ότι υπάρχει και θέμα ηγεσίας;
Δεν έχω κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό μου. Εδώ που φτάσαμε δεν έχει κανένα νόημα να κυριαρχεί η υποκρισία στον εσωκομματικό αλλά και τον δημόσιο διάλογο. Δεν μπορεί στην κορυφή τα στελέχη να είναι εκτός τόπου και χρόνου, να παίζονται υποκριτικά παιγνίδια τακτικισμών, άσκοπων ισορροπιών και να μην μεταφέρεται το τι συζητούν ανοιχτά άπαντες στη βάση. Στο συνέδριο πρέπει να τεθούν όλα από την αρχή: ιδεολογική ταυτότητα, πολιτικές θέσεις, στρατηγική συνεργασιών και ηγεσία.
Ποιοι θα θέλατε να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ;
Δεν είναι απλά θέμα ονομάτων. Η χώρα πέρασε μια πρωτοφανή κοινωνική και πολιτική τρικυμία τα τελευταία 4 χρόνια. Κατέρρευσαν οι ιδεολογικές σταθερές και χάθηκαν οι συντεταγμένες του πολιτικού συστήματος. Υπήρξε ένας πραγματικός κυκεώνας για την ελληνική κοινωνία και ο καθένας χωριστά πέρασε μια προσωπική, οικογενειακή περιπέτεια. Υποστηρίζω όμως ότι οι διαχρονικές άξιες της παράταξης παραμένουν πολιτική πυξίδα για όλους μας. Μπορούμε και πρέπει να ξαναβρεθούμε. Με νέους όρους, αφήνοντας πίσω παθογένειες και λάθη του παρελθόντος που μας κόστισαν. Εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει ένα γενναίο πολιτικό προσκλητήριο, χωρίς προσωπικούς εγωισμούς. Να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια, χωρίς τρικλοποδιές και προαπαιτούμενα, σε όλους όσοι αποτέλεσαν το κορμό αυτής της παράταξης. Να καλέσουμε τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και τα ιστορικά στελέχη του κινήματος.
Ακόμα και σε όσους έχουν αποχωρήσει και έχετε συγκρουστεί;
Είμαι ξεκάθαρος: Δεν μπορεί να απαξιώνουμε κανέναν. Δεν μπορεί ορισμένοι να φέρονται σα να αποτελούν τον πολιτικό ομφαλό της παράταξης. Ο καθένας έχει την πορεία του και την προσφορά του. Σας απαντώ λοιπόν ότι ναι, πρέπει να απευθυνθούμε ακόμα και σε όσους διαφωνήσαμε, σε όσους πικράναμε αλλά ακόμα και σε όσους μας έκριναν άδικα εν μέσω αυτού του πολιτικού ορυμαγδού. Μόνο όσοι είναι εμποτισμένοι στη λογική ενός μικρού ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με φοβικότητα την ύπαρξη της διαφορετικής άποψης. Προσωπικά, δεν αποδέχτηκα ποτέ και δεν θα αποδεχτώ ποτέ ένα ΠΑΣΟΚ τύπου Βορειας Κορέας όπου όλοι θα λέμε τα ίδια.
Είστε υπέρ ή κατά της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά σήμερα;
Η κυβερνητική συνεργασία ήταν μονόδρομος σε εκείνη τη κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι αυτός ο συμβιβασμός έχει ημερομηνία λήξης. Τελικά κατέληξε μια απολύτως ανοριοθετημένη συνεργασία. Υπήρξε ένα θετικό δημοσιονομικό πρόσημο ως αποτέλεσμα αποφάσεων που είχαν ληφθεί το 2010 και το 2011. Δυστυχώς όμως υπήρξαν πολλά λάθη, συνεχείς δεξιόστροφες μονομερείς αποφάσεις υπουργών που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα και χαμένες ευκαιρίες που κόστισαν στην χώρα. Ανοιχτά μίλησα για μια κακή κυβέρνηση και ένα πολιτικό αδιέξοδο λόγω της έλλειψης εναλλακτικής πρότασης. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές πίεσαν και επέφεραν θετικές αλλαγές όμως συνολικά το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να επιβάλει ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας και προγραμματικής συμφωνίας.
Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να επανέλθει ποτέ στα ποσοστά που είχε προ μνημονίου;
Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να μας αφορά ένα κομματίδιο, γκενσερικού τύπου, δεκανίκι σήμερα της ΝΔ , αύριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαν αποδέχεται κάποιος με μακαριότητα την καταστροφή του χώρου. Το κρίσιμο είναι να υπάρξει πρώτα απ’ όλα ένας αξιόπιστος πολιτικός λόγος ανάμεσα στη νεοδεξιά και τον αριστερό λαϊκισμό. Υπάρχει ένας πολιτικός χώρος για μια παράταξη που μπορεί να καταστεί ο κυρίαρχος πόλος, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτή είναι η πραγματική αντιστοιχία του χώρου στην κοινωνία. Και αυτό αποδείχθηκε και στις εκλογές σε κοινωνικούς εταίρους, αλλά και στην αυτοδιοίκηση.
Έχετε μιλήσει όμως για θολό ιδεολογικό στίγμα. Μπορεί να πείσει έτσι το ΠΑΣΟΚ;
Δεν πείθουμε κανέναν, απλά επειδή αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικός πόλος. Οφείλουμε να επανακαθορίσουμε την ιδεολογική μας ταυτότητα μ’ ένα ξεκάθαρο σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πείθουμε αν δεν παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης των ανέργων και όσων έπληξε η κρίση περισσότερο. Αν δεν έχουμε αποφασίσει την ρήξη με μια μεταπρατική οικονομία που κρατά καθηλωμένες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Αν δεν έχουμε διαμορφώσει ένα προοδευτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου μακριά από νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και λαϊκίστικες αγκυλώσεις. Αν δεν διατυπώσουμε με σαφήνεια ένα σχέδιο για ένα δίκαιο και φιλοαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα δώσει ανάσα στην μεσαία τάξη και θα δώσει ώθηση στους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν.
Κυβερνητική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπατε κάτω από ορισμένες συνθήκες;
Η συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την ΝΔ δυστυχώς γίνεται με όρους αποδοχής συρρίκνωσης της παράταξης. Όλη αυτή η κουβέντα γίνεται για όσους και με όσους αναζητούν απεγνωσμένα ρόλο την επόμενη ημέρα σε ένα σκηνικό παραταξιακής διάλυσης, αλλ’ αυτό δεν αφορά το λαό. Δεν αποδέχομαι προσωπικές στρατηγικές που διακατέχονται από μανία κυβερνητισμού. Τα θέματα των ευρύτερων συνεργασιών πρέπει να συζητούνται στον κατάλληλο χρόνο, και τότε μόνο που μας καλεί η ιστορία με ορισμένο τρόπο. Δεν μπορεί να αποδεχτούμε την λογική της συνιστώσας είτε της ΝΔ είτε του Σύριζα και δη μάλιστα εκ των προτέρων. Είναι τραγικό. Έτσι αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η παράταξη. Νομίζω ότι θα ήταν όλοι πιο αποτελεσματικοί, αν ασχολούνταν με το πώς θα ανασυγκροτηθεί ο πολιτικός μας χώρος για να γίνει κυρίαρχος στην πολιτική ζωή του τόπου. Προτιμώ αυτό, από το πώς θα διαπραγματευτούν τα απομεινάρια του
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/371566/mwra-ths-den-mas-afora-ena-kommatidio-dekaniki-shmera-ths-nd-ayrio-toy-syriza#ixzz38TjvcFHU
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου