Εκνευρισμό προκάλεσαν στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν με έμφαση ότι «δεν αρμόζει σε διοικητικό υπάλληλο να εκφράζει παρόμοιες κρίσεις». [protothema]
Την Παρασκευή, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής έκανε λόγο γιια πολλαπλές επιθέσεις εις βάρος της ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο την «υπονόμευση της ανεξαρτησίας της και την παρεμπόδιση της πιστής εφαρμογής του νόμου και των στατιστικών αρχών»....
Epikairo: "Διοικητικός υπάλληλος" για το Μαξίμου ο πρόεδρος μιας Ανεξάρτητης Αρχής, της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Αυτή η αναφορά, εντελώς απαξιωτική προς το πρόσωπο του Γεωργίου, πέρα από αντιδεοντολογική, είναι και βαθιά αντιδημοκρατική, και αγνοεί κατάφορα το Σύνταγμα και τους νόμους.
Χάρις στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Ότι περιβάλλεται από τις εγγυήσεις του άρθρου 101Α του Συντάγματος, δηλαδή τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; Ότι μια ανεξάρτητη αρχή δεν λογοδοτεί σε κανένα ιεραρχικώς προϊστάμενο όργανο της διοίκησης και μολονότι ιδρύεται με νόμο απ' αυτή, δεν υπάγεται στο οργανόγραμμα κανενός υπουργείου. Αντίθετα η ανεξάρτητη αρχή είναι εκεί για να αποτελέσει αντίβαρο της διοικητικής εξουσίας, είναι μέρος της δημόσιας διοίκησης, αλλά έχει μια ειδική σχέση με τα διοικητικά όργανα.
Πέρα των εγγυήσεων προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές αποφαίνεται η Βουλή, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων, όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτείται για τον διορισμό τους ομοφωνία ή τουλάχιστον πλειοψηφία 4/5. Με απλά λόγια η επιλογή Γεωργίου δεν έγινε από κάποιον υπουργό, ούτε καν από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά από την ίδια την Βουλή. Επομένως ο Γεωργίου δεν είναι κανένας διοικητικός υπάλληλος, αλλά ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, ο οποίος λογοδοτεί στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι στον κάθε Χαρδούβελη ή Σαμαρά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Μαξίμου δεν έχει κανένα δικαίωμα να χειραγωγήσει τον Γεωργίου, ούτε να εκφράζει μέσω διαρροών ενοχλήσεις για τις ανακοινώσεις του, πόσω μάλλον να τον υποβιβάζει, εντελώς αντισυνταγματικά στο επίπεδο του διοικητικού υπαλλήλου. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο Σαμαράς και το επιτελείο του είναι ότι ο Γεωργίου (όπως και ο καθένας που θα είχε την ίδια θέση), δεν είναι τσιράκι κανενός, ούτε ελέγχεται από τον ιεραρχικώς προϊστάμενο Υπουργό, όπως τις αλησμόνητες εποχές Κοντοπυράκη, που δεν μπορούσε να μην συμμορφώνεται με τις εντολές Παπαθανασίου να πλαστογραφεί χωρίς αιδώ το έλλειμμα, εξαπατώντας τους έλληνες πολίτες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ας έχουν υπόψη στο Μαξίμου ότι πρέπει να παίξουν με τους κανόνες του παιχνιδιού και ο άνθρωπος που θέλησε να βάλει κανόνες, με γνώμονα τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και το δημόσιο συμφέρον ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (που παρεπιμπτόντως σήμερα ο εισαγγελέας εισηγήθηε την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο), που θέσπισε μια ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ, μακριά από Κοντοπυράκηδες, πλαστογραφίες και "κάθετες εντολές". Αλλά για τους ανθρώπους που αποθεώνουν την "εντολή Σαμαρά", είναι δύσκολο να παίξουν με τους κανόνες, γι αυτό και έχουν βαλθεί να τους παραβιάζουν ή να τους εφαρμόζουν όπως αυτοί γουστάρουν, από το 2012 και μετά..
*Υ.Γ: Απλά για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 2010, στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα ενέκρινε ή όχι τον διορισμό του Γεωργίου ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, η ΝΔ του Σαμαρά είχε ψηφίσει υπέρ, ενώ και ως πρωθυπουργός ποτέ δεν αμφισβήτησε τα πρωτογενή πλεονάσματα που βγάζει η ΕΛΣΤΑΤ του "διοικητικού υπαλλήλου" Γεωργίου..(βλ. αναλυτικότερα εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου